Műemléki világnap

Legközelebb: 2024. április 18., Csütörtök

Története

1984-ben a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) április 18-át műemléki világnappá nyilvánította. Fontossága nem kérdés: a többszáz éves épített örökségeket világszerte örökös veszély fenyegeti, az idő vasfoga, az ideológiák, háborúk. A mai műemlékvédelem elveit a Velencei Cartában fogalmazták meg, magára nézve Magyarország is kötelezőnek tekinti az elveit.

Célja

Az emberiség közös múltjának és örökségének ünneplése, a világ sokszínű kultúrái lenyomatának megőrzése, felhívni a figyelmet a különleges értékkel bíró műemlékekre és helyszínekre, illetve a védelem fontosságára.

Másik elnevezése: "A világörökség napja"

Nemzetközi elnevezései: "World Heritage Day"; "The International Day for Monument and Sites"


Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Felhasznált források

Kép forrása: https://www.pexels.com/photo/green-leafed-trees-1089302/

Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

2024. április 22., Hétfő
Föld Napja
A célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására
2024. április 24., Szerda
Zaj elleni küzdelem világnapja
A zaj mind rövid-, mind hosszútávú hatásainak ismerete (zaj – stressz – betegség, illetve halláskárosodás), cselekvésre ...