DR. JANE GOODALLNAK ÍTÉLTÉK ODA A RANGOS TEMPLETON-DÍJAT

Teréz anya és Francis Collins után Dr.Jane Goodall negyedik nőként, és első női etológusként nyerhette el a világ egyik legnagyobb, egyéni eredményért járó díjat

Pennsylvania, USA, May 20, 2021

Dr. Jane Goodall, a Jane Goodall Intézet megalapítója, ENSZ békenagykövet, világhírű etológus és természetvédő, akinek úttörő felfedezései megváltoztatták szemléletünket a természeti világban betöltött szerepünkről, lett a 2021-es év Templeton-díj nyertese.
A díjjal járó pénzösszeg értéke több mint 1,5 millió dollár, ezzel a Templeton-díj a világ egyik legnagyobb összegű, évente meghirdetett egyéni díja. A díjat a globális befektetési menedzser és filantróp Sir John Templeton alapította, hogy ezzel honorálják mindazokat, akik a tudomány erejét felhasználva kutatják az univerzum legmélyebb kérdéseit, az univerzumban elfoglalt helyünket és létezésünk célját.

Dr.Jane Goodall más elismeréseivel ellentétben a Templeton-díj kifejezetten a tudományos és spirituális kíváncsiságát díjazza, azt a hajthatatlan fáradozását, hogy az emberiséget egy nagyobb céllal kösse össze, és ez a legnagyobb egyéni kitüntetés, amelyben Dr. Goodall valaha részesült.

“Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ezévben Dr. Jane Goodall-nak adhatjuk át a díjat, akinek elért eredményei messze meghaladják a tudományos kutatások hagyományos paramétereit, amelyek arra keresnek választ, hogy mit is jelent embernek lenni “ – mondta Heather Templeton Dill, a John Templeton Alapítvány elnöke.

“Felfedezései alapjaiban változtatták meg a világnak az állati intelligenciáról vallott nézeteit, és egyszerre alázatra késztető és magasztos módon gazdagították az emberiségről alkotott képünket. Végezetül pedig, munkája annak az alázatnak, spirituális kíváncsiságnak és felfedezésnek a példája, amelyről nagyapám, John Templeton írt és beszélt élete során.”
Dr. Goodall forradalmasította a tudósok és a közvélemény szemléletmódját az állatok mentális, érzelmi és szociális komplexitását illetően, és úgy véli, hogy nem élhetünk tőlük elkülönülve. Ő volt az első, aki megfigyelte, hogy a csimpánzok olyan tevékenységeket folytatnak - mint például az eszközkészítés -, amiről korábban azt hitték, hogy ez csakis az emberek sajátja.
Azt is bebizonyította, hogy a csimpánzoknak saját személyiségük van, és az emberekhez hasonlóan előre átgondolt, összetett társadalmi csoportban élnek. A megfigyelésein keresztül Dr. Goodall megmutatta, hogy a csimpánzok bizonyos körülmények között háborúskodnak, és mint mi, együttérzést mutatnak. De ami a legfontosabb, karrierje során Dr. Goodall minden életforma értékét pártfogolta, ezzel megváltoztatva a tudományos gyakorlatot és a kultúra egészét.

“Sokat tanultam az emberi természet mindkét oldaláról, és meg vagyok győződve arról, hogy több jó ember él a Földön, mint gonosz.” – mondta Dr. Jane Goodall a díj átvételi nyilatkozatában.

“Annyi megoldandó, lehetetlennek tűnő feladat vár ránk. Csak akkor tudjuk elérni valós potenciálunkat, ha fejünk és szívünk harmóniában él egymással.”

“Tudok azonosulni Sir John Templeton alapítványa számára választott mottójával „milyen keveset tudunk, milyen kíváncsiak vagyunk, hogy tanuljunk” és örökké hálás leszek azért, hogy a kíváncsiságom és a tanulási vágyam még mindig olyan erős, mint gyerekkoromban “ – fűzte hozzá.

