Főszerkesztői vállalás: kizöldítem a konyhámat!

Aki ismer engem, tudja, hogy nem vetem meg a jó ételeket, főként ha valami gusztusos húsféle is illatozik a tányéron. Komoly kihívásnak tűnt, hogy a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöldportál főszerkesztőként azzal a vállalással csatlakoztam, hogy minden lehetséges szempontból zöldebbé, ökotudatosabbá teszem a konyhámat, és ebbe bizony az étkezés is beletartozik.

Heti egy húsmentes nappal évente kb. 320 kg-mal kevesebb CO2 kerül ki a légkörbe. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az üveget, papírt, műanyagot, fémet, veszélyes hulladékot – ezzel évente 500-1000 kg CO2  kibocsátás megtakarítás érhető el. Ha vásárláskor viszünk magunkkal szatyrot, tasakot, dobozt, és nem kérünk egyszer használatos műanyag zacskót, a CO2 mennyisége legalább évi 8 kg-mal csökken.

Ezekkel az adatokkal készültem a feleségem elé állni, hogy beharangozzam a következő egy hónap programját, hiszen a konyha zöldítése egy családban nem egyszemélyes akció. Örömmel ráállt, és azt javasolta, hogy kezdjük is rögtön a közös bevásárlással, menjünk együtt a Nagycsarnokba. Majd elővette a vászon-, és csaknem örökéletű vastag műanyagszatyrokat, néhány gyümölcsös dobozt, kezembe nyomta a banyatankot, hogy induljunk.

áfonyát is hozott dobozba

A felesleges csomagolás nélküli bevásárlás, a lehetőleg őstermelőktől származó termékek beszerzése számára rutin volt, csak én vettem részt benne ritkán. Amikor szóvá tettem a műanyag szatyrokat, azt mondta, hogy a környezettudatossághoz az is hozzátartozik, hogy fölöslegesen nem dobjuk ki a már meglévő, de még használható műanyag táskát sem, hanem addig pakolunk bele, amíg bírja. Az ökotudatosság nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélnünk az összes műanyagot természetes anyagból készült eszközökre, főként úgy, hogy rögtön újonnan megvásároljuk azokat, a meglévőket pedig kihajítjuk. De arra igenis figyelnünk kell, hogy ne gyűjtsünk be újabb műanyagokat, utasítsuk vissza az egy-két alkalom után eldobandó tasakokat. Feleségem mutatott nekem egy nagyméretű nejlontáskát, amibe a krumplit, hagymát szokta pakolni. Az 1990-es évekből való, „katonai ruházati bolt” feliratú zacskó több éve teljesít szolgálatot a bevásárlásoknál, és majd egyszer szemetesként fogja befejezni a családunknál a pályafutását.

"banyatank kapitány a Nagycsarnonál"

Az ökotudatos vásárló listát ír, hogy csak azt vegye meg, amire valóban szüksége van, és ne végezze egyetlen élelmiszer sem lejárt szavatossággal a kukában.  A mi listánk a fejünkben volt, a Csarnokban egyébként is a törzshelyeket jártuk végig, és tudtuk, hogy hol mit szeretnénk. Hazai idénygyümölcs, hazai zöldség, ilyenkor igyekszünk ebből választani, és csak akkor nyúlunk valami külföldi élelmiszer után, ha mindenképpen arra van szükség egy izgalmas recept szerinti étel elkészítéséhez.  A húspultnál némi zavar támadt, én szerettem volna bőségesebb mennyiségben húsféléket választani, végül még ott megegyeztünk, hogy mindenképpen tartunk hetente egy húsmentes napot. Ez nekem volt komoly kihívás, de megfogadtam, mert tudom, hogy ezzel hozzájárulok a globális  széndioxid kibocsátás csökkentéséhez.
Az első húsnélküli kedden ebédre így be kellett érnem zöldborsó levessel és rántott cukkinivel, igaz, kaptam hozzá almáspitét is. Vacsorakor is megálltam, a sajtos-paradicsomos tészta sonka nélkül is elfogyott, amit az ablakom előtt a folyosón nevelt fűszernövényekkel ízesítettünk.  A bazsalikom, az oregano, a kakukkfű, a rozmaring jól érzi magát dolgozószobám párkányán, én gondozom, locsolgatom őket. Egy-két éve chilipaprikát is termesztettem, és elégedettséggel töltött el, amikor az ételeket a saját „minikertem” terméséből tudtam ízesebbé tenni, és nem a műanyagflakonba csomagolt többezer kilométert utazott chiliszószt használtam hozzá. Az idén sajnos lemaradtam a paprika palántáról, de jövő  tavasszal mindenképpen beszerzek egyet.

