CSIMPÁNZOK VILÁGNAPJA 2021

A Csimpánzok világnapját, azaz emberszabású unokatestvéreinket minden évben, július 14-én ünnepeljük, ezzel fejezve ki megbecsülésünket irántuk.

Az állatvilágban a csimpánzok számítanak a legközelebbi élő rokonainknak… de ezt már bizonyára sokan tudják! Azzal viszont talán nincs mindenki tisztában, hogy elképesztően egyediek, dinamikusak, és hogy minden nap többet tudunk meg róluk. Minden évben, július 14-én ünnepeljük emberszabású unokatestvéreinket, ezzel fejezve ki megbecsülésünket irántuk, amiért veleszületett értékeket hordoznak, létfontosságú szerepet töltenek be az ökoszisztémákban és megérdemlik a tiszteletünket.
Idén Dr. Jane Goodall és a Jane Goodall Intézet helyi szervezetei szerte a világon „Üdvözlő Huhogással” (csimpánz kiáltással) ünnepelik a csimpánzokat, egyúttal arra buzdítva mindenkit, hogy emeljék fel a szavukat legközelebbi élő rokonunk védelme érdekében!
A Csimpánzok Világnapján  az emberek szerte a világon közösen ünneplik a csimpánzok lenyűgöző világát és az általuk betöltött jelentős szerepet. A nap annak az évfordulónak állít emléket, amikor a 26 éves Jane Goodall 1960-ban először lépett a Tanganyika-tó partjára Gombéban, Tanzániában, azzal a céllal, hogy ezeket a titokzatos és hihetetlen élőlényeket tanulmányozza. Jane felismerései, miszerint a csimpánzok eszközöket készítenek és használnak, képesek az együttérzésre, dinamikus személyiséggel és intelligenciával bírnak, és megérdemlik a tiszteletünket, átalakította a tudomány világát, örökre újraértelmezve a más állatokhoz fűződő viszonyunkat.

Ahogy Jane fogalmazott: „nem minőségileg különbözünk tőlük, inkább csak mennyiségileg”. Ezt a tanzániai Gombe-ban elkezdett kutatómunkát napjainkban is tovább folytatja a Jane Goodall Intézet , ez a világ leghosszabb időn át tartó, vadon élő csimpánzokat tanulmányozó kutatása – 60 éve kezdődött és még mindig tart. Ez a több mint fél évszázados munka óriási felismeréseket hozott az ökológia, az állati viselkedés és az egészségügy mellett számos más területen.

Perrine, mentett csimpánz bébi a JGI Tchimpounga Menedékhely lakója, Kongói Demokratikus Köztársaság

A 2021-es Csimpánzok Világnapján azt ünnepeljük, hogy a csimpánzok mennyi mindenben hasonlítanak ránk és mégis milyen egyediek!  A komplex kapcsolatok és személyes kötelékek kialakításának képességétől a rendkívüli kommunikációs sajátosságukig, az esőerdőkben a magok terjesztésében betöltött alapvető szerepüktől kezdve saját személyiségükig és egyéni történeteikig: a csimpánzok valóban egyedülállóak.
Mikor ezeket a rendkívüli élőlényeket, az állatvilágban a legközelebbi unokatestvéreinket ünnepeljük, egyúttal igyekszünk világszerte elősegíteni védelmüket és jólétük fokozását. Magánszemélyek, civil szervezetek, kormányok és vállalatok közötti együttműködés révén hozzájárulhatunk a csimpánzok jobb megértéséhez, az irántuk tanúsított együttérzés növeléséhez és jólétük fokozásához.

CSIMPÁNZ tények
A csimpánzok különlegesek, mert:

A csimpánzok csoportjaikon belül különböző hangadásokkal kommunikálnak játék, vadászat és fenyegetőzés közben. 
A csimpánzok kézfejükre támaszkodva járnak az erdő talaján, vagy ágról ágra lendülnek a fák között.  
A hím csimpánzok élesen rikoltozva, ágakat és leveleket dobva jelölik ki a területüket, hogy megfélemlítsék a többi hímet és dominánsabbnak tűnjenek.  
A csimpánzok érzelmi beállítottságukban különbözhetnek egymástól, ezáltal különböző személyiséggel rendelkeznek.  
 

Gremlin 2019. augusztus 21-én született fiával, Goodalival a Gombei Nemzeti Parkban.

A csimpánzok fontosak

Mivel a csimpánzok főleg gyümölcsöt esznek, segítenek a magokat elterjeszteni az erdőben, ezáltal a gyümölcsök újra ki tudnak fejlődni, így fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában.
A csimpánzok a helyi élelmiszerhálózatok kulcsfontosságú szereplői.
Az emberéhez az egyik legközelebb álló viselkedés és fiziológia a csimpánzoké, ezért minél alaposabb megismerésük rendkívüli fontossággal bír.

