Permakultúra

A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az „állandó mezőgazdaság” kifejezésből származik. Alapgondolatának lényege, hogy az ember számára hasznos állat-és növényfajokból létre lehet hozni a természetes életközösségekhez hasonlóan működő ökológiai rendszereket. Ezáltal az emberi szükségletek megteremtése nem rombolni fogja a környezet, hanem épp ellenkezőleg, javítja azt. Már egy egészen picike konyhakertet ki lehet alakítani a permakultúra elvei szerint, ahol létrejöhet egy önmagát fenntartó rendszer. A permakultúra-kert nélkülözhetetlen elemei a komposztáló, a kis kerti tó, és egy csapatnyi tyúk is, akik megajándékoznak bennünket friss tojással. Itt nincs szükség permetezésre, mert a kártevőket természetes ellenségeik pusztítják el, nem keletkezik szemét, mert a szerves anyagok a komposztálóba kerülnek. Mollison szerint, ha mégis elszaporodnak a kártevők, az annak a jele, hogy felborult a kert egyensúlya, amit helyre kell állítani.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

A Mercure hotelekkel a helyi látnivalókat, hagyományokat és kultúrákat fedezheti fel Európa legjobb úti céljain
A Mercure listát készített az Európa legnépszerűbb városaiban található autentikus Fedezd fel a helyit! („Discover Local”) élményekről, a kiemelt ...
IX. Bihari Táj Napja – 2023. május 20.
Május 20-án, a IX. Bihari Táj Napján a látogatók a Kis-Sárrét természeti értékeivel ismerkedhetnek meg.
Természet Pat(r)ikája
Ha elakadok az életemben, kimegyek a természetbe, nemcsak azért mert a legjobb akkumulátorom, hanem mert mindig megmutatja az utat, a legpontosabb ...
Az Accor “A vendéglátás szíve” kampánya az ENSZ Turisztikai Világszervezetével tér vissza
Második évadával érkezik az Accor A vendéglátás szíve kampánya és podcastja, amely a turisztikai ágazatot népszerűsítve osztja meg munkatársai ...
Az Accor „A vendéglátás szíve” címmel indít kampányt és podcastot a szektor támogatására
A hotelszakmával foglalkozó, októberben induló podcast – az azonos nevű európai iparági platform része – a vendéglátásban dolgozók történeteit ...
Üzletei fejlesztéséért és a fenntarthatósági törekvéseiért kapott újabb elismeréseket a SPAR
Újabb szakmai versenyeken kapott rangos díjakat a kiskereskedelmi vállalat, benyújtott pályamunkái a hiper-, illetve a szupermarketek kategóriájában ...