Tudom, hogy a  konyhával kapcsolatos ökológiai lábnyom csökkentéséhez lényegesen hozzájárul, ha a táplálkozásunkat a növényekkel való táplálkozás irányába mozdítjuk. Az ezen a területen tevékenykedő egyik legkomolyabb szervezet, az EAT-Lancet Bizottság  idei jelentése szerint teljesen a fenntarthatóság és az emberiség egészsége érdekében  „bolygó-diétát” kell tartanunk, 2050-re úgy kell átalakítani az élelmiszer fogyasztásunkat, hogy globális szinten a gyümölcsök, zöldségek, diófélék és hüvelyesek fogyasztásának meg kell duplázódnia, míg az olyan élelmiszerekét, mint a vörös húsok vagy a cukor, felére kell csökkenteni. Tehát nem csak a húst, hanem az állati eredetű más ennivaló mennyiségét is mérsékelni kell.  Úgy gondoltam, ezt is érdemes lenne kipróbálni, tehát a heti egy húsmentes nap alakuljon át állati fehérje fogyasztása nélküli nappá. A családom ezzel is egyetértett, így keddenként megpróbáltuk a hús mellett a tejtermékeket, tojást is kiiktatni, vagy legalábbis alaposan redukálni a mennyiségét.  A teljes elhagyás nem sikerült, de sajtot, túrót például azokon a napokon nem fogyasztottunk, a reggeli kávéba csöppentett tejről azonban nem tudtunk lemondani.

heti egy szállítmány elég a családnak

heti egy szállítmány elég a családnak

Egyébként a kávé fogyasztását is igyekeztem visszafogni napi egy adagra, hogy ezzel is segítsek a bolygónak, és kisebbé tegyem az ökológiai lábnyomomat. Egy csésze kávé termelése, feldolgozása, szállítása ugyanis 140 liter vizet igényel. A másik nagy kedvencem, a zöld vagy fekete teáé ennél jóval kevesebb, 27 liter csészénként. A leg környezetbarátabb megoldás persze, ha vizet iszunk, a budapesti csapvíz jó minőségű. Bevallom, én a sima víznél sokkal inkább kedvelem a szénsavas innivalókat, de nem vásárolok PET palackos gyári üdítőket. Hetente egy alkalommal eljárok a közelünkben működő szikvízüzemhez, ahol becserélem a hat darab 1,8 literes szódásüveget, és így kiküszöbölöm a műanyag hulladékot.

A konyhai zöldítés jegyében azt is vállaltam, hogy ökotudatos módon részt veszek a mosogatásban, a konyhai eszközök tisztításában. A teafőző, kávéfőző, teáskancsó vízkövetlenítése az én feladatom lett – az ecet erre kiválóan alkalmas szer. A tisztítandó edénybe ecetet öntök, bekapcsolom a forralót, felmelegítem az ecetet, rövid ideig állni hagyom a főzőben, majd kiöntöm. Egy öblítés után már újra főzhetjük benne a frissítő italt.

Ha már ökotisztítás, hát legyen még zöldebb: feleségem elégedetten nyugtázta, hogy a főzőlap, a konyhapult, a mosogató takarítását is átvettem tőle – erre a szódabikarbónát találtam remek anyagnak. Kevés vízzel pasztát készítettem belőle, rákentem a tisztítandó felületre, kefével megsúroltam, majd egy törlővel eltávolítottam a paszta maradékát. Nedves ruhával áttöröltem, és máris tisztán csillogott minden, készen arra, hogy ismét használhassuk valami finomság elkészítéséhez.

A dm Kezdd kicsiben! kampányától nem teljesen függetlenül azt is elhatároztam, hogy úgy is csökkentem konyhám ökológiai lábnyomát, hogy kevesebb élelmiszert fogyasztok nem csak a húsfélékből, hanem mindenből, ezzel egyúttal az egészségemnek is használok. A mérleg már mutatja a pozitív elmozdulást, mínusz három kilogrammot a súlyomból. Biztos vagyok benne, hogy ez a mínusz globálisan is jelent valamit, és arra törekszem, hogy a kicsiben elkezdett személyes vállalásaim zöld portálomon, a greenfon keresztül sok emberre hassanak inspirálóan ösztönzően.

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el.
A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

 

Szöveg és fotók: Sarkadi Péter. A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-25
Módosítás dátuma: 2019-10-28

A greenfo.hu honlapot 18 éve alapította a Környezetvédelmi Újságírók Társasága. Eddig több, mint 43.200 cikket tettünk fel a honlapra, és naponta 5-10 friss hírrel bővül kínálatunk. Egyedülálló zöld hírarchívumunkban 18 év környezet- és természetvédelmi információi közül válogathatnak olvasóink. Szintén naponta folyamatosan frissül sajtófigyelőnk, melyben a hazai honlapok zöld cikkeiből válogatunk. Olvasóink ingyenesen programajánlókat, sajtómeghívókat, álláshirdetéseket, kiadványismertetőket tehetnek fel. Greenfo-info hírlevelünket közel 3900 címre küldjök ki vasárnaponként – immár 13 éve. Hét éve már a Facebookon is jelen vagyunk.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...