A csimpánzok hasonlítanak a leginkább az emberekre

A csimpánzoknak nemcsak hogy nagy agytérfogatuk van, mint nekünk, hanem komplex agystruktúrával rendelkeznek, amely lehetővé teszi a társas viselkedés, a kultúra és a magasabb intelligencia kialakulását. A csimpánzok képesek olyan érzelmek kifejezésére, mint a bánat, a harag, az együttérzés és a vonzalom.
A csimpánzok születésük után körülbelül 5 évig az anyjukra vannak utalva ahhoz, hogy egészséges és boldog egyedekké fejlődhessenek. 
A csimpánzok fogékonyak az emberi megbetegedésekre, mivel ugyanazokat a vírusokat és fertőzéseket képesek elkapni. Azonban az emberek közönséges náthája halálos lehet egy csimpánz számára, mivel immunrendszerük számára új kórokozóknak számítanak.
A macskák vagy kutyák legfontosabb érzéke a szaglás, azonban a csimpánzok a világban való eligazodásban fejlett látásukra támaszkodnak, akárcsak mi, emberek.
 

Zeze, mentett csimpánz kölyök a JGI Tchimpounga Menedékhely lakója, Kongói Demokratikus Köztársaság

Sajnos a csimpánzok az IUCN vörös listáján veszélyeztetett státuszú besorolással szerepelnek. A 20. század fordulóján Egyenlítői Afrika 25 országában becslések szerint 1-2 millió csimpánz élt. A jelenlegi (legmerészebb) becslések szerint mindössze 340 000 csimpánz maradt fenn, 21 afrikai országban. Olyan fenyegetésekkel kell szembenézniük, mint az élőhelyvesztés, a betegségek, a fragmentált (egymástól elszakadt) populációk és az illegális vadállat-kereskedelem. Sajnálatos módon a világ számos pontján még orvosbiológiai kutatóintézetekben , illegális házikedvencekként, vásári mutatványosbódékban vagy akkreditációval nem rendelkező állatkertekben tartják őket fogságban. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy véget vessünk ezeknek a fenyegetéseknek, javítsuk a fogságban élő egyedek jólétét, és megmentsük a csimpánzokat !

Cselekedjünk a Csimpánzok érdekében!
Számos módja van annak, hogy „üdvözlést huhogj” a csimpánzoknak: #GiveaPantHoot

 

Tájékozódj: Nézz szét a honlapunkonfacebook oldalunkon, és az org weboldalon is.
Add meg a tiszteletet:Kétszer is gondold meg, mielőtt lájkolsz egy közösségi média bejegyzést! Gyakran kizsákmányoló és ártalmas módon ábrázolják a csimpánzokat a közösségi médiában és a médiában. Te is változtathatsz ezen, tájékozódj a problémáról, a képi ábrázolással kapcsolatos irányelveinket itt olvashatod el.
 

Adakozz! Csimpánz-örökbefogadónak is jelentkezhetsz, amivel támogathatod mentett csimpánzainknak, az illegális háziállat- vagy bozóthús-kereskedelem túlélőinek a gondozását.
Csatlakozz a  Gombe Science Heroes programunkhoz! Különböző célkitűzések teljesítésében vehetsz részt a Gombéban folyó úttörő kutatómunkánk követésével, amely jelenleg a világ leghosszabb ideje tartó, vadon élő csimpánzok tanulmányozására irányuló kutatása!
Ide kattintva támogathatod közösségi alapú csimpánzmegőrzési programjainkat 
#GIVEAPANTHOOT - Huhogj üdvözlést velünk a Csimpánzok Világnapja alkalmából!
A csimpánzoknak sajátságos egyedülálló módon kommunikálnak egymással, hangadás (vokalizáció) útján. Az egyik ilyen hangadásukat „üdvözlő huhogásnak” hívják, a csimpánzok így köszöntik egy „helló”-val a másikat.
A csimpánzok jellegzetes hangadással, „üdvözlő huhogással” köszöntik egymást, ahogy Dr. Goodall  is teszi minden előadása alkalmával. Rögzítsd a legjobban sikerült huhogásodat, és tedd közzé a közösségi médiában #WorldChimpanzeeDay @janegoodallintezet címkével, így esélyed lesz szerepelni az oldalunkon.
Oszd meg ismereteidet és a cselekvési lehetőségeket barátaiddal és családtagjaiddal a közösségi médiában, #WorldChimpanzeeDay #GiveaPantHoot @janegoodallinst @janegoodallintezet címkékkel.

Példa közösségi média üzenetekre:Twitter„1960. július 14-én érkezett a tanzániai Gombébe Dr.  #JaneGoodall @janegoodallinst, hogy a vadon élő csimpánzok életét tanulmányozza #chimpanzees. Csatlakozz hozzám a #WorldChimpanzeeDay megünnepléséhez, köszöntsük ezeket a csodálatosan komplex teremtményeket és ösztönözzünk mindenkit cselekvésre a védelmük érdekében. 

Facebook „Tudtad, hogy a csimpánzok és az emberek génjei közel 98,6% -ban megegyeznek? @Jane Goodall és az őt követő tudósok úttörő kutatásai révén ma már sokkal többet tudunk mindazokról a viselkedési formákról, amelyeken osztozunk emberszabású unokatestvéreinkkel. Csatlakozz hozzám és Jane-hez @janegoodallintezet hogy megünnepeljük a Csimpánzok Világnapját #WorldChimpanzeeDay ! worldchimpanzeeday.org
 

Dr.Jane Goodall üzenete ezen a szép napon: 

 

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
  • Jane Goodall Intézet
    Eredeti szerző: Paloma Corbi
  • Jane Goodall Intézet
    Eredeti szerző: Fernando Turmo
Fordítás
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-07-17

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Élelmiszer-hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Globális felmelegedés
Gyűjtőedény
Hulladékgazdálkodás
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Italoskarton hulladék
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...