“Tudom, hogy az élet mély titkai örök rejtélyek maradnak a tudomány számára, és hogy ’ most csak úgy látjuk a valóságot, mintha egy homályos tükörben néznénk. De amikor a teljesség eljön, mindent szemtől-szembe fogunk látni.‘“

A 2021-es Templeton-díj nyerteseként Dr. Goodall videót készített a világnak a spirituális nézeteiről és törekvéseiről, illetve egy interjút is Heather Templeton Dillel, amelyben bejelentik a kitüntetést. Ősszel pedig részt fog venni a 2021-es Templeton Prize Lectures-ben.
Dr. Jane Goodall hagyatéka túlmutat a kutatásán. Természetvédő, humanitárius, az állatokkal való etikus bánásmód védnöke, az együttérzés globális ereje, az ENSZ békenagykövete, és milliók számára példakép az egész világon.
1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI) hogy tovább tanulmányozza és védelmezze a csimpánzokat, miközben javította a helyi közösségek életét oktatás és képzések révén. Azóta a JGI 1.5 millió hektárnyi erdőt óvott meg, 130 közösséget támogatott, és több mint 5000 csimpánz és gorilla számára biztosított biztonságos élőhelyet.
A Roots&Shoots környezetvédelmi és humanitárius program, amely több mint 65 országban arra inspirálja és bátorítja a fiatalokat, hogy olyan gyakorlati projektekben vegyenek részt, amelyek egyaránt szolgálják a közösséget, az állatokat és a természetet. Jane Goodall életét ismeretterjesztő munkájának szentelte, és az elmúlt három évtizedben átlagosan több mint 300 napot töltött utazással évente.
Annak ellenére, hogy a világjárvány ideje alatt nem mozdulhatott ki otthonról, virtuálisan világszerte részt vett különböző eseményeken és előadásokon, így befolyásossága és népszerűsége tovább nőtt.

2020 márciusát követően Dr. Goodall több mint 150 országban emberek ezreivel beszélt, amelynek során volt szó a világszintű krízisről, a zoonózisok elterjedése, a biodiverzitás, a fenntarthatóság, a szegénység és az emberiség természettel való kapcsolatának összefüggéseiről.
Az angliai Bournemouth-ban található gyermekkori otthonából, annak is tetőtéri stúdiójából ebben az időszakban útjára indította The Hopecast elnevezésű podcastját is, így 87 éves korában a közösségi médián keresztül emberek millióit szólította meg. (Hopecast = hope (remény) + podcast- a ford.)
Dr. Goodall a 2021-es Templeton-díjat figyelemreméltó karrierjének elismeréseként kapja meg. Pályafutása buzgó tudományos és szellemi kíváncsiságából fakadt és ez is táplálta.
Keresztényként nevelkedett. Tanzánia erdeiben a lelkiséget saját, egyéni felfogásával ragadta meg, s a csimpánzokkal tapasztalt interakcióit is az isteni intelligencia visszatükröződéseként jellemezte, s hiszi, hogy ez az isteni intelligencia áll a természet középppontjában.
Bestseller memoirjában, az Amíg élek, remélek című könyvében ezek a megfigyelések alátámasztják személyes hitvilágát - azt, hogy minden élőlény és a természetes világ, amelyben élnek, összekapcsolódik, és ez az összekötő energia a jónál és a gonosznál hatalmasabb isteni erő.
Dr.Goodall az első etológus és a negyedik nő, aki a Templeton-díj 1972-es indulása óta ebben az elismerésben részesül.
A Templeton-díj nyertesét egy alapos és összetett kiválasztási folyamat során választják ki. A jelölést különböző szakterületek keresztmetszetéből választott, anonim szakértőcsoport végzi, majd ezt követi egy szigorú rangsorolási eljárás, amelyet egy, többek között királyi méltóságokból, korábbi elnökökből, tudósokból és vallási vezetőkből álló bírálócsoport folytat le.

