Főszerkesztői vállalás: környezettudatos nagytakarítás, avagy selejtezés ökosan!

A dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöldportál főszerkesztőként én is csatlakoztam, arra tettem vállalást, hogy az idén igazi környezettudatos nagytakarítást végzek. Ez számomra nem csak azt jelentette, hogy a természetet nem károsító tisztítószereket használunk, hanem azt is, hogy a szokásos évi nyári nagytakarítást a régóta halogatott szelektálással kell kezdenem a holmijaim között. Meg kell vizsgálnom mindent, és a fölöslegesnek ítélt darabokat – környezettudatos módon – csak ott helyezhetem el, ahol a lehető legkevesebb környezeti terheléssel jár.

A szelektív hulladékgyűjtés már évek, sőt évtizedek óta napi rutinnak számít a családunkban, természetesen külön válogatjuk a papírt, a műanyagot és fémet. Sőt, ha húst vagy tejterméket nem hazulról vitt dobozban veszünk a piacon, hanem kétnemű anyagból álló csomagolásban szerzünk be, akkor azt is szétszedem otthon, és a papír felét a papírgyűjtőbe teszem, a vékony műanyagot pedig a háztartási hulladék közé, hiszen ezt a fajta fóliát szennyezetten nem lehet újrahasznosítani.

Ferencvárosban negyedévente veszélyeshulladék-gyűjtést szerveznek, így a használt sütőolajat, a kiürült nyomtató festékpatront, a bedöglött fényforrásokat, és kisebb elektronikai hulladékokat elviszem a legközelebbi gyűjtőpontra, a Bakáts téren parkoló teherautóhoz.

Az üveget is szelektáljuk, ám annak az ökotudatos elhelyezése már nehezebb, hiszen néhány kilométerre, a szomszéd kerületben találunk legközelebb üveggyűjtő konténert. Sok üveghulladék nem keletkezik a háztartásunkban, mert a kiürült csatos üvegeket tárolásra használjuk, a kisebb befőttes üvegekbe a feleségem által főzött, garantáltan cukormentes házi lekvárok kerülnek. Az italos üvegeket kb. havonta egyszer visszük el a környék valamelyik  – még megmaradt – szelektív üveggyűjtőjébe.

Szóval – mivel folyamatosan szelektálunk – alapvetően úgy gondoltam, hogy egy nagytakarítás nekem nem okozhat problémát, még ha azzal is kell kezdeni, hogy mindent átnézek. Ruhákat, újságokat, elemeket, akkumulátorokat.  És egyúttal kíváncsi is voltam, vajon vannak-e olyan cuccaim, amelyek csak a helyet foglalják a lakásban, ám évek óta nem használok. Mivel a családomtól többször kaptam olyan kritikát, hogy teljesen fölöslegesen őrizgetek dolgokat, igen érdekelte őket, vajon mekkora kihívást jelent számomra ez a vállalás.

Nyáron a lányaink lakást cseréltek, és mivel a régit előbb kellett átadni az új tulajdonosnak, mint ahogy el tudták volna foglalni az új otthonukat, a költözködés igencsak komoly szervezést igényelt. A holmik három helyre kerültek, a nagy részük persze ideiglenesen visszaszármazott hozzánk, a szülői bázisra. Hogy megkönnyítsék a pakolást, ők is átfogó szelektálásba, selejtezésbe kezdtek, amihez végül a feleségem is csatakozott, hogy minél több helyet szabadítsunk fel a szekrényeinkben – így végül összcsaládi vállalkozás lett e kihívás.

A női szakasz bátran vágott bele a selejtezésbe, ruháik harmadát félrerakták azzal, hogy már nem hordják, csak őrizgetik. Volt köztük 15 éves bunda, 10 éves tiniuha ami utóbb hálópólóként funkcionált, ebből látszik, hogy nem hívei a fast fashionnak.  Én bánatosan pillantgattam a kezembe vett holmikra: a nadrágjaim felét nem hordom, csak azért tartom meg, mert remélem, egyszer még újból felveszem a jópár számmal kisebb darabokat.  Némi hezitálás után úgy döntöttem, hogy egy darab – a valahai kedvenc – emlékeztetőként megmarad, a többi hibátlan állapotút viseljék nálam vékonyabb emberek.A ruhakupacokat háromfelé válogattuk: a ténylegesen hordottakat visszatettük a szekrénybe, a kinőtt, megunt, egyébként kifogástalan öltözékeket egy nagy zsákba, a továbbadásra nem alkalmas textileket, régi törülközőket, lepedőket behajtogattuk a fürdőszobai szekrénybe, egy részüket pedig kisebb darabokra vágtuk, hiszen kiválóan alkalmasak portörlésre. Ami ezek után fennmaradt, kis kupacnyi holmi, az ment a háztartási hulladékba.

A cipőket is végignéztük, azok között is találtunk néhány olyan jó állapotban lévőt, amit a lányaink korábban kinőttek, de eddig megtartottunk. Ezek is a továbbadandó ruhák mellé kerültek – melyek végül egy nagyáruházi parkoló ruhagyűjtő konténerének segítségével jutnak a rászorulókhoz.

Az „ ökoselejtezés” lényege ugyanis az, hogy csak azoktól a dolgoktól válunk meg, amelyek már valóban nem használhatók a számunkra, de akkor sem a vegyes szemétbe dobjuk őket, hanem amit lehet, valamilyen módon hasznosítunk, hogy minél kevesebb hulladékunk legyen.

