A San Diego Zoo Global hivatalos közleménye a COVID-19-el megfertőződött gorillák ügyében

A San Diego Állatkert Szafari Park gorilla-csapatának tagjai pozitív eredményt mutattak a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus szempontjából. Január 6-án, szerdán a gorillák közül kettő köhögni kezdett.

A jelenlegi körülmények között a San Diego Zoo Global a kaliforniai Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Laboratóriumi Rendszeren (CA HFS) keresztül elindította a gorillák székletmintáinak vizsgálatát a SARS-CoV-2 szempontjából. Január 8-án az előzetes vizsgálatok kimutatták a vírus jelenlétét a gorilla csapatban. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) Nemzeti Állategészségügyi Laboratóriuma (NVSL) megerősítette a pozitív eredményeket január 11-én, hétfőn.

A teszt eredményei megerősítik a SARS-CoV-2 jelenlétét a gorillák egy részében, és nem zárják ki teljesen a vírus jelenlétét a csapat többi tagjában se.

"Az orrfolyástól és a köhögéstől eltekintve a gorillák jól vannak" - mondta Lisa Peterson, a San Diego Zoo Safari Park ügyvezető igazgatója. „A csapat együtt marad karanténban, normálisan esznek és isznak. Reméljük a teljes felépülésüket.”

A gyanú szerint a gorillák egy tünetmentes alkalmazotttól szerezték meg a fertőzést, annak ellenére, hogy betartották az összes ajánlott óvintézkedést, beleértve a COVID-19 biztonsági protokollokat amiket a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központból (CDC) és San Diego Megyei Közegészségügytől kaptak, valamint viselték az egyéni védőeszközöket a gorillák közelében. Kutatási tanulmányok igazolták, hogy egyes főemlősök hajlamosak a SARS-CoV-2 fertőzésre, de ez az első ismert eset a majmokra való természetes átvitelére, és nem ismert, hogy komoly reakciókat váltanak-e majd ki.

 

 

Kérdés felelet 

 

Miért teszteltük a Gorilla csapatot?

Január 6-án, szerdán a gorillák közül kettő köhögött és egyéb enyhe tüneteket mutatott. A jelenlegi körülmények figyelembevételével, a nagy körültekintés és a CDC útmutatásának támogatása érdekében a San Diego Zoo Global megkezdte a SARS-CoV-2 tesztelés folyamatát.

Honnan tudjuk, hogy a Safari Park gorilláinak COVID-19 fertőzése van?

A San Diego Zoo Global, valamint a kaliforniai Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Laboratóriumi Rendszer (CAHFS) január 8-án, pénteken székletvizsgálattal fedezte fel a vírus jelenlétét a gorillacsapatban. Az USDA Nemzeti Állategészségügyi Laboratóriumai megerősítették a SARS-CoV-2 fertőzést ebben a gorilla csapatban január 11-én.

Hogy vannak a gorillák?

Jól vannak. Néhány enyhe tünet kivételével a csapat jelenleg eszik és iszik. Szorosan figyelik őket, és most semmi sem utal arra, hogy nem fognak teljes mértékben felépülni.

Az egész csapat beteg?

Három állatnál vannak olyan tünetei, mint például a köhögés. Bár a székletvizsgálat eredményei a SARS-CoV-2 jelenlétét a gorillák egy részében erősítették csak meg, ez nem zárja ki véglegesen a vírus jelenlétét a csapat többi tagjában. A gorillacsapatok együtt élnek mind a természetes élőhelyükön, mind a vadonban, és azt kell feltételeznünk, mint az emberi családoknál, hogy a csoport minden tagja ki van téve a fertőzés veszélyének.
Nem tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 milyen hatással lesz végül a gorillákra, és nem tudjuk, milyen további tünetek jelentkezhetnek. Azok a gorillák, akiknek olyan betegség tünetei vannak, mint a köhögés, állatorvosi felügyelet alatt állnak, és az egész csapatot gondosan, folyamatosan megfigyelik. Lehetséges, hogy a látható tünetek a COVID-19 helyett inkább más állapotukból származnak.

Hogyan szerezték meg a vírust?

A gyanú szerint a csapat egy tünetmentes alkalmazottól kapta el a fertőzést, annak ellenére, hogy betartotta az összes ajánlott óvintézkedést, beleértve a COVID-19 biztonsági protokollokat a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központból (CDC) és San Diego Megyei Közegészségügyi Központból, valamint viselt PPE-t, amikor találkozott a vadvilág képviselőivel.

Mit tesz a San Diego Zoo Global, hogy megvédje a gondozásában lévő vadon élő állatokat a COVID-19-től?

A San Diego Zoo Global fokozott biológiai biztonsági protokollokat fogadott el a vadállatok körül a tavalyi pandémia kezdetén. Az a tény, hogy e protokollok ellenére az átvitel látszólag megtörtént, kiemeli azt a kihívást, amely mindannyian szembesülünk e rendkívül fertőző vírus elleni küzdelemmel. Az ezen esetek által bemutatott új információkkal a San Diego Zoo Global áttekinti protokolljait, és továbbra is keresi a javításuk módját.

Melyek a San Diego Állatkert Szafari Park vadállatok védelmére szolgáló biológiai biztonsági intézkedések?

A Parknál alkalmazott biológiai biztonsági intézkedések magukban foglalják a maszkok állandó viselését, a gyakori kézmosást, a fizikai távolságtartást, a fokozott tisztítási protokollokat, a kezeslábasokat és az egyenruhákat a vadállatok körüli munkához, valamint a személyzet hozzáférésének korlátozását a nagyon fogékony fajokhoz. Állatorvosainkat és a vadgondozó személyzetet a lehető leghamarabb beoltják, kezdve az állatorvosi csoport tagjainktól, akiket nemrég engedélyeztek az oltás megkapására.

Hogyan kezeli a San Diego Zoo Global a gorillákat a Safari Parkban?

Nem tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés emberszerű betegséget okoz-e a gorillákban. Az állatorvosok szorosan figyelemmel kísérik a gorillákat és kezelik a tüneteket, amikor azok felmerülnek. Tanácsokat és konzultációt folytatnak a vírussal kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező egészségügyi tisztviselőkkel is.

A látogatókat veszélyezteti ez a mostani járvány fertőzés?

Ez az esemény nem jelent nyilvános kockázatot. A San Diego Állatkert Szafari Parkja jelenleg nem látogatható, de normális körülmények között soha nem állna kapcsolatban a látogató a gorilla csapattal.

Van-e olyan aggály, hogy amikor az állatkert és a park ismét nyitva áll a vendégek előtt, hogy ez veszélyezteti az ott élő állatokat?

Tavaly év elején, a COVID-19 terjedésekor a San Diego Zoo Global tisztviselői mindkét parkot megvizsgálták annak biztosítása érdekében, hogy az összes vadállatot olyan módon kezeljék, hogy az megtiltja a vendégeknek a fertőzésre fogékony fajokkal való érintkezését - beleértve további védőgátak beépítését a kifutók és a látogatók közé, és a hat lábnál(kb.180cm) nagyobb távolság biztosítását. a potenciálisan fogékony vadállatok megtekintésekor.

Átadhatják-e az emberek ezt a vírust az állatoknak, és ha igen, milyen állatok vannak veszélyben?

Még mindig tanulunk erről a vírusról, de úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben emberekről állatokra átterjedhet, átugorhat különösen a COVID-19 vírussal fertőzött egyénnel való szoros kapcsolat során. Mi, a tudományos közösség többi tagjával együtt, még mindig azon vagyunk hogy megismerjük ezt az új koronavírust és annak terjedését. Tudjuk, hogy a kedvtelésből tartott állatok, a nagymacskák, a kutyák és néhány más emlős is megfertőződhet a SARS-CoV-2-vel, de még nem ismerjük az összes olyan állatot, amely megfertőződhet. Világszerte beszámoltak vírussal fertőzött állatokról: nyérc, kutyák, macskák és görény, valamint tigrisek, oroszlánok, hóleopárdok és puma.
Az állatokról és a COVID-19-ről további információt a CDC COVID-19 weboldalán találhatnak: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html

Meg kell-e vizsgálni bármely olyan állatot, akinek légzőszervi megbetegedése van?

Az érzékenység nem ad számunkra információt a SARS-CoV-2 ezen fajokra gyakorolt ​​hatásáról (vagyis nem tudjuk, hogy ez azt jelenti-e, hogy ezek a fajok COVID-19 betegségtüneteket mutatnak, vagy bármilyen más súlyos betegség tünete lennének). Az USDA és a CDC jelenleg nem javasolja az állatok rutinvizsgálatát COVID-19 vírusra. Mivel a helyzet folyamatosan változik, a San Diego Zoo Globális állatorvosai azt javasolhatják, hogy óvatosságból vizsgáljanak meg bizonyos állatokat.

Kerülnöm kell a vadon élő állatokkal való érintkezést, ha koronavírusban szenvedek (COVID-19)?

Igen. A COVID-19-ben szenvedő (feltételezett vagy megerősített) embereknek kerülniük kell az összes állattal való érintkezést, beleértve a háziállatokat, az állatállományt és a vadon élő állatokat is. Mivel az élővilágot az emberi tevékenységek és az ember által okozott betegségek könnyen megzavarhatják és veszélyeztethetik, a San Diego Zoo Global azt javasolja, hogy a természeti területeket felfedező emberek maradjanak a turista utakon, de leginkább otthon és engedelmeskedjenek a vadak tiszteletben tartásának minden törvényének, beleértve azt is, hogy ne próbálják megközelíteni őket vagy táplálni őket.

A gorillákat és más vadon élő állatokat be lehet-e oltani a SARS-CoV-2-re?

Jelenleg nincsenek jóváhagyott vakcinák állatokon történő alkalmazásra, de egyes fajok esetében vakcina fejlesztés és tesztelés folyik.

Ez a járvány azt sugallja, hogy a természetes élőhelyeken élő gorillákat veszélyeztetheti a COVID-19?

Annak a megerősítése, hogy a gorillák valóban fogékonyak a SARS-CoV-2-re, több információt nyújt arról, hogy a járvány hogyan befolyásolhatja ezeket a fajokat a természetes élőhelyeiken, ahol érintkezésbe kerülnek az emberrel. Ha egészségügyi tisztviselőkkel, természetvédőkkel és tudósokkal dolgozunk együtt az eset dokumentálásában, bővíteni tudjuk az ismereteinket erről a lehetséges kihívásról, hogy az afrikai erdők gorilláinak védelmére szolgáló lépéseket kidolgozzunk.

Hogyan viselik ezt az állatgondozó szakemberek a San Diego Zoo Safari Parkban?

A gorillákat gondozó csapattagok mind rendkívül elkötelezett egyének, akik a gondozásuk alatt álló vadon élő állatoknak szentelik magukat. Ez a helyzet nagyon nehéz volt számukra, de továbbra is azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsák az állatok számára.

A Jane Goodall Intézet minden esetben arra hívja fel a figyelmet, hogy kerüljük a testi kapcsolatot a vadon élő állatokkal. Intézetünk kutatói és a Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központunk dolgozói is folyamatosan betartják a biztonsági protokollszabályokat.

Korábbi írásunk a COVID-19-ről és a gorillákról.

Azzal hogy leadjuk a használt mobiltelefonunkat az országosan kialakított gyűjtőpontokon már tehetünk a vadon élő gorillák védelméért és azért hogy kevesebb kapcsolat alakulhasson ki ember és állat között.

Passzold vissza Tesó!

 

Fordította: Kádár András

https://www.sdzsafaripark.org/update

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
Fordítás
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-01-13

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Globális felmelegedés
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...