Hosszú élet titkai a világ körül – hogyan élnek egészségtudatosan a világ különböző táján? A hosszú, egészséges élet vágya egyetemes – mégis, a világ egyes tájain az emberek természetes módon élnek úgy, hogy 80–90 éves korukban is aktívak, boldogok és jó egészségnek örvendenek. De vajon mi a titkuk? Lássuk, mit tanultam tőlük utazásaim során! Legfontosabb következtetésem talán az, hogy bárhova is sodorjon minket a Sors, éljünk akárhol is a világban, testünk az egyetlen hely, ahol egész életünkben valóban élnünk kell, és hogy a testi, lelki szellemi egészség az élet legnagyobb áldása és egyik sincs meg a másik nélkül. Továbbá azt is megtanultam, hogy ezek közti egyensúlyt minden egyes nap meg kell teremteni és fenn kell tartani. Különböző népcsoportok, különbözőképp oldják ezt meg, és gondolkoznak máshogyan a megelőzés fontosságáról. De legyen nyugat, vagy kelet, egyvalami közöset véltem felfedezni, hogy abban mindenki egyet ért, hogy egy csipetnyi elővigyázatosság sokkal többet ér, mint bármilyen gyógyszer. Vigyázzunk hát magunkra, egymásra! A hogyanra az alábbi ismeretterjesztő cikkem szolgáljon a teljesség igénye nélkül...
3M modell Balin – Mozgás, Mosoly, Meditáció a testi-lelki egyensúly szigetén
Kulcs: tudatos jelenlét és közösségi harmónia
Amikor először érkeztem Balira, nem is sejtettem, mennyire másképp gondolkodnak itt az emberek a testük és a lelkük egyensúlyáról. Azt hittem, az egészséges életmód csupán a sportolásról és a helyes táplálkozásról szól, de hamar rájöttem, hogy a balinézek számára ez sokkal mélyebb, spirituálisabb dolog. Bali újradefiniálta számomra az egészség fogalmát. A testi és lelki megújulásom révén ráébredtem, hogy az egészséges életmód nem csupán a fizikai aktivitásról vagy a kiegyensúlyozott táplálkozásról szól, hanem a mentális feltöltődésről és az élet örömeinek megéléséről is.
Reggeli rituálék és tudatosság
 Balin az élet ritmusát a természet és a spiritualitás határozza meg. A helyiek mindennapjai tele vannak meditációval, jógával és vallási szertartásokkal, amelyek segítik a stresszoldást és az érzelmi egyensúlyt. Mára már én is elmondhatom magamról, hogy nem indul napom reggeli pozitív megerősítések nélkül és nem fekszem le soha úgy, hogy ne adnék hálát az adott napon történtekért.  Sokszor láttam embereket napkeltekor jógázni a tengerparton, meditálni, vagy csak csendben ülni egy csésze gyömbéres tea mellett. Én is kipróbáltam, és meglepődtem, mennyire más lett így a napom hangulata. A légzésre figyelés és a lassú reggeli mozdulatok segítettek lelassítani a gondolataimat, és jobban jelen lenni és azóta nemcsak jógázom minden egyes nap, hanem csak egyetlen lépés választ már attól el, hogy én is nemzetközi jógaoktató legyek és ezzel tudjak segíteni Neked is!
Balin az élet ritmusát a természet és a spiritualitás határozza meg. A helyiek mindennapjai tele vannak meditációval, jógával és vallási szertartásokkal, amelyek segítik a stresszoldást és az érzelmi egyensúlyt. Mára már én is elmondhatom magamról, hogy nem indul napom reggeli pozitív megerősítések nélkül és nem fekszem le soha úgy, hogy ne adnék hálát az adott napon történtekért.  Sokszor láttam embereket napkeltekor jógázni a tengerparton, meditálni, vagy csak csendben ülni egy csésze gyömbéres tea mellett. Én is kipróbáltam, és meglepődtem, mennyire más lett így a napom hangulata. A légzésre figyelés és a lassú reggeli mozdulatok segítettek lelassítani a gondolataimat, és jobban jelen lenni és azóta nemcsak jógázom minden egyes nap, hanem csak egyetlen lépés választ már attól el, hogy én is nemzetközi jógaoktató legyek és ezzel tudjak segíteni Neked is!
A táplálkozás, mint életfilozófia
Balin az étel nem csupán táplálék, hanem energiaforrás, amelyet tisztelettel kezelnek. A helyiek étrendje nagyrészt növényi alapú – sok friss zöldséget, gyümölcsöt, rizst és kókuszt fogyasztanak. A „warungokban”, azaz kis helyi éttermekben mindig találtam valami könnyű, mégis ízletes ételt. A legjobban talán a „nasi campur” (vegyes rizses tál) tetszett, ami tele volt színes, friss alapanyagokkal. Az is feltűnt, hogy a balinézek velem ellentétben nem sietnek evés közben. Leülnek és élvezik az ízeket, és hálát adnak az ételért. Ez a fajta tudatosság engem is megtanított arra, hogy ne csak egyek, hanem megéljem az étkezés pillanatát.
A természet közelsége, mint gyógyító erő
Azt is megtapasztaltam, hogy itt minden az anyatermészet köré épül. Az emberek rengeteget vannak a szabadban, túráznak, szörföznek, úsznak, vagy egyszerűen csak sétálnak a rizsteraszok között. Minden mozdulatukban ott van a természet tisztelete.Én is sokkal energikusabbnak érzem magam, amióta naponta mozgok a friss levegőn, és rájöttem, hogy nem kell edzőterem ahhoz, hogy fitten tartsam magam – elég, ha a testem és a természet ritmusát összhangba hozom.
Lelki harmónia és közösség
Az indonéz emberek hihetetlenül derűsek és közösség orientáltak. Gyakran láttam, hogy együtt készülnek az ünnepekre, virágáldozatokat tesznek a templomok elé, és közben mosolyognak egymásra. Bali megtanított arra, hogy az egészség nem csupán testmozgás vagy diéta, hanem életfilozófia. Az egyensúly, a tudatosság és a természet tisztelete együtt teremtik meg azt a harmóniát, amit ott minden nap megéltem. Amióta hazatértem, igyekszem ezeket a szokásokat a mindennapjaimba beépíteni – lassabban kezdeni a napot, tudatosabban jelen lenni a mindennapokban és hálát adni azért, ami körülvesz. Balit pedig receptre írnám mindenkinek fel!
Így vigyáznak magukra Görögország lakói - az „égei-tengeri diéta” és a lelassult életmód
Kulcs: „slow life” és életöröm
Kos szigetén, ahol éltem, az emberek egészségesebben és boldogabban élnek, mint sok más európai városban. Ottlétem alatt én is próbáltam felvenni a görögökre jellemző „slow life” azaz lassabban élni stílust és figyelni magamon a hatást. Minden reggel sétáltam a tengerparton, és azontúl, hogy tiszta levegőt szívtam, a víz közelsége is jót tett lelkemnek. Sok gyümölcsöt, zöldséget és olívaolajat ettem, amelyek alapjai a görögök által közkedvelt mediterrán étrendnek. A legtöbben itt helyi, friss piaci termékeket választ anak.
anak. 
Kos lakói nagyon társaságkedvelők, sok időt töltenek együtt, ami jót tesz a lelki egészségnek. A rendszeres mozgás a mindennapjuk része: főleg a néptánc, ami azontúl, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgékonyságot, szellemi és idegrendszeri is előnyös hatással van: javítja a koncentrációt, a memóriát és a térérzékelést. Én is igyekeztem barátkozni helyiekkel és élvezni a természetet, és nem stresszelni túl sokat. Hiszem, és egyben ottlétem alatt meg is tapasztaltam, hogy ez az egyensúly a titka az egészséges életnek.
Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a görög szigetek legkeletibb részén elhelyezkedő, híres kék zóna: Ikaria. Rendkívül zárt szigetvilágon kirívóan magas a 90 év felettiek aránya. Görög barátaimtól értesültem róla, hogy nyugati világunkhoz képest 8-10 évvel hosszabb életre számíthatnak az ott élők mindezek mellett ksiebb a szívbetegség kialakulásának és az időskori demenciának az esélye. A titok itt is a közösségben, a mozgásban és a mediterrán étrendben rejlik: olívaolaj, friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, kevés hús, sok hal és vörösbor mértékkel. Az emberek nem sietnek, délután pihennek, sokat nevetnek, és szoros közösségekben élnek, ami köztudottan csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert.
Egy falat Franciaország – mértékletesség és gasztronómiai élvezet
Kulcs: tudatos élvezet, nem az önmegtartóztatás
A franciák nemcsak elméletben ismerik, hanem mindennapjaik során is alkalmazzák, hogy amit esznek, szó szerint azzá lesznek. Ők hisznek abban, hogy megválaszthatják, hogy miből épüljenek fel. A franciák lassan esznek, élvezik az ízeket, kis adagokat fogyasztanak, és ritkán nassolnak. A vörösbor mértékletes fogyasztása (resveratrol-tartalma miatt) és a jó társaságban eltöltött vacsorák szintén pozitívan hatnak a mentális és fizikai egészségükre. A „francia paradoxon” lényege: a franciák vajjal és borral élnek, mégis alacsony a szívbetegség aránya. A titok a mértékletességben és az étkezés kultúrájában rejlik, amit azt hiszem nem kell senkinek sem bemutatni, hisz a franciák világszerte híresek gasztronómiai kultúrájukról.
