Mennyi alkohol szívódik fel a kézfertőtlenítőkből?

Olykor ártatlannak tűnő szerek is vethetnek fel különös kérdéseket.

Tegnap reggel, még félálomban átsuhant rajtam a gondolat, hogy vajon miért érzem magam egy kicsit másnaposnak, ha egyszer nem ittam egy korty alkolholt sem előző este. (Tudni kell rólam, hogy másnap azt is szoktam érezni, ha előzőleg megiszom egy deci bort vagy két cent rövidet. Ez akkor is így volt, amikor még fiatalon és bohón gyakrabban ittam alkoholt. Nem ez lenne egyébként az első, különös kalandom ártatlannak vélt szerekkel, a citromfű például enyhe hallucinogén hatással van rám. Egyébként nincs semmilyen allergiám, sem tisztítószerekre, sem ételekre, sem növénykre).

A másnaposság ötletét hamar elhessegettem, és arra jutottam, hogy biztos kiszáradtam a melegben, meg amúgyis alacsony a vérnyomásom. Aztán napközben eszembe jutott valami. A 70% izopropil-alkoholt tartalmazó, vizes állagú, pumpás kézfertőtlenítő, amivel alaposan befújtam a kezem, miután este hazaértem, plusz letöröltem a telefonom, így inhaláltam is egy kicsit.

Ez a gondolat természetesen abszurdnak tűnt. Egy kézfertőtlenítőtől nem rúg be az ember. De amikor rákerestem a mindentudó világhálón, az derült ki, hogy a kérdés korántsem annyira elvetemült, mint amilyennek elsőre tűnt. Úgy látszik, mások is kíváncsiak rá, felszívódhat-e az alkohol a kézfertőtlenítőből, sőt, az a kérdés is felmerült, hogy elvehetik-e valakinek a jogosítványát hasonló baleset következtében. Úgy tűnik, az nem kérdés, hogy a különböző típusú alkoholok felszívódhatnak a bőrön át, az a kérdés, hogy mennyire.

Ennyi izopropanol marad a vérben

2004-ben egy apró kutatást rögtönöztek angol kutatók, melynek során tíz önkéntes 4 órás intervallumban, 10 percenként fújta be a kezét kereskedelmi forgalomban kapható, izopropil-alkohol-tartalmú kézfertőtlenítővel. A vér izopropanol szintjét a vizsgálat elején és végén mérték meg. A vizsgálat végén a tízből kilenc alanynál regisztráltak mérhető izopropanol-szintet 0,5–1,8 mg/l tartományban.

A Szegedi Egyetem kézhigiénéről szóló, 2016-os közleménye is hivatkozik erre a kutatásra, azzal kiegészítve, hogy a szer izopropiltartalma 52,6% volt, és enyhe mértékű mérgezéshez legalább 50 mg/dl (500mg/l) véralkoholszint szükséges. Gondolom, azért itt lehetnek egyéni eltérések.

Mi újság a propanollal?

Egy másik kutatás az izopropanol (propán-2-ol) mellett a propanolt (propán-1-ol) is vizsgálva arra kereste a választ, mennyire szívódnak fel ezek az anyagok a kézfertőtlenítőkből a bőrön át, illetve belélegezve. A kézfertőtlenítők 70% propanolt, 63,14% izopropanolt vagy 45% izopropanolt és 30% propanolt tartalmaztak.

Ami az eredményeket illeti: a sima kézfertőtlenítőknél a propanol esetében 9,15 mg/L volt a vérben mért legnagyobb mediánérték, míg az izopropanol esetében 5,3 mg/L. A sebészeti kézfertőtlenítők után ezek az értékek 18 mg/L és 10,0 mg/L voltak. Valós sebészeti körülmények között a legnagyobb medián érték 4,08 mg/L volt a propanolra és 2,56 mg/L az izopropanolra vonatkozóan.

Mindeközben mérték a belélegzéssel történő felszívódás nagyságát is, igaz, gázzáró maszkban, mellyel a vérben mért legmagasabb érték 1,16 mg/L volt propanolnál és 1,74 mg/L az izopropanolnál.

Következtetésük szerint a kézfertőtlenítőkből csak minimális mennyiségű propanol és izopropanol szívódik fel, a krónikus toxikus hatás kockázata elhanyagolható. Hozzáteszik azonban, hogy vizsgálatunkban nem értékelték a kézfertőtlenítők hosszú távú használatának következményeit. Emellett az összefoglalóból sajnos az sem derült ki, hogy hányan vettek részt a kutatásban, milyen gyakran, mennyi időn át kenték a kezüket, és mikor mérték a vérben az alkohol szintjét.

De ne hagyjuk annyiban ezt a belélegzés-kérdést

Egy 2017-es összefoglaló megállapítja, hogy a huszonegy alkohol-belélegzést vizsgáló publikációból tizennégy vizsgálta kimondottan a kézfertőtlenítőket, és több is megállapította, hogy mérhető a hatásuk, nevezetesen a keletkező etil-glükuronid biomarkerek szintjében, de egyik sem jelzett szignifikánsan megemelkedett véralkohol-koncentrációt.