A bírálók a jelölteket a kritériumok egész sora alapján rangsorolják, majd ezt követően kiszámítják a nyertes pontszámot. Idén a kilenc személyből álló bírálóbizottság tagja volt többek közt Cecilia Z. Conrad, Ph.D. a Lever for Change vezérigazgatója és a John D. és Catherine T. MacArthur Alapítvány ügyvezetője; Indra Nooyi, a PepsiCo korábbi elnöke és vezérigazgatója, a Union Theological Seminary részéről Dr.Serene Jones tiszteletes és Anousheh Ansari, az X-Prize Alapítvány vezérigazgatója.
A John Templeton Alapítvány elnöke, Heather Templeton Dill vezényletével 2020-ban a Templeton-díj nevezési eljárását megújították egy szélesebb és sokrétűbb jelölti lista kialakítása érdekében. A megújítás lépései között szerepelt több nő nevezése a díjra, a jelölők és bírálók között a nők arányának 50% fölé emelése, továbbá elődleges szemponttá tették, hogy a jelölési és kiválasztási folyamatban olyan személyek vegyenek részt, akik változatos szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek.
Dr.Goodall aközé az 50 díjazott közé tartozik, akik között ott szerepel Kalkuttai Szent Teréz (az első Templeton-díj nyertese 1973-ban), a Dalai Láma (2012) és Desmond Tutu érsek (2013).
Tavaly a Templeton-díj nyertese a genetikus és orvos Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek igazgatója, a Human Genome Project vezetője volt. A díjat a vallásos hit szigorú tudományos kutatásokra gyakorolt motiváló és inspiráló hatásának bemutatásával érdemelte ki.
További, a díjat elnyert tudósok között találjuk Martin Rees-t (2011), John Barrow-t (2006), George Ellis-t (2004), Freeman Dyson-t (2000) és Paul Davies-t (1995).

A Templeton-díjról

A Templeton-díjat 1972-ben alapították és egyike a világ legjelentőségteljesebb, az egyéni teljesítményt értékelő, évente kiadott díjaknak. Azokat az egyéneket tisztelik meg ezzel a díjjal, akik példás teljesítménye előrébb mozdítja Sir John Templeton filantropikus vízióját, azaz, a tudomány erejének kiaknázásával a világegyetem és abban az emberiség helyének és céljának áthatóbb vizsgálatát, megértését.
Jelenleg a díj értéke 1,1 millió brit font. A díj értékét rendszeresen akként módosítják, hogy mindig meghaladja a Nobel-díj értékét. A nyertesek az összes vallás képviselői és a világ minden tájáról kerülnek ki, szerepelt köztük Nobel-díjas, filozófus, elméleti fizikus és egy kanonizált szent is.
A Templeton-díj a három filantrop szervezet - a pennsylvaniai West Conshohocken-ben található John Templeton Alapítvány, a bahamai Nassauban található Templeton World Charity Foundation és a Templeton Religion Trust - által kerül kiadásra.
Több információ a TempletonPrize.org oldalon található.

A Jane Goodall Intézetről

A Jane Goodall Intézet egy globális, közösségközpontú környezetvédelmi szervezet, amely előmozdítja Dr.Jane Goodall munkáját és víziójának beteljesülését.
Szervezetünk a helyi közösségekkel együttműködve, a legjobb állatjóléti ajánlásokat és a tudomány, a technológia innovatív felhasználásával a csimpánzok és más emberszabású majmok védelmével foglalkozik, s ezen tevékenységen keresztül javítja az emberek, más állatok és a mindannyiunk által közösen használt természetes környezetünk állapotát.
Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet, amely közösségi tevékenysége által reményt ihlet, Roots & Shoots ifjúsági programján keresztül pedig a következő generáció elkötelezett, változtatni akaró felnőttjeit neveli ki.
A program jelenleg a világ több mint 50 országában aktívan működik.
Kérjük hogy támogassa a Jane Goodall Intézet és a Roots&Shoots program működését rendszeres adományozással.

Köszönjük szépen!

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
  • Jane Goodall Intézet
    Eredeti szerző: the Jane Goodall Institute
  • Wikipédia
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-05-23

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Globális felmelegedés
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...