Jövőre még több szúnyog lesz!

Végre megjött a várva várt nyár, itt a jó idő, de nem nagyon tudjuk élvezni a minket gyötrő szúnyogok miatt. Miért és hogyan lett hirtelen ennyi szúnyog? Van-e felelősségünk?

Először érdemes pár dolgot tisztázni a teljesség igénye miatt!

Végre megjött a várva várt nyár, itt a jó idő, de nem nagyon tudjuk élvezni a minket gyötrő szúnyogok miatt. Miért és hogyan lett hirtelen ennyi szúnyog? Van-e felelősségünk?

Először érdemes pár dolgot tisztázni a teljesség igénye miatt!

RENDSZERTAN:

A szúnyogfélék, más néven csípőszúnyogok, valódi szúnyogok vagy igazi szúnyogok a rovarok osztályának, kétszárnyúak rendjébe, ezen belül a szúnyogalkatúak alrendjébe tartozó család.

A családok három alcsaládból, ezen belül 41 nemből áll. Világviszonylatban 3500 fajuk ismert. Itthon egy híján 50 fajuk ismert.

A vérszívás alanya alapján megkülönböztetünk madarak vérével (ornitofil), emberek (antropofil), illetve emlősök (mammalofil), valamint más gerincesek (zoofil), többnyire kétéltűek vérével táplálkozó csípőszúnyog fajokat.

 

A leggyakoribb hazai antropofil fajok:

 • Gyötrő szúnyog (Aedes vexans Meigen, 1830)
 • Oldalfoltos szúnyog (Ochlerotatus sticticus Meigen, 1838)
 • Balatoni szúnyog (Ochlerotatus annulipes Meigen, 1830)
 • Erdei szúnyog (Ochlerotatus cantans Meigen, 1818)
 • Mocsári szúnyog (Coquillettidia richiardii Ficalbi, 1889)
 • Foltos szúnyog (Culex modestus Ficalbi, 1890)
 • Vöröshátú szúnyog (Aedes cinereus Meigen, 1818)
 • Aranyló szúnyog (Ochlerotatus caspius Pallas, 1771)

Ez eddig a száraz információ, jöjjenek az érdekességek.

A szúnyog maga tágtűrésű a hőmérséklettel szemben, ami azt jelenti, hogy kedvező neki nagyobb hőmérsékletingadozás is. Szűktűrésű a páratartalommal szemben (félsivatagos, sivatagos területeken nem túl sok van), tehát a jó párás levegőt imádja, gondoljunk csak a mocsarakra.

Kedvelik a meleget, a nedves környezetet. Ezért is van most rengeteg. Hetekig esett az eső, aztán jött a nagy meleg, mely párát eredményezett.

A szúnyog hossza kb.: 8 milliméter. A nőstény csápja fésűs, míg a hímé tollas. Ha közelebb megyünk a falon megbúvó csapatokhoz, láthatjuk, hogy több mint a fele hím, mely nem szív semmilyen vért, a növények nedveivel táplálkozik. Ettől függetlenül bőven akad idegességet okozó nőstény szúnyog.

A telet a nőstények élik túl és tavasszal azonnal szaporodáshoz kezdenek. De hol? Imádják az álló, gyorsan melegedő vizeket, pocsolyákat, kint felejtett esővízzel telt hordókat, vödröket, gumiabroncsokat, tálkákat, tehát mindent, amibe a víz 2-3 hétig fellelhető, ezáltal biztosítva utódainak a fejlődését.

Egyetlen egy vérrel telt nőstény szúnyog 50-300 petét rak le! Pár nap alatt kikelnek a lárvák, táplálkoznak, majd bebábozódnak. A bából 4-7 nap alatt bújnak ki és máris keresik az újabb „áldozatokat”.

A nőstények szúró szájszervükkel hatolnak belénk, majd nyálukkal antikoaguláns anyagot juttatnak a szúrás helyére, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben. Ezt érzékeli szerveztünk és viszketni kezd.

Hogyan találnak ránk a nőstények?

Először is érzékelik a lélegzetünk által kibocsájtott CO2-t (szén-dioxid), illetve az izzadásunk során keletkezett tejsavat.

Miért szívnak vért?

Szaporodásukhoz szükséges, ugyanis a vérben található fehérjét használják fel petéik felépítéséhez.

Mi az a gradáció (túlszaporodás, tömegrajzás)?

Minden faj egyedeinek az elsődleges törekvése a szaporodás, utódok létrehozása. Vannak olyan fajok, melyek hosszú időn át 1-2 utód megmaradásáról gondoskodnak (elefánt) és vannak olyanok, melyek hatalmas mennyiségben biztosítanak utódlási lehetőséget (rovarok).

De mi is az a gradáció, melynek kellemetlen hatását nap, mint nap érezzük a bőrünkön?

A gradáció során egy állatfaj egyedszámának nagysága nagymértékben meghaladja az átlagos értéket. Az egyedsűrűség növekedése hirtelen következik be, majd egy csúcsérték elérése után hirtelen egyedszám csökkenést tapasztalhatunk. A gradáció után újra, több generáción keresztül az átlagos egyedsűrűség jellemzi a populációt.

 

A szúnyogoknál, ha 3 generáció van egy évben, egyszerre 300 petét rak egy nőstény, (melyek fele ♀ lesz), szaporodás után a szülők elpusztulnak, akkor egy év alatt egy nőstény leszármazottainak száma elérheti a 160milliót!!!

 • A természetben számos környezeti tényező megakadályozza az exponenciális növekedést. Ezek közül a legfontosabbak az időjárás, táplálék, ragadozók, betegségek, paraziták, búvó- és fészkelőhelyek, versengés, stb.
 • Az előzőekben említett tényezők közül melyek adottak most?
 • Az időjárás tökéletes a szúnyogok számára, meleg, párás, csapadékos.
 • Az ember és állat szintén nagy mennyiségben van jelent, így a nőstények számára adott a szükséges vérmennyiség.
 • A ragadozók száma drasztikusan lecsökkent (fecske, denevér)!!!
 • A felsorolt három tényező közül az utolsóst érdemes kiemelni, mivel ez az egyetlen, amin tudunk változtatni.

Fontos, hogy segítsük a ragadozókat. Melyek azok és hogyan lehet nekik kedvezni?

 • Éjszaka a denevérek, nappal a fecskék mellett a sarlós fecskék segítenek számunkra a szúnyogok elleni harcban. Hogyan?
 • Egy törpe denevér egy éjszaka alatt 3200 szúnyogot fogyaszt el. Egy évben ez kb.: 700ezer szúnyog! Jelenleg sajnos egyre kevesebb a denevér a városokban, mivel a nappali menedékül szolgáló panelházak rései eltűnnek a szigetelés hatására.
 • FONTOS a házak szigetelése, de ugyanannyira fontos a denevérek nappali búvóhelyeinek biztosítása.
 • Természetes körülmények között odvas fákat, barlangokat keresnek fel…. ezek közül egyik sem adott egy településen belül. Mi hát a megoldás?
 • A denevér odú, mely nyári menedékhelyül szolgál és a denevér torony, mely nem csak a téli alvást biztosítja számukra, hanem tömegesen meg tudnak ott bújni az aktív időszakukban is. Ezek költsége 1-2 millió Ft. Tiszaújváros esetében körülbelül 5-6 millió forintból rendezni lehetne a denevérkérdést.
 • Nappal a denevérek ugyan elbújnak, de megjelennek a fecskék! Városainkban, első sorban molnár fecskék fészkelnek, melyek száma az elmúlt 15 évben 64%-al csökkent, ennek oka a fészkek leverése mellett a szúnyogok kemikáliákkal történő irtása, mivel ekkor nem csak a szúnyog pusztul el, hanem más rovarok tömkelege. A vizsgálatok szerint a permetezés hatására elpusztult rovarok csupán 0,1%-a szúnyog!
 • A molnár fecskék mellett füsti fecskékkel is találkozhatunk, igaz kisebb számban. Ők főleg a tanyákat, a falvakat kedvelik.
 • Városaink lakója a sarlós fecske is (a tiszaújvárosi Phőnix Hotel környékén tömegesen vadásznak, röpködnek, szaporodnak), mely nevében és küllemében a fecskékre emlékezetet, de valójában a sarlósfecskék családjába és nem a fecskefélék családjába tartozik. Ez számunkra most részletkérdés, a lényeg: repülő rovarokkal táplálkoznak, köztük tömérdek mennyiségű szúnyoggal! A panelházak szigetelése számukra is kedvezőtlen hatással van, mivel a szaporodó helyéül szolgáló repedések, rések eltűnnek.

