A talaj világnapja

Története

Táplálékaink 95%-a a talajból származik, de a termőföld ugyanúgy véges, mint a víz vagy a kőolaj. Az előrejelzések nem sok jóval biztatnak: romlik a termőföld minősége, a népesség azonban rohamosan nő. A talaj regenerálódási képessége lassú, mivel élő massza, amelyből egy maréknyi is többmilliárdnyi mikroorganizmust tartalmaz: baktériumok, gombák, protozoonok (állati jellegű egysejtűek), és több ezer rovar, atka, féreg. Bolygónk biológiai sokszínűségének negyede a termőföldben található.
Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO javaslatára 2013 óta tartják meg ezt a napot.

Célja

A talajt érő szennyezések felszámolása, a talaj termőképességének visszaállítása, biztonságos és tápértékben gazdag élelmiszer biztosítása az ökoszisztéma veszélyeztetése nélkül.

Nemzetközi elnevezése: "World Soil Day"


Legközelebb: 2019. december 5., Csütörtök
Felhasznált források

https://www.pexels.com/photo/agriculture-close-up-cultivation-ecology-421999/
Kép szerzője: Buenosia Carol

Kedves Olvasó! Üdvözlünk a Holnapután hivatalos média oldalán!

HOLNAPUTÁN. Mi lesz holnapután? Nem tudjuk. De ahhoz, hogy LEGYEN, a mi részünkről ezzel a webhellyel és tartalmaival szeretnénk hozzájárulni. 

A Holnapután lehetőséget nyújt a civil szervezetek, oktatási intézmények, vállalatok, kormányzati és költségvetési szervek, valamint a média számára, hogy a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos híreiket, kezdeményezéseiket, intézkedéseiket és információikat egyetlen közös felületen jeleníthessék meg. 

A Holnapután tudásközpont, tájékozódási pont, kommunikációs felület.

2020. január 1., Szerda
A Béke világnapja
A január 1-i beszédében mind VI. Pál, mind II. János Pál pápa kitért az emberi jogok, a nők ...
2020. február 1., Szombat
A Tisza élővilágának emléknapja
A megemlékezés mellett a hasonló események elkerülése iránti hatékony védelem, melyet ...