Megvan a megoldás a veszélyeztetett növényfajok biztonságos átörökítésére

A vadon élő növények jelentős része egyre gyorsuló mértékben pusztul ki: számítások szerint minden ötödik növényfaj érintett. Mostanáig az egyes példányok megőrzésére termékenységi laboratóriumokban kifejlesztett különleges technológiát alkalmaztak, ez azonban nem elégíti ki teljes mértékben a felmerülő igényeket.

Manapság számos magbank létezik a világon, amelyek célja, hogy biztosítsák a növényfajok jelentette biodiverzítást. A nagyobb létesítmények kialakításakor fontos szempont a bomba-, áradás- és sugárzás elleni maximális védelem, mint a norvégiai Spitzbergák Nemzetközi Magbunkernél, vagy a dél-angliai Wakehurst-ben működő Millenium Magbanknál. Utóbbi célja a vadon élő veszélyeztetett fajok 75 százalékának begyűjtése 2020-ig.

A megszokott módszerek azonban egyes fajták esetében nem működnek

Egy, a Nature Plant című tudományos lapban közzétett kutatás szerint a növényfajok közel harmadának, 36 százalékának (többnyire fák és gyógynövények) szárított magja rosszul viseli a fagyasztásos tárolást. A tölgy és a gesztenye magja rendkívül érzékeny, a szárítás során gyakorlatilag el is pusztul, állítja Daniel Ballesteros, a Millenium Magbank krioprezervációs (fagyasztott tárolás) rendszerért felelős munkatársa.

A mélyhűtéses tárolás új megoldást hoz a megőrzésben

Az úttörő módszert John Dickie, a Millenium Magbank tudósa mutatja be: elsőként kiemelik a magból a növény embrióját, majd folyékony nitrogénben nagyon alacsony hőmérsékletre hűtik le.

A magbank tudományos munkatársai szerint az új technológia még finomításra szorul, valamint a mélyhűtéses létesítmények végleges kialakítása is szükséges, ezért további beruházásokat kell végrehajtani.

Az angliai Magbankban jelenleg közel 40 ezer vadon élő növényfajt tárolnak szárítva, mínusz 20 Celsius fokon.

 

források: MTI, BBC

kép forrása: Millenium Magbank hivatalos weboldala


A cikk a következő napon jelent meg: 2018-11-09
Módosítás dátuma: 2018-11-10

Kedves Olvasó! Üdvözlünk a Holnapután hivatalos média oldalán!

HOLNAPUTÁN. Mi lesz holnapután? Nem tudjuk. De ahhoz, hogy LEGYEN, a mi részünkről ezzel a webhellyel és tartalmaival szeretnénk hozzájárulni. 

A Holnapután lehetőséget nyújt a civil szervezetek, oktatási intézmények, vállalatok, kormányzati és költségvetési szervek, valamint a média számára, hogy a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos híreiket, kezdeményezéseiket, intézkedéseiket és információikat egyetlen közös felületen jeleníthessék meg. 

A Holnapután tudásközpont, tájékozódási pont, kommunikációs felület.