A Tisza élővilágának emléknapja

Legközelebb: 2023. február 1., Szerda

Története

2000. január 31-én végzetes szennyezés indult a Romániában működő „Aurul” (ausztrál-román tulajdonú) bányavállalattól: a Szamos és Tisza folyót súlyos cianid és nehézfém szennyezés érte a romániai vízgyűjtőterületeken. A magyarországi folyószakaszon február 1. és 12. között vonult le a szennyeződés. A magyar országgyűlés ökológiai katasztrófának minősítette a Tisza hazai szakaszán tapasztalt pusztulást, február elsejét emléknappá nyilvánította (2000. június 16-i OGY Határozat, 10. pontja alapján).

Célja

A megemlékezés mellett a hasonló események elkerülése iránti hatékony védelem, melyet gyors információs/tájékoztatási rendszer is támogat.


Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Felhasznált források

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Tiszapart_2013.jpg
Kép szerzője: Bartholomeus Thoth

Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

2023. február 2., Csütörtök
A vizes élőhelyek napja
Természetvédelem és szabályozás: az érintetlen vizes területek állagának megóvása, a szükséges jogi és ...
2023. február 10., Péntek
Hüvelyesek világnapja
Felhívni a figyelmet a hüvelyesek különféle fajtáira, előnyös termelési, értékes tápanyagbeli és klímavédelmi ...
Pálmaolaj - A probléma általános bemutatása
Képzeljünk el egy átlagos napot, amikor munka után beugrunk az egyik hipermarketbe, veszünk pár dolgot. Szükségünk van egy tusfürdőre, frissfölre, ...