Ezen szúnyogirtók számának csökkenésével és a kedvező időjárásnak hála megleptek minket a szúnyogok!

Van-e személyes felelőségünk és ha igen, mi is az?

Denevéreinket segíthetjük a már említett denevérodúk kirakásával, illetve kérvényezhetjük összefogással denevértornyok létesítését!

A fecskéink számára sár biztosítása, mely fészkeik alapanyagaként szolgál. Fontos a fészek leverését elkerülni, a fiókák által keletkezett ürülék ellen fecskepelenka felrakása.

A sarlós fecske számára a város több pontján odúk kihelyezése a lapos tetőtéren, melye szaporodásra alkalmas, így még több légi vadászunk lesz a városunkban.

Kiönteni a kinnfelejtett esővízzel telt edényeket, vödröket.

Eső után lefedni a hordókat!

Ha az ember belenyúl a természet egyensúlyába, akkor hamarosan az rá is visszacsap. Ennek érezzük jelenleg a hatását. Ha előre látóak akarunk lenni, akkor tehetünk ellene, mérsékelhetjük azt. Természetesen még ekkor is lesz kemikáliás szúnyogirtás, de nem mindegy, hogy hány alkalommal és hány napon keresztül alkalmazzuk ezt évente.

Kérek mindenkit, hogy bízzunk a szakemberekben és hallgassunk rájuk! Jót akarnak!

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
 • Lenner Ádám
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-06-12
Módosítás dátuma: 2019-06-13

A Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultásán szereztem főiskolai diplomát tájgazdálkodási mérnökként, majd a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon végeztem mesterképzésen természetvédelmi mérnökként. Alapító tagja voltam a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságnak, majd annak elnöke másfél évig, azóta is alumniként segítem munkájukat. A „Szeretem Szolnokot” pályázaton díjazott, amiben a város természeti értékeit mutattam be. Részt vettem a Szolnoki Települési Értéktár természeti értékeinek kialakításában. Ajánlásomra kiemelt nemzeti értékké vált a Tiszavirág, tiszavirágzás.  2012 óta folyamatosan jelennek meg a természetet népszerűsítő cikkeim, fotóim a National Geographic magyarországi weboldalán, az Élet és Tudomány, a Természet-Búvár, a Debreceni Egyetem Egyetemi Élet ZöldDebítő hasábjain. Cikkeim és fotóim hazánk élővilága mellett Európa és az Amerikai Egyesült Államok flóráját és faunáját is részben megjeleníti. Fontos feladatomnak tartom a könnyen emészthető, természeti értékek mellett az agráriumot is bemutató, cikkek írását, melyekben próbálom megtalálni az egyensúlyt a természet és az emberiség között. 2013. április 27-től - szakértői titulusa mellett - az ecolounge újságírójaként is tevékenykedem. 2014. decembere a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere vagyok. Nevemhez fűződik a Denevér Nap 2017 őszén létrejött esemény. Arnóton gyurgyalagokat, Tiszafüreden odúlakó madarakat védünk. Egy általam nevelt és egy szelídített bivalyaimmal (Kobold-Goblin) környezeti nevelést folytatok, célközönségben a gyermekek. A Tiszatáj Természet- és Vadgazdálkodási Kihelyezett Tanszék létrejöttében és működésében kiemelt szerepem van. Ennek keretén belül marhaetológiával kezdtem el foglalkozni. Jelenleg Természetpedagógus szakirányú továbbképzésen folytatom tanulmányaimat.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...