Ha valaki csökkenteni akarja az ökológiai lábnyomát, a legbiztosabb módszer, hogy csak nagyon megfontoltan vásárol ruhaneműt. A megfontoltság nem (csak) az esztétikai mérlegelést jelent, hanem azt, hogy milyen gyakran vesz, milyen anyagból, hol készült a darab, és valóban szükségünk van-e rá.

A bolygógyilkos ruhaipar

A ruhaipar sokak szerint a második legszennyezőbb az olajipar után, és ha ezt nem is állíthatjuk százszázalékos biztonsággal, az tény, hogy a legújabb adatok szerint a divatipar felelős a globális CO2 kibocsátás 10 százalékáért, az ipari vízszennyezés 20 százalékáért – és ez több, mint a repülés és a tengeri hajózás összes kibocsátása. Ráadásul a ruhák jelentős része pamutból (gyapotból) készül, ami igen vízigényes növény. 1 kg pamut megtermeléséhez 100 ezer liter vízre van szükség. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a gyapottermesztés során veszik igénybe a világon használt rovarirtó szerek 24 százalékát, és a pleszticidek 11 százalékát, beláthatjuk, hogy a környezettudatos vásárló csakugyan visszafogottan költsön ruhára. Persze ha műszálas ruhaneműt választunk, azzal sem járunk élen bolygónk védelmében – az anyag újrahasznosítása nem megoldott, viszont a világ óceánjainak műanyagszennyezéséhez hozzájárultunk.

A ruhafélék után következtek az újságok, ott bátrabban váltam meg – a lépcsőházi papírgyűjtő kukát táplálva- a korábban őrizgetett, ám már több éves, így sokszor elavult tartalmat hordozó szaksajtó régi évfolyamaitól. Átnéztem az elemeket, az akkumulátorokat, amit lehet feltöltöttem. Azt természetesen tudtam, hogy sokszorosan megéri akkumulátort használni elem helyett a sűrűn működtetett elektronikai eszközökbe, de az meglepett, hogy találtam egy olyan ceruzaelem méretű aksit töltő berendezést, ami ugyan drágább volt a kommersz töltőknél, de a régi akkukat megújítja, így pl. a vakuba használt, legalább 6 éves akkumulátort is újjá varázsoltam a segítségével. Mindössze két, ősrégi zseblámpából kivett laposelem került az elektronikai hulladékot tároló zacskóba.

A dolgozószobám multifunkcionális, amellett hogy a Greenfo szerkesztőségi központja, ott tárolom a javítandó kisebb háztartási eszközöket is, amiről úgy gondolom, magam is elboldogulok a megreparálásukkal. Egy elektromos vízforraló várt a sorára egy ideje, amit korábban már megbütyköltem, az elromlott hőkapcsolóját kiiktattam, most pedig a fedelét kellett megragasztanom. Ez mondjuk nem lett túl sikeres, így tető nélkül használjuk. Nagy a nyomás a családomban, hogy le kellene cserélni, de én azt gondolom ökotudatos módon, amit meg lehet javítani és használhatóvá tenni, attól nem kell megválni.

Így vagyok a cipőkkel is, egy levált talp még nem indok arra, hogy kidobjuk a lábbelit –  erős ragasztó, néhány fogócsipesz és lehet tovább viselni!

Végigmentünk az egész lakáson, és azt az elvet követtük mindenhol, ami szükséges és használható dolog, az marad, viszont amihez legalább két éve hozzá sem nyúltunk, azt kiselejtezzük. Meglepő módon a ruhaféléken kívül alig találtunk más fölöslegessé vált holmit. Egy becsomagolt tányérkészlet azért előkerült, azt egy jótékonysági szervezetnek vittük el. A ruhákat és cipőket pedig felpakoltuk és egy erre a célra szolgáló konténerben helyeztük el abban bízva, hogy az is jó helyre kerül, mások felvehetik, és nem a szemetet gyarapítja.

Úgy gondolom, hatékonyan teljesítettem a dm Kezdd kicsiben! kampány ezen vállalását, ami nélkül valószínűleg tovább halogattam volna a selejtezést. Abban mindenesetre megerősített, nem csupán engem, hanem a családtagjaimat is, hogy ne vásároljunk semmit meggondolatlanul, továbbra se hódoljunk be a fast fashionnak. 

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el.
A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

Szöveg és fotók: Sarkadi Péter. A cikk a Zöldunió – dm Partnersége keretén belül készült.

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-28

A greenfo.hu honlapot 18 éve alapította a Környezetvédelmi Újságírók Társasága. Eddig több, mint 43.200 cikket tettünk fel a honlapra, és naponta 5-10 friss hírrel bővül kínálatunk. Egyedülálló zöld hírarchívumunkban 18 év környezet- és természetvédelmi információi közül válogathatnak olvasóink. Szintén naponta folyamatosan frissül sajtófigyelőnk, melyben a hazai honlapok zöld cikkeiből válogatunk. Olvasóink ingyenesen programajánlókat, sajtómeghívókat, álláshirdetéseket, kiadványismertetőket tehetnek fel. Greenfo-info hírlevelünket közel 3900 címre küldjök ki vasárnaponként – immár 13 éve. Hét éve már a Facebookon is jelen vagyunk.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szürke víz
Szemét
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...