Az egyik kutatás a levegőből vett minták vizsgálatával arra jutott, hogy a legnagyobb, egy alkalommal beszélelegzett etanolmennyiség 46.5 és 203,9 mg is lehet egy fertőtlenítés alkalmával, két, különböző fertőtlenítőszer esetében. Bár ez még mindig nagyon alacsony szám, mint írják, az ismételt belégzés felvethet egészségügyi aggályokat.

Kalóriamentes alkoholmámor

Vannak persze, akik ilyesmik miatt nemhogy nem aggódnak, hanem inkább igyekeznek kihasználni az inhalálásnak azt a jellemzőjét, hogy az alkohol így az emésztőrendszer kihagyásával gyorsabban eléri az artériás keringést és az agyat, vagyis hamarabb a fejünkbe szállhat a mámorító alkoholgőz.

Ennek szellemében fogant az Alcoholic Architecture nevű pop-up bár 2016-ban, Londonban. A látogatókat itt gin- és tonikfelhő fogadta, amelyet nagy teljesítményű párásítón keresztül pumpáltak a térbe. A vendégeknek poncsóval kellett eltakarniuk bőrük nagyobb felületét, és maximum 50 percig tartózkodhattak az exkluzív bárban.

Forgalomba kerültek különböző, alkoholpárologtató masinák is, melyek így a hagyományos italozás diétás alternatíváját képviselhetik. A reklámszövegek arról is szóltak, hogy ily módon elkerülhető a másnaposság, de ez azért nem teljesen biztos. Az egyik első ilyen gépet végül egészségügyi okokból be is tiltották az USA-ban, többek között azért, mert nehezen lehet mérni, hogy mennyi alkohol is jutott a szervezetbe egy inhalálós este után, és van, aki szerint a függőség kockázatát is növelheti az alkoholfogyasztásnak ez a  közvetlenebb módja.

Nade kicsit elkalandoztunk, és biztosan már nagyon kíváncsiak vagytok arra, hogy mi a helyzet a jogosítvánnyal és mi a pontos helyzet az etanollal, vagyis azzal az alkoholformátummal, amiből a hagyományos italok is állnak. (Mostanra bizonyára már kiderült, hogy a fertőtlenítőszerekben található alkohol az etanol mellett leggyakrabban izopropanol és propanol.)

Veszélyben a jogosítvány?

Egy 2006-os kutatásban 20 egészségügyi dolgozó óránként fújta be a kezét, a művelet után 1-2 perccel hatuk leheletéből volt kimutatható 0.001-0.0025%-os koncentrációban az alkohol, és kettejüknek az etanol a vérében is, 5-7 perccel a fertőtlenítés után, míg az izopropanol nem volt kimutatható a vérben. Itt is vannak tehát egyéni különbségek, de összességében a jogosítványt mindez nem veszélyezteti. Emellett érdemes tudni, hogy a gél állagú fertőtlenítőkből elvileg nem szívódik fel semennyi alkohol

Az etanolhoz még: kézfertőtlenítés után 30 perccel a legnagyobb medián acetaldehid-koncentráció 0,57 mg/L volt az egyik fertőtlenítő után, 20 perccel a másik szerrel, 10 műtéti kézfertőtlenítés után 3,99 mg/L.

Etanol-kísérlet egy városi legenda nyomán

Dániában állítólag az a városi legenda járja, hogy be lehet rúgni az alkoholos lábfürdőtől. Ezt az elképzelést tesztelte egy vállalkozó szellemű kutatócsoport három résztvevő segítségével. Az alanyok a kísérlet előtt 24 órával már nem ihattak alkoholt, a kísérlet előtti este pedig luffával dörzsölték le talpukról az elhalt hámsejteket. A nagy esemény előtt vérmintát vettek tőlük, majd az alanyok egy lavórba merítették a lábukat, melybe három, 700 ml-es vodkapalack tartalmát öntötték. A vérplazma etanolkoncentrációját 30 percenként mérték, három órán keresztül. Az eredmények szerint a plazmában az alkohol koncetrációja a kimutathatósági határérték, azaz 10 mg/100 ml alatt volt, és a résztvevők maguk sem számoltak be a tudatmódosulásra utaló tünetekről.

Egy izopropanol-mérgezés története

Ahogy a vodkás lábfürdőnek, úgy a kézfertőtlenítőnek sincs hivatalosan  mámorító hatása, de azért visszatérve az izopropanolra, nagy mennyiségben érdemes vigyázni ezzel a szerrel, a szakirodalom ugyanis beszámol egy esetről, amikor egy 48 éves nő nehezen magyarázható keringési és neurológiai tünetekkel fordult orvoshoz. Mint kiderült, a panaszai az alatt a félév alatt alakultak ki, amíg éjszakára rendszeresen izopropil-alkohollal átitatott törülközőkbe csavarta a karját, mint mondta, azért, hogy enyhítse a fájdalmait. Az összefüggést a vizsgálatai is kimutatták, de miután felhagyott ezzel a káros gyakorlattal, 3 napon belül megszűntek a tünetei.

 

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-07-05

Tizenévesen kezdett érdekelni a környezetvédelem, amikor rájöttem, hogy a környezetünk is „mi vagyunk”, és nem választhatjuk el magunkat azoktól a körülményektől, attól a szűkebb-tágabb miliőtől, melyben élünk. Ebbe a lelki környezet ugyanúgy beletartozik, mint a fizikai, és ezek együtt nagyban meghatározzák azt, hogy kik is vagyunk.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználat
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...