 Nemcsak az ízek, hanem az illatok szerelmese is vagyok...
Nemcsak az ízek, hanem az illatok szerelmese is vagyok...
Okleveles aromaterapeutaként nem is lehetett volna számomra ideálisabb helyen egy félévet eltölteni, mint Franciaországban Provence tartományában, ahol is a levendula őshonos. Itt nemcsak levendulamezőt, desztilláló üzemet látogattam, ahol helyben nyerik ki a levendulából az esszenciális olajat, hanem parfümgyártó cégeket is, ahol elmagyarázták, melyik illattal hogyan lehet tudatosan hatni lelkiállapotunkra és hogy hogyan használják ezt fel a kozmetikában. Mondanom sem kell, stressznek ezen a helyen nyoma sem volt. Lehet a levendula miatt? Ugyanis világhíres a relaxáló, nyugtató hatásáról. Számomra a francia típusú aromaterápia az, amelyikkel mérnöki énem legjobban tud azonosulni, hiszen a biokémia szigorú szabályain alapszik. Alkalmazása nagyon pontos anyagismeretet, szakértelmet és precizitást igényel.
Januárban irány Japán
Egy ideje tervezem, hogy ellátogatok Japán déli részén elhelyezkedő Okinawára, ahol világ legidősebb emberei közül sokan itt élnek. Hiába olvastam róla rengeteget, nem nyugszom, ameddig meg nem tapasztalom élőben is a titkukat és kicsit ott élni köztük., így repülőjegyet már megvettem és irány Japán! Az első kezelés amit megtanultam és elvégeztem több Intézmény és természetgyógyászati táborok keretében is az a Japán lazító, stresszoldó technika a Shiatsu volt, melynek segítségével megteremthetjük saját magunk és mások testi-lelki harmóniáját. A japánok nagyon hisznek a testünket behálózó meridián rendszerekben. Ezek mentén végzett végzett tenyér- és ujjnyomás, amik segítségével befolyásolhatjuk testünkben az energia áramlását, köztudottan előnyös hatással bírnak. Szeretném a helyi kezelő kezei között tudni már magam és megtapasztalni a Shiatsu előnyös és kellemes egészségünkre gyakorolt hatását. Nemcsak az egészségemmel, hanem hiú nőként sokat foglalkozok az arcommal és a bőrömmel is. Ezt pedig kitől mástól tanulhattam volna el, mint a híresen szép bőrű japán nőktől.  Szépségápolási technikai magukért beszélnek, elég ha megnézed az arcukat, sok ráncot nem fogsz rajtuk látni…remélem, rajtam sem!  Még egy fontos dolgot el kell tőlük sajátítanom ottlétem alatt: a japánok híresek a „hara hachi bu” elvéről, ami azt jelenti: egyél, amíg 80%-ban jóllaktál. Étrendjük gazdag zöldségekben, halban, tofuban, tengeri algában és zöld teában, melyek antioxidánsokban bővelkednek. Addig nem jövök haza Magyarországra, ameddig nem gyakorlom eleget és elégszek meg a 80%-os jóllakottság érzettel és nem a 150 %-ossal.
Az ikigai, vagyis az élet értelmének keresése, szintén központi szerepet játszik – legyen az munka, hobbi vagy közösségi cél, a motiváció hosszú távon egészséget hoz.
Az én motivációmmal nincsen gond, mert pontosan tisztában vagyok vele: jelenleg az, hogy Téged is kicsit motiváljalak hogy kövesd Te is az egészséges életmódot! Ugyanis az egészséges test és elme a legjobb divatirányzat szerte a világon!
Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!
Havasi Patrícia, okleveles környezetmérnök és aromaterápiás tanácsadó vagyok.
1. Imádom a természetet, a növényeket és az állatokat.
2. Hobbim a természetes alapú kozmetikumok készítése és rabja vagyok az etikus, fenntartható ökodivatnak.
3. Szenvedélyem az írás és az utazás. Természetesen természetközeli helyekre és olyan városokba látogatok el, melyek sokat tettek a környezetvédelem érdekében.
4. Munkán a környezetvédelemhez kapcsolódik: főként megújuló energiák hasznosításával és klímastratégiák készítésével.foglalkozom.
5. Minden maradék időmet a természetes gyógymódok tanulmányozására fordítom, szentül hiszek a gyógynövények "csodájában".
Ezt az ÖT erősségemet egyesítettem és hoztam létre az ÖkoTrendet(ÖT), mely a környezetbarát életvitelt hozza közelebb Hozzád! Legyél Te is Ökotrendy!
https://www.facebook.com/Hogyanlegyekokotrendy/
 
            