Mérgező PCB az óceánban - veszélyben a kardszárnyú delfinek

A PCB, azaz poliklórozott bifenil, amely súlyosan mérgező és rákkeltő, különösen veszélyes a kardszárnyú delfinek populációjára.

A Science című tudományos folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amelyben borús képet festenek a gyilkos bálnák (kardszárnyú delfinek vagy más néven orkák) biztonságáról. A kutatás szerint az orkák akár több mint fele elpusztulhat a PCB-vel szennyezett vizi környezet miatt.

Ezt a kémiai vegyületet nagy mennyiségben gyártották korábban, rengeteg termékben előfordul és kifejezetten mérgező

Ugyan a PCB-t már több évtizede betiltották, a környezetben megmaradt, és különböző módon beszivárgott a tengerekbe. A toxikus anyag roppant hosszú idő alatt bomlik le. "Tudjuk, hogy a régi épületekben használt festékekben és tömítőanyagokban is vannak PCB-k, valamint a hajók külső bevonására is PCB-ket használnak, és ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják, a toxikus anyagok kikerülhetnek a környezetbe, az épületek lebontásával pedig a PCB-k a levegőbe juthatnak" - figyelmeztetett Jean-Pierre Desforges, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A Föld emlősei közül  különösen a kardszárnyú delfinek esetében veszélyes ez a toxikus anyag

Az orkák szervezetébe a táplálékkal kerül be a vegyület, lerombolja az immunrendszerüket és gyakorlatilag elsorvasztja a nőstény delfinek petefészkét, így pedig az újabb utódok születésére sem marad sok esély. Tovább nehezíti a faj túlélési esélyeit a lassan kialakuló szexuális érettség, és a ritkán, néhány évente adódó szülés, amikor is általában egy utód születik. 

A skócia partoknál már tapasztalható a faj eltűnése

A tanulmány megállapította, hogy a tiszta vizekben, mint az Északi- vagy a Déli-sarkvidék környékén élő populációknak a túlélési esélyei jobbak, míg a Nagy-Britannia, a Gibraltári-szoros, Brazília, Japán és Kalifornia térségében élők számítanak a fennálló körülmények között a legveszélyeztettebbeknek. Számukra az elkövetkező 30-50 év végzetes lehet. Paul Jepson, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője tényekkel hangsúlyozta, hogy a skóciai partoknál összesen nyolc kardszárnyú delfinről tudnak, és az utóbbi 20 évben nem született utód. "Még az én életemben eltűnhet ez a csoport" - fejezte ki aggodalmát.

Jelenleg még nem született megnyugtató döntés a PCB-k felszámolásáról vagy biztonságos tárolásáról. Némely ország előbbre tart ebben a folyamatban, mint a többi. Az Egyesült Államok pénzügyi alapokat különített el a legszennyezettebb helyszínek kármentesítésére, ennek erdeményeképpen csökkent az országot övező óceánok PCB-szintje.

 

Forrás: Science, MTI

Képek forrása:

Első, kiemelt kép: Wikipedia

Második kép: Wikipedia

Második kép szerzője: Kurzon

Második kép eredeti címe: "Orca internal anatomy"


A cikk a következő napon jelent meg: 2018-11-10
Módosítás dátuma: 2018-11-19

Kedves Olvasó! Üdvözlünk a Holnapután hivatalos média oldalán!

HOLNAPUTÁN. Mi lesz holnapután? Nem tudjuk. De ahhoz, hogy LEGYEN, a mi részünkről ezzel a webhellyel és tartalmaival szeretnénk hozzájárulni. 

A Holnapután lehetőséget nyújt a civil szervezetek, oktatási intézmények, vállalatok, kormányzati és költségvetési szervek, valamint a média számára, hogy a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos híreiket, kezdeményezéseiket, intézkedéseiket és információikat egyetlen közös felületen jeleníthessék meg. 

A Holnapután tudásközpont, tájékozódási pont, kommunikációs felület.