Konyhai zöldhulladék

A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át is elérheti. Ezek nagy része azonban sajnos a vegyes hulladékok között, és így a szemétlerakókon végzi. Itt a szerves anyagok lebomlása közben metán szabadul fel, ami jelentősen növeli a lerakók által okozott légszennyezést.   Mi legyen a krumplihéjjal és teafilterrel?A konyhai zöldhulladékot komposztként használhatjuk fel újra. A komposzttal jót teszünk kertünk növényeivel, hisz a humuszban gazdag komposzt tápanyaggal látja el őket. Emellett szemetünk mennyisége is jelentősen csökken a zöldhulladék nélkül. Mivel ma már kérhetünk a közszolgáltatótól kisebb, 60-80 literes kukákat végsősoron pénzt takaríthatunk meg a helyes otthoni hulladékkezeléssel. A komposztáláshoz nincs szükség nagy anyagi befektetésre, csak egy konyhai, lehetőleg zárt gyűjtőedény és egy komposztáló keret kell. Ezt akár magunk is elkészíthetjük, de készen is vásárolhatunk komposztálót. Hogy a komposztban tevékenykedő gombák, baktériumok a legoptimálisabban tudjanak dolgozni, ügyelnünk kell arra, hogy a hulladékokat megfelelően rétegezzük, illetve azt dobjuk a komposztra, amit lehet. Kezdésnek alulra tegyünk néhány ágat, gallyat, erre némi kerti zöldhulladékot, majd jöhet a konyhai zöldhulladék.   A teljesség igénye nélkül néhány példa arra, mit lehet és mit nem lehet komposztálni:Amit lehet:- zöldségek, gyümölcsök és ezek héja, magja (déligyümölcsök és dinnye héja aprítva)- tojáshéj (apróra összetörve)- kávézacc, tea, akár filteres is, zsinór és címke nélkül és mértékkel- lejárt szavatosságú nyers gabona, liszt, rizs..stb- vágott virágok- festetlen, nyers papír apró darabokban (pl. tojástartó, karton)   Amit ne tegyünk a komposztra:- állati eredetű hulladék,- ételmaradék- záptojás (fertőzést terjesztő legyek miatt)   A komposzt érése 3 hónaptól 24 hónapig is tarthat, az összetételtől függően. Időről-időre érdemes átkeverni a komposztot, hogy egy kis levegőhöz jusson. Ma már kaphatóak kifejezetten komposztáláshoz ajánlott adalékanyagok, melyekkel meggyorsíthatjuk a folyamatot. A kész komposztot kertünkben használhatjuk fel.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!


Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

A HOLNAPUTÁN rendszere ebben kíván Partner lenni: Tudáscentrumként, tájékozódási pontként és kommunikációs felületként nyújt díjmentes publikációs lehetőségeket a felelősen gondolkodók számára. A Holnapután részletesebb bemutatása ezen az aloldal érhető el.

Ismét meghirdették a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díjat
A tavalyi nagy sikernek köszönhetően a Vodafone Magyarország Alapítvány idén is meghirdeti a Vodafone Digitális Díjat, mellyel célja, hogy ösztönözze ...
A madárvilág IQ-bajnokai: a varjúfélék
A varjúfélék híresek kiemelkedően fejlett gondolkodási képességükről. Így nem véletlen, hogy a kutatók kiemelt figyelmet szentelnek a varjú-féléknek ...
A 3M a közép-kelet-európai régióban hozzájárult a jobb levegő minőséghez
Prága, 2020. február 10. - A 3M technológiai vállalat egy évvel ezelőtt ígéretet tett, hogy minden újonnan bevezetendő terméknél figyelembe veszik a ...
dm Balaton RUN: családi futóversennyel lepi meg a futás szerelmeseit a drogéria
Futóverseny gyönyörű háttérrel és öko szemlélettel? Ahová bátran elvihetjük a családot és a legifjabbak is rajthoz állhatnak végre? Ez a dm Balaton ...
Egy évtizedünk maradt változtatni
A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól ...
Egyszer volt, hol nem volt… a DE Közösségi kert
A közösségi kertekről és saját tapasztalataimról volt szerencsém előadni a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari ...