Varsányi Cecília: Drága vízkészleteink

Világszerte egyre súlyosabb mértéket ölt a vízhiány, és az amerikai World Resources Institute kutatóintézet tanulmánya alapján immár az európai országokat (is) fenyegeti. Az intézet augusztusi jelentése szerint Magyarország a világ 16. legfenyegetettebb országa az aszályok várható gyakoriságát tekintve.

Európa lakossága évente több milliárd köbméter vizet használ nemcsak ivóvízként, hanem a mezőgazdaságban, az ipari termelésben és az idegenforgalomban, illetve más szolgáltatási ágazatokban is. Mivel édesvízi tavak, folyók és felszín alatti vízforrások ezrei állnak rendelkezésünkre, a kontinens vízellátása laikus szemmel korlátlannak tűnhet. A népesség növekedése, a városiasodás, a fűtési és a hűtési igények növekedése, illetve az éghajlatváltozás egyre gyakrabban jelentkező következményei – például az elhúzódó aszályos időszakok – azonban súlyosan károsítják Európa vízellátását, valamint annak minőségét.

Az elmúlt években súlyos vízhiány miatt címlapokra kerülő nagyvárosok, így a dél-afrikai Fokváros és az egyiptomi Kairó jelenleg is súlyos vízhiánnyal küszködik. Európai nagyvárosokkal ugyan eddig csak ritkábban találkozhattunk a szalagcímeken, a világszerte több millió embert sújtó vízhiány azonban itt is több mint 100 millió embert érint, így a szakértők a világ sok más régiójához hasonlóan a mi kontinensünk esetében is a vízszűkösség gyorsulásától tartanak. Ráadásul eközben az éghajlatváltozás miatti aszály kockázata is folyamatosan növekszik a térségünkben. Európában az ivóvízként vagy egyéb módokon felhasznált édesvíz körülbelül 80%-a folyókból, illetve talajvízből származik, vagyis legfőbb forrásaink rendkívül érzékenyek a túlhasználat, a szennyezés és az éghajlatváltozás veszélyeire.

Vízhiány mindenekelőtt az éghajlati viszonyok változása és a növekvő vízigény miatt szokott jelentkezni. A kettő eredőjeként előálló, az elérhető vízkészletre nehezedő és folyamatosan fokozódó nyomás az édesvízi erőforrások mennyiségének csökkenéséhez, illetve minőségének a szennyezés, valamint az eutrofizáció (algásodás) következtében előálló romlásához vezet. Bár Európa bővelkedik az édesvízi erőforrásokban, a vízellátás és a vízigényes társadalmi-gazdasági aktivitás egyenetlenül oszlik meg a kontinens területén, ez pedig egy-egy adott régióban, illetve évszakban súlyos ellátási hiányosságokhoz vezet.

Az elmúlt ötven év folyamatosan növekvő vízigénye következtében az egy főre jutó (teljes) megújuló vízkészlet mennyisége átlagosan 24%-kal csökkent a kontinensen. A teljes európai népesség nagyjából 30%-a volt kitéve vízhiánynak 2015 nyarán, szemben a 2014-es 20%-os adattal. A probléma elsősorban Dél-Európa sűrűbben lakott városainak lakosságát, illetve a mezőgazdaság által dominált területeken élőket érintette. Ebben az időszakban a nettó csapadékmennyiség 10%-kal esett vissza a dél-európai területeken. Az édesvízi erőforrásokra gyakorolt nyomást pedig csak fokozza a városokba települők növekvő száma és a sűrűn lakott területek gyarapodása. Ha a jövőben is minden a jelenlegi trendek szerint alakul, akkor 2030-ig az Európai Unió területén a közszolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság vízigényében 16%-os növekedésre lehet számítani.

