Mit kell tudnunk a génmódosított szúnyogokról?

Megoldás egy súlyos helyzetre, vagy csak új problémák forrása?

A genetikai módosítás hallatán sokan talán a szívükhöz kapnak, és szemük előtt Frankenstein képe jelenik meg, vagy egyszerűen csak zsigeri ellenérzéseiknek adnak hangot az élőlények mesterséges átalakítása iránt. Aztán jön az ellentábor, hogy nyugalomra intse a pánikolókat, és elmagyarázza, hogy a dns-szerkesztés nem ördögtől való gyakorlat. De vajon mi az igazság? Kell aggódnunk a gm-élőlények miatt, melyek lassan már nemcsak a növények, hanem az állatok birodalmába is behatolnak? Vagy érdemes inkább örömmel üdvözölnünk ezt a csodálatos, új lehetőséget, mellyel különböző, égető problémákat küzdhetünk le a terményhozam-kieséstől az éghajlatváltozáson át a betegségek terjedéséig?

Nos, röviden: nem tudjuk. Ha pedig más nem is, ez mindenképp adhat némi okot az aggodalomra. Amit tudunk, hogy nem mindig sül el jól, amikor az ember mesterségesen akar beavatkozni természetes folyamatokba, mert sokszor egyszerűen nem számol bizonyos tényezőkkel, nem lát előre folyamatokat, és nem is láthatja át ennek a komplex rendszernek minden egyes apró elemét, esetlegességeit. Így bármikor érheti meglepetés.

Egy megoldás, hat új probléma?

Ha nagyon pesszimisták vagyunk az emberi beavatkozásokkal kapcsolatban, akkor eszünkbe juthatnak a biológiai védekezés balul elsült példái, mint a levéltetvek ellen betelepített harlekinkaticák, melyek az őshonos rovarokat veszélyeztetve szaporodtak el Európában - bár van, aki szerint tevékenységüknek még így is több előnyét mint hátrányát könyvelhetjük el. De tekinthetünk az Amerikában őshonos óriásvarangyra is, melyből néhány százat a cukornádat pusztító szürke hátú nádbogár ellen telepítettek be a ’30-as években Ausztráliába, és ez a húzás azóta a legkülönfélébb, előre nem látható hatásokkal járt.

Hamar kiderült, hogy az óriásvarangy technikai okokból nem tudja megenni a nádbogarakat, minden mást viszont annál inkább szívesen fogyaszt a rágcsálóktól kezdve a kígyókon át, de a nála nagyobb ragadozókra is veszélyes, mert mérge megöli azt, aki rátámad. Pusztítani kezdte a krokodilállományt, a kutyáknál pedig függőséget okozott, és mit ad isten, ma már újabb biológiai fegyverrel próbálnak védekezni ellene, melyhez szintén a genetikai módosítás adhat kulcsot, pontosabban a vírusok, melyhez hasonlóan nyúlpopulációkat már sikerült szabályozni. Persze, a tudomány itt nem áll meg, az őshonos erszényesnyesteket is próbálják módosítani, méghozzá úgy, hogy azok ellenálljanak az óriásvarangy mérgének. Erre a problémára ugyanakkor a természet is adott már vékaszt, pontosabban az intelligenciájukról híres varjak álltak elő az igen kreatív megoldással: megtanulták úgy megenni a békákat, hogy ne érintkezzenek a méreggel, egyes szárnyasok odáig mennek, hogy megmossák zsákmányukat. Ráadásul úgy tűnik, nemcsak ők, hanem a sárgahasú úszópatkányok is rájöttek, hogyan végezzenek a varangyokkal.

Persze, ezek óta az esetek óta talán már okosabbak lettünk, ráadásul a példák sok szempontból nem is teljesen analógok a gm-kísérletekkel. Mégis jól illusztrálják, hogy milyen könnyű egy megoldással - mely nem is mindig megoldás - hat másik problémát generálni, amire újra találhatunk olyan megoldásokat, melyek újabb problémákat generálnak. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy a természet bizonyos mértékig alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, kérdés persze, hogy ez jó irányt képez-e. Összességében, a lehetséges kockázatok vajon elég okot szolgáltatnak-e arra, hogy ne kísérletezzünk új módszerekkel olyan égető problémák esetén, mint a szúnyogok által terjesztett betegségek? Talán nem. Azonban, ha már elkezdtünk kísérletezni, akkor nem lehetünk elég átláthatóak és precízek.

