Élelmiszer-hulladék

Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan hulladékát és a kidobott, lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket nevezzük. Az élelmiszeripar mellett származhat éttermekből, kereskedelmi egységekből vagy a háztartásokból.A fejlett világ egyik nagy problémája a lakosság által kidobott hatalmas mennyiségű – legtöbbször az eredeti csomagolásával együtt kidobott - élelmiszer-hulladék. A legrosszabb megoldás ennek kezelésére, ha az élelmiszer-hulladék a lerakókban végzi, ugyanis a hulladék rothadása során jelentős mennyiségű metánt juttat a légkörbe, ami köztudottan üvegházhatású gáz. A probléma megoldásának egyik legegyszerűbb módja a megelőzés lenne; tudatos vásárlással elérhető, hogy a jövőbeni hulladék egyáltalán meg sem termelődjönk. A feleslegessé vált, de még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket ma már egyre több helyen eljuttatják a rászorulókhoz, és az élelmiszer-hulladék komposztálással és biogáz előállítással újra is hasznosítható.

Tudtad-e?
A FAO ( ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) becslései szerint évente az élelmiszerek 1/3-a végzi a kukában. Ebben a fejlett világ a legfőbb bűnös. Európában és Észak-Amerikában egy ember átlagosan 95-115 kg élelmiszert dob ki, ugyanez a szám a Afrika középső és déli részén illetve Délkelet-Ázsiában 6-11 kg. Amerikában egy átlagos lakos évi 600 dollárt (évi 160.000 forintot) költ el olyan élelmiszerre, amelyet azután ki sem bont.


Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

Zöldellő Korona
Nehéz egy világjárványról pozitívan írni, még nehezebb a kimenetelét megjósolni, én azért mégis megpróbálom. Számtalan írás született már arról, hogy ...
A jelenlegi helyzetben az otthoni csatornahasználat esetében is fontos a környezettudatos viselkedés!
A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – ezúton kéri a lakosság ...
Hogyan kezeljük hulladékunkat házi karantén esetén?
Nem találkozunk olyan híradással, amelyben a koronavírus veszélyei valamilyen formában nem merülnek fel, mindezek ellenére a hulladékgyűjtésre ...
Energiahatékonysággal csökkenthető a túlfogyasztás mértéke
Az épületek energiafogyasztásának hőszigeteléssel történő csökkentése hozzájárul a fenntarthatósághoz, azaz hogy az energiaigény ne haladja meg a ...
Koronavírus: Hogyan védhetjük meg a hegyi gorillákat?
A koronavírus (COVID) járvány kitörése nyilvánvalóan komoly aggodalomra ad okot. Vajon a keleti gorillák mennyire fogékonyak az új kórokozóval ...
Újabb 43 millió forint támogatás 182 helyi projektre
A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatának hetedik fordulójában a vásárlók összesen több mint 2,8 millió zsetonnal szavaztak a környezetükben ...