A World Resources Institute már említett jelentése az aszályos időszakok hosszának és gyakoriságának növekedését prognosztizálja Európában. A melegedés, illetőleg az aszályosodás hatására egyre gyorsabban és nagyobb mennyiségben párolog a talajból a víz, emiatt pedig egyre gyakrabban és nagyobb mennyiségben lesz igény öntözésre, ahogy azt a 2018-as burgonyakrízis esete is jól példázza. Állandó kérdés ezzel kapcsolatban, hogy milyen vizet használunk a mezőgazdasági öntözésre, illetve hogy ez a felhasználás miként hat a lakosság rendelkezésére álló ivóvízkészletekre. Magyarország területének kétharmadát már a 2000-es évek elején sújtotta a szárazság – ez persze Európa számos más térségére is igaz. Így például Romániában – egészen pontosan Erdély nagy részén és a Dunától északra fekvő Baragan-síkságon –, Olasz- és Spanyolország egészében, valamint Portugáliában és Dél-Franciaországban is pusztított a Balti-tengertől délre lényegében egész Európát érintő aszály.

 

Európában a mezőgazdasági számít az egyik legnagyobb vízfogyasztónak

 

Idén júliusban pedig az elmúlt néhány év fokozatosan növekvő pályán mozgó hőmérsékleti tendenciái nyomán a kontinens minden eddigi melegrekordja megdőlt. A délebben fekvő területeket továbbra is súlyos szárazság gyötri a nyári hónapokban, de a jelenség az utóbbi években már nemcsak a mediterrán országokat érinti, hanem az északi régiókat – ideértve az Egyesült Királyság és Németország bizonyos területeit – is. A közelmúlt nyári időszakaiban Írország, Wales és Anglia északi területein a pusztító hőhullámok és aszályok kéz a kézben jártak, évszázadok óta nem tapasztalt forró nyarakat idézve elő. Az elmúlt ezer év tapasztalataiból és a földrajzkönyvekből nem ezt a brit szigetvilágot ismerhettük meg.

 

„Nem a közlekedés vagy a zuhanyozás a legnagyobb szennyező” – néhány szóban a mezőgazdasági vízfelhasználásról

Az EEA vízfogyasztási adatai szerint a különböző európai iparágak átlagosan körülbelül 243 000 köbhektométer vizet használnak fel évente (a köbhektométer a köbméter milliószorosa; a Tisza-tó átlagos víztérfogata pl. 165 köbhektométer). Noha Európa teljes mezőgazdasági területének körülbelül mindössze 9%-át öntözik, ezek vízfelhasználása továbbra is a kontinens teljes vízfogyasztásának mintegy 50%-át teszi ki. Tavasszal ez az arány ráadásul a 60%-ot is meghaladhatja, mivel ekkor elő kell segíteni az ültetés utáni növekedést, például a drágább gyümölcsök és zöldségek, így az olajbogyó vagy narancs esetében. Ez utóbbiak egyébként az érésük során is nagy mennyiségű vizet igényelnek. Az öntözés költségei az elkövetkező években várhatóan emelkedni fognak, ha az éghajlatváltozás következtében a csapadékmennyiség alacsonyabb, a növekedési időszak pedig hosszabb lesz. Azokban a régiókban, ahol az éghajlatváltozás miatt már beindult egyfajta elsivatagosodás, még intenzívebb öntözéssel próbálkoznak majd, és fokozódni fog a meglévő édesvízkészletekért folytatott küzdelem is.

Az energiaültetvények öntözéséről pedig még szót sem ejtettünk. A Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (International Water Management Institute, IWMI) 2006-ban kiadott jelentésében arra figyelmeztetett, a bioüzemanyag-termelés fellendülése súlyosbítani fogja a vízválságot. A World Energy Outlook szerint 2010-ben már a világ vízfogyasztásának 15%-át, 583 milliárd köbméter vizet az energianövények öntözésére használtak fel. A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) 2014-es tanulmánya pedig arra a következtetésre jutott, hogy 2035-ig az „agrárenergia” globális szinten 85%-kal fogja növelni az öntözésre használt víz iránti igényt.

 

Hogyan tartanak lépést a vízszolgáltatók?

A vízszolgáltatók szivattyúinak és tisztítóüzemeinek működtetéséhez a helyszíni topográfiától és a vízellátástól függően elég széles skálán mozog az energiaigénye. Változó tehát, hogy hány kWh villamosenergiára van szükségük egy köbméter fogyasztható ivóvíz előállításához. Ez meg sem közelíti a tengervíz sótalanítására kényszerülő régiók üzemeinek energiaigényét. Persze nem mindegy, hogy membrános vagy termikus sótalanításról beszélünk, mivel a használt technológia függvényében meglehetősen széles skálán mozog az felhasznált energia mennyisége. A termikus sótalanítás akár 11,9–17,1 kWh/m³ energiát is igénybe vehet, viszont a magas sótartalmú vizek esetében lényegesen hatékonyabb más módszereknél. Kisebb energiaigényük miatt azonban a membrános technológiák népszerűsége folyamatosan növekszik, a működetetésükhöz szükséges energiát pedig egyre gyakrabban megújuló energiaforrásokból termelik meg. A megújuló forrásokon alapuló módszerek energiaigénye jelen pillanatban valahol az előzőleg említett két technológia értékei (nagyjából 1,5 és 21,1 kWh/m³) között mozog. Legnagyobb hátulütőjük a kis kapacitásuk, emiatt versenyképességük egyelőre elmarad a többi technológiáétól. Jelen állás szerint tehát még mindig a konvencionális energiaforrásokkal üzemelő membrános technológiák igénylik a legkevesebb energiát, ezt követik a folyamatos fejlesztés alatt álló, megújuló energiaforrásokkal működő membrános technológiák, és a két előző megoldásnál is nagyobb energialábnyommal rendelkező konvencionális energiaforrásokkal működtetett termikus módszerek.

Ami a tengervíz-sótalanítás földrajzát illeti, jelenleg a Közel-Kelet, azon belül is elsősorban Szaúd-Arábia számít a világ első számú tengervíz-sótalanító központjának. Ott több nagyüzemben is az úgynevezett multi-flash desztillációt használják; ilyen technológiával látják el számos másik nagyváros mellett a tengerpartól több száz kilométerre fekvő Rijádot is. A sótalanítás kapcsán azonban nem csak a közel-keleti, afrikai vagy dél-amerikai partokra kell gondolnunk, mivel például Spanyolország és Anglia is ezzel a technológiával igyekszik édesvíztermelését kiegészíteni.

 

Hazai vizeken

Magyarországon a vízkészleteinket érintő kérdéseket hallva legtöbbször kényelmesen hátra dőlünk, hiszen úton-útfélen azt halljuk: hazánk „víznagyhatalom”. Valóban, az egy főre jutó teljes megújuló vízkészlet az egész kontinensen nálunk az egyik legmagasabb, ugyanakkor ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy csapadékból származó saját felszíni vízkészletünk majdnem minden más országénál alacsonyabb. Az ok prózai: a hazánk területén átfolyó vizek teszik ki az ország megújuló készleteinek több mint 95%-át, ám ezek nem tekinthetők a nemzeti vízkincs részének, mivel a folyók által az országba szállított vízmennyiség nem számít bele belső megújuló vízkészletünkbe. Ebből a mutatóból kiindulva tehát a víznagyhatalmi státusz nemigen állja meg a helyét, az élvonalból pedig könnyen a kontinens vízhiányos területei közé csúszunk a képzeletbeli ranglistán.

Az egyes országok vízben való gazdagságának megállapításakor valójában az évente egy főre jutó belső megújuló vízkészletet érdemes figyelembe venni. A belső megújuló vízkészlet a csapadék mennyiségének és a szabad vízfelszínek, a talaj és a növényzet együttes párolgásának különbsége. A 608 köbméteres belső készleteink csupán a 149. helyhez voltak elegendőek a 180 adatszolgáltató országból összeállított 2014-es ranglistán. A rangsort böngészve kitűnik: nem túl elegáns helyezésünkkel Európán belül egyedül Máltát és Moldovát előzzük csak meg.

