Nyolc hónap után újranyitott a Virunga Nemzeti Park

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Virunga Nemzeti Park február 15-én újranyitotta kapuit a turisták előtt. A parkot több, mint nyolc hónappal ezelőtt zárták le hivatalosan.

by Mongabay.com on 14 February 2019

Fordította: Franczen Bea


A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Virunga Nemzeti Park február 15-én újranyitotta kapuit a turisták előtt. A parkot több, mint nyolc hónappal ezelőtt zárták le hivatalosan.


A park igazgatója, Emmanuel de Merode, a tavaly év eleji erőszakhullám miatt döntött úgy, hogy lehúzza a redőnyt a turistaforgalom elől, hogy megóvja a látogatókat és a park mintegy 7,800 négyzetkilométernyi területén dolgozó őrőket. Annak ellenére, hogy a parknak otthont adó North Kivu provinciában már évtizedekre nyúlik vissza az erőszak, a Virunga folyamatosan fogadta a látogatókat, akik a hegyi gorillákat, más vadakat és az aktív Nyiragongo-vulkánt akarták látni.


Látogatókat üdvözlő felirat a Virungában, Afrika legrégebbi nemzeti parkjában. Fotó: John C. Cannon/Mongabay.


Két 2018-as véres hónap után azonban muszáj volt változtatni, mondta el de Merode. Áprilisban a Virunga körüli erdőkben ólálkodó milíciák néhány tagja hat őrt ölt meg egy rajtaütés során. Aztán májusban megöltek még egy őrt és egy fegyveres támadás során két brit turistát raboltak el, akik átutazóban voltak a parkban. A támadók a sofőrt is megsebesítették, a turistákat pedig másnap elengedték.

A Virunga c. film plakátja


“Az első helyen mindig a látogatók biztonsága áll," - mondta de Merode egy a The Guardian-ben megjelent közleményben. “Teljesen nyilvánvaló, hogy a Virungát mélyen érinti a biztonság hiánya és egy ideig most ez lesz a helyzet. Ahhoz, hogy a parkot biztonságos körülmények között lehessen megtekinteni, a régiekhez képest sokkal hathatósabb intézkedésekre van szükség."
Az elmúlt 20 évben közel 180 vadőr vesztette életét a Virungában a turisták és a vadak védelme közben.

Járőrözés, háttérben egy felgyújtott orvvadász kenu Fotó: Brent Stirton

 


A parkba tett látogatások többségének fénypontja a hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) látványa. A Virungában és a szomszédos Ruandában illetve Ugandában folyó agresszív védelem segítette elő, hogy az alfaj egyedszáma növekedésnek induljon. Olyannyira, hogy 2018-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kritikusan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetettbe sorolta át. Fotó: John C. Cannon/Mongabay.


Most viszont a park vezetői úgy döntöttek, hogy újra beengedik a látogatókat és mindemellett "szorosan ellenőrzik a terep biztonságosságát és folyamatosan felülvizsgálják a park biztonsági protokollját“ - írja egy szóvivő egy a Mongabay-nek címzett email-ben.

Emmanuel De Merode igazgató Fotó: Brent Stirton

A szóvivő azt is elmondta, hogy a turisták csak a park azon részeire mehetnek be, ahol felszámolták a bizonytalanságot. A Virunga weboldalán található információk szerint jelenleg gorilla-trekkingre és a Nyiragongo vulkán peremének megtekintésére van lehetőség.

A Virunga közvetlen közelében nővekvő emberi populáció él. A park közelében és meg a parkon belül is nőtt az erdőirtás a faszén előállítás és új földművelési területek létrehozása miatt. Fotó: John C. Cannon/Mongabay.


A régióban folyó konfliktus mellett az erdőirtás is fokozódó fenyegetettséget jelent. A Global Forest Watch nevű erdő-őr rendszer a közelmúltban keletkezett faveszteséget mutatott ki a park határain belül. Az elemzés szerint a kis volumenű írtás 2018 május és szeptember között jelent meg a Virunga 500 hektárán. A WWF a Mongabay-t októberben arról tájékoztatta, hogy a fák kiirtása valószínűleg a főzéshez szükséges faszén előállítása és új művelési területek létrehozása miatt történt.

Erdőírtás Fotó: Brent Stirton


A Virunga Nemzeti Park és az ott élő főemlősök védelmében indított kampányunk a “Passzold vissza Tesó!” gyűjtőponjai várják a használaton kívülre került mobiltelefonjaitokat! Kattints a képre:
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-03-01