„Barátságos“ szúnyogokkal a betegségek ellen

A rovarmódosítás nem annyira újkeletű történet, körülbelül a 20. század közepétől alkalmazzák a sugárzással történő rovarsterilizáló technológiát (SIT), mellyel elérik, hogy a hímek egy része terméketlen legyen, ez az eljárás pedig több esetben sikeresnek bizonyult egyes rovarpopulációk visszaszorításában, mint a Cochliomyia, a földközi tengeri gyümölcslégy, vagy az Anastrepha ludens. Egyes vélemények szerint a genetikai módosítás nem más, mint egy sugárzásnál barátságosabb módszer a rovarok sterilizálására, emellett a legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező és legbiztonságosabb eszköz lehet a szúnyogok és az általuk terjesztett betegségek elleni védekezésben, melynek hozadékai messze felülmúlják az esetleges kockázatokat, ugyanis - szemben például a vegyszerekkel - más fajokra nem veszélyesek.

A genetikai szúnyogmódosításban élen jár az előbb brit, immár amerikai tulajdonú Oxitec nevű cég, melynek terepi kísérletei 2009 óta zajlanak. A téma aktualitását pedig az adja, hogy nemrégiben Floridában is jóváhagyták a cég gm-szúnyogokkal végzett terepi kísérleteit, melyek máris heves vitákat generálnak. Ha addig nem jön közbe semmi, akkor jövőre mintegy 750 millió gm-szúnyogot eresztenek rá az állam mocsaras partvidékeire, hogy meglássák, mi történik. Persze azért nem teljesen véletlenszerű a dolog.

A cél, hogy csökkentsék az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) populációját, melynek nőstényei számos betegséget terjesztenek a dengue-láztól kezdve a Zika-víruson, a mayaro víruson és chikungunya-lázon keresztül a sárgalázig. Ezt pedig úgy érnék el, hogy olyan génmódosított hímeket engednek szabadon, melyek a sima, vadon élő nőstényekkel párosodva életképtelen nőstényutódokat hoznak létre, így csökkentve a csípésre képes egyedek számát. Ami a létrejött hímhibrideket illeti: a túlélő utódok fele ezt a bizonyos "önmegsemmisítő" gént hordozza, mely gondoskodik az életképtelen nőstényutódokról, míg a másik felükben olyan gének találhatók, melyek érzékenyebbé teszik őket a rovarirtó-szerekre. Az önmegsemmisítő-jelleg, ahogyan a cég írja, a hímek minden következő generációjában egyre csökken, amíg végül eltűnik a környezetből.

11 évnyi kísérletezés - vitatott eredmények

A terepi kísérleteket tehát 2009-ben kezdték el a Kajmán-szigeteken, ahol körülbelül 3,3 millió transzgenikus hím egyiptomi csípőszúnyogot engedtek szabadon. A cég tanulmányában azt írta, hogy tizenegy héttel a szabadon bocsátás után a szúnyogpopuláció körülbelül 80%-kal csökkent. Ennek hatására 2016-ban a Kajmán-szigetek bejelentette, hogy „élesben“ is beveti a szúnyogokat, bár ebben az esetben ugye nincs sok különbség a tesztjellegű és az éles bevetés között. Így a sziget West Bay nevű övezetében egy körülbelül 1800 lakosú területet érintett a mesterséges szúnyoginvázió, melynek eredményeként az Oxitec szerint 88%-kal kevesebb szúnyogtojást találtak, mint a hasonló, ám „kezeletlen“ területeken. 2018-ban a kísérleteket végül mégis leállította a helyi kormány az anyagiakra hivatkozva, de Dwayne Seymour egészségügyi miniszter és más jogalkotók is kifejezték szkepticizmusukat a módszer hatékonyságát illetően. Mindenesetre a mintegy 10 év alatt összegyűlt adatokat tovább elemzik.

De nem szaladjunk ennyire előre. A Kajmán-szigeteket követő tesztekre Brazíliában került sor, ahol 2011 óta folyik a szúnyogjamboree, állítólag szintén nagy sikerrel, miközben Malajzia és Panama 2014-től örülhetett a „barátságosnak“, vagy ami nekem még jobban tetszik „önmegsemmisítőnek" vagy "önkorlátozónak“ nevezett szúnyogoknak, melyekből 2018-ig (a kevésbé irodalmiasan csak OX513A néven emlegetett) első generáció futott, onnen kezdve pedig egy másik technológiával készült garnitúrán van a sor, az OX5034-eseken.

2016-ban egyébként az Egészségügyi Világszervezet is ösztönözte e transzgénikus kis lények terepi bevetését a Zika vírus terjedésének megállítására, és ez évben Florida is jelentkezett a kísérletre, de ez végül mégsem valósult meg. Azonban egy másik kísérletre sor került itt, melynek során Wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogokat engedtek szabadon. Az eljárással ugyanazt a hatást igyekeztek elérni, mint ebben az esetben, vagyis azt, hogy életképtelen utódok szülessenek. Időközben Malajzia is úgy döntött, hogy vár inkább az oltásra a szúnyogok helyett.