Itthon vízbőségről csak a folyók közvetlen környezetében beszélhetünk. Az MTA 2011-es kiadványa többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai lefolyás alapján átlagosan csupán 600 m³/fő/év készlettel rendelkezünk, pedig 1000 m³/fő/év alatt már vízstresszesnek tekinthető egy adott régió. Még ennél is alacsonyabb értékekkel találkozunk azonban az Alföldön, egészen pontosan a Homokhátságon és a Nyírségben. Ugyan megoldható, de a víztömeg mesterséges szállítása rendkívül költséges, emellett pedig víziközműveink avulása (például a hálózat 250 éves kicserélési ciklusa) sem járul hozzá a hatékonyság növekedéséhez és a költségek csökkentéséhez.

 

Hazánkban nagy gondot jelent a víziközművek folyamatos avulása

 

Ráadásul idehaza komoly szélsőségekkel is szembe találhatjuk magunkat, mivel a hazai termőterületek közel fele belvízjárta, az ország klimatikus adottságai miatt ugyanakkor nagy az aszályveszély is. A World Resource Institute már említett jelentése szerint például Magyarország a világ 16. legfenyegetettebb országa az aszályok várható gyakoriságát tekintve. Mindannyiunknak ismerős jelenség, hogy évről évre súlyos milliárdokat fordítunk a bel- és árvízvédekezésre, ezzel egyidejűleg pedig az aszályok anyagilag nehezen felbecsülhető kárait is elszenvedjük.

Habár az egyén szerepe rendkívül fontos az ivóvízzel való gazdálkodásban, elsősorban vízgazdálkodási rendszereink összehangolt üzemeltetése lenne a prioritás. Ha emellett a lakosságot is sikerül a tudatosabb felhasználás irányába terelni, az már csak hab a tortán. Reálisan tekintve a problémára, nehezen elvárható, hogy egyik pillanatról a másikra ilyen mértékben megváltozzunk, hisz ez ellene megy szinte mindennek, amit évszázadokig gondoltunk a világról és a természet értékeinek korlátlan uralmunk alá hajtásáról. Az emberiség ugyanakkor már az elmúlt néhány évtizedben is sokat lépett előre korábbi felfogásnak újragondolása terén. James Bevan, az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója a hosszadalmas erőfeszítések árán elérendő drasztikus változásokkal kapcsolatban így fogalmazott egy idén tavasszal megrendezett konferencián: „Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába, vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe.”

Az Antall József Tudásközpont 2020. március 25-26-án megrendezett konferenciáján, a think.BDPST-en többek között szó lesz a megfelelő minőségű vízkészletekért folyó globális versenyről, a legveszélyeztetettebb régiók vízbiztonsági stratégiáiról, illetve a víztisztítási technológiák legújabb trendjeiről is. Jegyek már kaphatók: registration/think.bdpst2020/tickets

 

A szerzőről:

Varsányi Cecília, az AJTK Fenntartható Fejlődés Iroda vezetője. Fő érdeklődési területe a környezetvédelem közgazdasági ösztönzőinek vizsgálata, illetve a fenntartható vízgazdálkodás.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-01-29
Módosítás dátuma: 2020-01-30

A tehetséggondozás mint antalli gondolat és a különböző tudományterületeken megvalósuló hiánypótlás a Tudásközpont tevékenységének alapvetései. Az AJTK közel tíz év tapasztalattal a háta mögött olyan hazai think tank-ké kíván válni, amely bizonyos témákban (Visegrádi Együttműködés, az USA, Kína és Oroszország jövőbeni szerepe; biztonságpolitika; fenntartható fejlődés; technológiai és társadalmi innováció) régiós viszonylatban megkerülhetetlen. Az Antall József Tudásközpont névadója szellemi örökségéhez méltón kiemelt figyelmet szentel a külhoni magyarság, a Visegrádi Együttműködés, az Európai Unió és az atlantizmus aktuális kérdéseinek. A Tudásközpont Könyvműhely gondozásában megjelenő kötetek a politika- és társadalomtudomány iránt érdeklődőknek teszik magyarul is elérhetővé a közelmúlt és napjaink legnagyobb hatású gondolkodóinak és közéleti személyiségeinek üzenetét. 

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...