Olaszország megálljt parancsol az eldobható műanyag termékeknek

Olaszországban 2020. januártól tilos lesz az olyan egyutas műanyag termékek forgalmazása, mint az evőeszközök, tányérok, poharak, szívószálak, italkeverők, léggömböket tartó pálcák, valamint a mikroműanyag szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek.

Sergio Costa olasz környezetvédelmi miniszter egy helyi lapnak, a Costa a La Repubblica-nak adott interjújában így indokolta a döntést: "A célom az, hogy amennyire csak lehet, megtisztítsuk a tengeri környezetet. Ennek érdekében először az egyszer használatos műanyagok mennyiségét kell csökkentenünk."

A kormányzati döntést megelőzően néhány környezetvédő szervezet már jelezte a fenyegető veszélyt: a Legambiente nevű legnagyobb olasz zöld civil hálózat 2013-as jelentésében rámutatott a környező tengervizek hulladék-összetételére, melynek 95 százaléka műanyag, abból is 41 százalék arányban dobogós a műanyagzacskó, illetve PET-palackokból származó darabok, és egyéb műanyagtörmelékek. Döbbenetes a szennyeződés folyamatának gyorsulása, mely szerint az elmúlt negyven évet vizsgálva a mennyiség számottevően emelkedett. A statisztikák szerint 2010-ig Olaszország használta el a legtöbb műanyagzacskót Európában.

A miniszter további intézkedések között említette egyrészt annak a tengeri gyakorlatnak a betiltását is, mely során a halászhajókról nem dobhatják vissza a hálóba akadt hulladékot, másrészt minden olyan kozmetikai termék forgalmazását, mely mikroműanyag szemcséket tartalmaz. 

Olaszország kidolgozta az intézkedéseket tartalmazó törvényt, a közeljövőben kerül a kormány elé elfogadásra,  a parlamentben ezután szavaznak róla.

Az Európai Bizottság is lépéseket tesz az ügyben: miután a tengeri hulladék 80 százaléka műanyag, az eldobható műanyag termékek uniós szintű betiltására szólítja fel a tagállamokat.

Globálisan nézve a helyzetet az óceánokba évi közel 9,5 millió tonnányi műanyag hulladék kerül, ebből 15-31 százalék között van a mikroműanyag, melynek kétharmadát a műszálas ruhák mosása és az autógumik kopása során keletkező apró szemcsék adják.  A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2017-es további adatai szerint a vízben található mikroműanyagok egyharmada pedig olyan műanyagokból származik, melyek a víz hatására bomlanak szét. Ugyan mindössze két százalékot tesz ki a kozmetikai mikroműanyag szemcséknek a száma, viszont az élővilág szempontjából roppant „alattomosak”: a szemcsék mérete öt milliméternél kisebb, a kémiai szerkezetük stabil, ebből kifolyólag igen ellenállók, a mikroorganizmusok tulajdonképpen nem tudják őket lebontani. Gyakorlatilag véletlenszerűen kerülnek be a halak, kagylók vagy tengeri madarak szervezetébe és a pusztulás csak idő kérdése. A mikroszemcsék bárhol megtalálhatók a vizi világban, leggyakrabban a tengervíz felszínén, az iszapban, vagy akár mikroorganizmusokon megtapadva. Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában már megszületett a döntés a betiltásukról.

 

Források: Costa a La Repubblica, MTI

Kép forrása: pexels


A cikk a következő napon jelent meg: 2018-11-10

Kedves Olvasó! Üdvözlünk a Holnapután hivatalos média oldalán!

HOLNAPUTÁN. Mi lesz holnapután? Nem tudjuk. De ahhoz, hogy LEGYEN, a mi részünkről ezzel a webhellyel és tartalmaival szeretnénk hozzájárulni. 

A Holnapután lehetőséget nyújt a civil szervezetek, oktatási intézmények, vállalatok, kormányzati és költségvetési szervek, valamint a média számára, hogy a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos híreiket, kezdeményezéseiket, intézkedéseiket és információikat egyetlen közös felületen jeleníthessék meg. 

A Holnapután tudásközpont, tájékozódási pont, kommunikációs felület.