Nem minden a tervek szerint alakul

2019-ben megjelent egy tanulmány, mely nem kevesebbet állapított meg, minthogy a brazíliai Jacobina város környékén szabadon bocsátott Oxitec-szúnyogok hibridjei közül elég sokan sikeresen túléltek, ami előrevetítheti, hogy az egész projektnek semmi értelme.

Az utódoknak egyébként nem volt olyan nehéz túlélniük elvileg sem. Mindössze egy kis tetraciklin nevű antibiotikumra volt szükségük, ami ma már a természetben is előfordulhat különböző ipari állati származékokban és a vizekben is. Némi titkolózás után maga a cég is bevallotta, hogy hibridjeinek túlélési aránya akár 18% körül is lehet. Emellett, mint a GeneWatch nevű, génmódosításokkal foglalkozó nonprofit szervezet felhívta rá a figyelmet, az is előfordulhat, hogy a sterilitást idővel a mutációk kiküszöbölik, így biztosítva a gm-hibridek túlélését.

A cég természetesen sietett kritizálni a tanulmányt, és ki kellett egészíteni bizonyos megjegyzésekkel a szöveget, melyek azonban a lényeget nem érintik. Azt a megfigyelést a cég sem cáfolta, hogy a hibridek túlélhetnek, sőt, inkább megerősítették, hogy ezt ők is megfigyelték. Leginkább azt vitatták, hogy tovább adták-e a szúnyogok a módosított gént is, emellett leginkább olyan megállapításokat tettek, minthogy ez az egész nem olyan veszélyes, mint a szerzők állítják, nem lesz sem ellenállóbb, sem fertőzőbb a szúnyogpopuláció. Ugyanakkor, ezidőtájt már folyamatban volt a másodgeneráció fejlesztése.

A GeneWatch kritikái

Eddig a genetikai módosításokat nyomon követő szervezet, a Gene Watch fogalmazta meg a leginkább közérthetően a nagyközönségnek a projekttel kapcsolatos kritikákat, melyek között, nem meglepő módon elsősorban az átláthatóság és a kockázatelemzés hiányát róják fel a cégnek.

A Gene Watch összefoglalója még 2015-ben készült, 2017-ben kiegészítették. Az eredeti szövegben kiemelik, hogy az Oxitec egyetlen kísérleti eredményt sem publikált tudományos lapban, miközben sajtóközleményeiben folyamatosan sikerekről számolt be. A Kajmán-szigetekeről származó adatok ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy ez a módszer a legkevésbé sem hatékony a természetes populáció visszaszorításában, ugyanis hetente nem kevesebb, mint 2,8 millió gm-hímet kell ráküldeni 20 ezer normális szúnyogra, mely utóbbinak körülbelül a fele a nőstény. Mindenesetre még ugyanabben az évben megjelent egy tanulmány a brazil kísérletek eredményeiről, igaz, a lapban figyelmeztetnek rá, hogy a kutatás nem független.

Nem sikerült megállapítani, hogy a populációban megfigyelt csökkenés vajon nem annak köszönhető-e, hogy a sima hímek egyszerűen elvándoroltak a „biztonságosabb“ kontrollzónába. A Kajmán-szigeteken ugyanis pontosan ezt figyelték meg, vagyis azt, hogy a kontrollzónában nőtt a szúnyogpopuláció, és a korlátozott brazil adatokban is találhatók erre utaló jelek.

Úgy tűnik, nem vizsgálták azt a meglehetősen kézenfekvő kérdést, hogy a kísérleteknek van-e egyáltalán bármilyen hatásuk a dengue-láz terjedésére. 2014-ben mindenesetre dengue-vészhelyzet volt az egyik, már említett kísérleti helyszínen, a brazíliai Jacobinában.

Az sem kizárt, hogy a beavatkozás akár növelheti is a fertőzések számát illetve kockázatát azzal, hogy a szúnyogcsípések számának csökkenésével csökkenti az immunitást, valamint az egyiptomi csípőszúnyogok esetleges kiterjedésével más fajokat is fertőzővé tesz. Emellett, bár elvileg csak hímszúnyogokat engednek el, elkerülhetetlen, hogy valamennyi nőstény is keveredjen az állományba.

Egyelőre sok tehát a kérdőjel, melyeknek száma a kutatások folytatásával csökkenhet. Amiben bízhatunk, hogy a további kísérletek eredményeit nagyobb átláthatóság és tudományos vita övezi majd.

 

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-08-23

Tizenévesen kezdett érdekelni a környezetvédelem, amikor rájöttem, hogy a környezetünk is „mi vagyunk”, és nem választhatjuk el magunkat azoktól a körülményektől, attól a szűkebb-tágabb miliőtől, melyben élünk. Ebbe a lelki környezet ugyanúgy beletartozik, mint a fizikai, és ezek együtt nagyban meghatározzák azt, hogy kik is vagyunk.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...