Globális túlfogyasztás napja

Legközelebb: 2021. július 1., Csütörtök - 2021. július 31., Szombat

Története

A nap ötletgazdája Andrew Simms, az Új Közgazdaság Alapítvány (New Economics Foundation) munkatársa, miután 2006-ban segítette a Globális Ökolábnyom Hálózat (Global Footprint Network) munkáját. Abban az évben a "túllövés" októberre esett. 2007-től a WWF is együttműködik a hálózattal. 

Célja

2018-ban augusztus 1. volt ez a nap. A legkorábbi az eddig mértek alapján. Azt mutatja, hogy ilyen szintű túlfogyasztás mellett 1,7 Földnyi erőforrásra van szüksége az emberiségnek. A dátum jelképes és figyelmeztető: ettől fogva a fogyasztás már az ökoszisztéma rovására megy és azonnal cselekedni kell. Elsősorban a fogyasztást és szennyezést szükséges csökkenteni.

Nemzetközi elnevezése: "Earth Overshoot Day"


Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

2021. július 3., Szombat
Zacskómentes világnap
Szemléletformálás, szokások megváltoztatásának promotálása alternatív lehetőségekkel, globális ...
2021. július 11., Vasárnap
Népesedési világnap
Felhívni a figyelmet olyan demográfiai tényezőkre, mint a családtervezés, nemi egyenlőség fontosságára, továbbá a ...