Élelmiszer-hulladék

Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan hulladékát és a kidobott, lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket nevezzük. Az élelmiszeripar mellett származhat éttermekből, kereskedelmi egységekből vagy a háztartásokból.A fejlett világ egyik nagy problémája a lakosság által kidobott hatalmas mennyiségű – legtöbbször az eredeti csomagolásával együtt kidobott - élelmiszer-hulladék. A legrosszabb megoldás ennek kezelésére, ha az élelmiszer-hulladék a lerakókban végzi, ugyanis a hulladék rothadása során jelentős mennyiségű metánt juttat a légkörbe, ami köztudottan üvegházhatású gáz. A probléma megoldásának egyik legegyszerűbb módja a megelőzés lenne; tudatos vásárlással elérhető, hogy a jövőbeni hulladék egyáltalán meg sem termelődjönk. A feleslegessé vált, de még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket ma már egyre több helyen eljuttatják a rászorulókhoz, és az élelmiszer-hulladék komposztálással és biogáz előállítással újra is hasznosítható.

Tudtad-e?
A FAO ( ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) becslései szerint évente az élelmiszerek 1/3-a végzi a kukában. Ebben a fejlett világ a legfőbb bűnös. Európában és Észak-Amerikában egy ember átlagosan 95-115 kg élelmiszert dob ki, ugyanez a szám a Afrika középső és déli részén illetve Délkelet-Ázsiában 6-11 kg. Amerikában egy átlagos lakos évi 600 dollárt (évi 160.000 forintot) költ el olyan élelmiszerre, amelyet azután ki sem bont.


Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

Kis Karácsony, Nagy Karácsony, Zöld Karácsony
Kis karácsony, nagy karácsony - de hogyan lesz zöld karácsony? Hogyan tehetjük környezetbaráttá az év legszebb ünnepét?! Az év utolsó cikkemnek ...
Mielőtt belefulladnánk a palackba…
„Semmi sem hozza ki olyan könnyen belőlünk a neveletlen bunkót, mint a műanyag. A műanyag szinte könyörög, hogy hagyjuk ott a tengerparton vagy a ...
Végéhez ér a Több Zöld Várost Európának program
Az Európai Bizottság támogatásával 2021. januárjában indult a hároméves „Több Zöld Várost Európának nemzetközi kampány, melynek hazai szervezését a ...
Dánia nyerte Európa Zöld Városa díjat 2023-ban͏‌ ͏‌
A dán "Basecamp Lyngby" projekt nyerte el idén az első díjat. A második helyet Franciaország, a harmadikat pedig Hollandia kapta. A 13 országból ...
Folytatja napelemes beruházásait a SPAR
A SPAR Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi napelemes beruházásait, s ennek mentén a jövőben is olyan fejlesztéseket tervez, amelyekkel ...
"Drámai" gyorsulás: Svájc gleccsereinek 10%-át vesztette el az elmúlt két évben
Az elmúlt két év szélsőséges időjárása a svájci gleccserek 10 százalékát tüntette el egy új kutatás szerint. A gleccserek az egész országban ...