Műanyaghulladékból talajjavító? – Poliloop interjú

Az év magyar startupjával, a polilooppal készített interjút a Humusz Szövetség, amely a közép- és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp hazai döntőjének győztese lett. A csapat nemrégiben a műanyagok környezetbarát lebontására fejlesztett ki egy vadonatúj technológiai megoldást.

Kérjük, mutatkozzatok be, kikből áll a csapatotok?

Madaras Liz: Négyen vagyunk a csapatban. Lévay Krisztivel másfél évvel ezelőtt tettük le a poliloop alapköveit. Elkezdtünk kezdetleges kísérleteket indítani, majd miután születtek komolyabb eredményeink, úgy döntöttünk, hogy ebből már céget is lehetne alapítani – ekkor csatlakoztak Gáborék az operációs és a gazdasági oldalról. Én egyébként biomérnöki és gyógyszervegyész-mérnök végzetséggel rendelkezem. Krisztinával szaktársak voltunk a Műszaki Egyetemen, mesterszakon. Ő gyógyszervegyész-mérnök végzettségű, és a gyógyszeripari K+F területén van tapasztalata.

Zsarnóczi Gábor: Én a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem, jelenleg a CEU mesterszakán tanulok pénzügy szakirányon. Korábban tanácsadóként dolgoztam a PwC-nél, és egy közös ismerősön keresztül kerültem kapcsolatba Lizékkel. Bő fél éve dolgozom itt.

Antal Gábor: 2019. december közepén csatlakoztam teljes állásban a poliloop csapatához, de már azelőtt is érintőlegesen tisztában voltam a csapat működésével és tevékenységével. Ez idő tájt a Bosch-nál dolgoztam mint logisztikai szakértő. Én is a BME-n végeztem közlekedésmérnökként, illetve logisztikai mérnök mesterszakon.

Mesélnétek kicsit az előzményekről? Honnan indultatok? Hogy vágtatok bele ebbe a folyamatba, és mi volt a személyes motivációtok?

A személyes motivációnk elég egyszerű volt. Mindenkit foglalkoztat manapság a jelenlegi környezetünk állapota, és szerettünk volna olyan dolgokat keresni, amiben akár mi is tudunk valamit tenni. Így jutottunk arra, hogy a műanyagszennyezés egy rendkívül égető és kézzelfogható probléma. Elkezdtünk kísérletezni, hogy olyan mikrobákat fejlesszünk ki, amelyek képesek teljes mértékben eltüntetni a föld színéről a kőolaj alapú műanyagot.

 

Így fejlesztettétek ki a baktériumkoktélt. Elmondanátok, mi ez pontosan? Hogyan is kellene elképzelnünk a műanyaglebontás folyamatát?

Szeretek mindig párhuzamot vonni bontható anyagok és az eddig nem bontható anyagok között: Ugyanúgy, mint amikor elkezd eltűnni egy banánhéj, amikor olyan mikrobákkal találkozik, amelyek fel tudják használni azt tápanyagként, a mi baktériumaink, mint szénforrás, a műanyagokat tudják elfogyasztani. A benne rejlő szén bekerül az anyagcseréjükbe, és sejtrészecskéket tudnak belőle építeni.

 

Milyen fajta műanyagok bonthatók le a koktéllal? Mennyire kísérleteztetek az egyes műanyagtípusokkal?

Mindenféle műanyagot kipróbáltunk, ami a háztartásban megtalálható, főleg az olyan élelmiszeripari csomagolásokat, amelyekből tetemes mennyiség keletkezik. És mivel ezek sokszor koszosak és nagyon vékonyak, ritkán hasznosítják újra őket. Kísérleteztünk PET-tel mindenféle formában (kekszcsomagolás, palack stb.), de LDPE, HDPE, PS, PP, illetve egyéb, úgymond „ismeretlen” összetételű (hetes számmal megjelölt) műanyagokkal és többrétegű csomagolásokkal is. A PVC-t is kipróbáltunk, ahhoz azonban valószínűleg különleges eljárásmód kell a jövőben is. A mi technológiánkban sem előnyös egyébként, ha például a chips benne marad a zacskóban. Valamennyi tisztítást igényel a technológia, de nem olyan mértékűt, mint ami az újrahasznosításhoz szükséges.

 

Mivé bontja le a koktél a műanyagot? Mi lesz a végtermék? Mi történik a lebontott anyaggal?

A végén halott baktériumok lesznek, hiszen amikor elérik az életciklusuk végét, ők is meghalnak, „visszakerülve a körforgásba”. Keletkezik szén-dioxid mint melléktermék, de csak annyi, ami a sejtlégzéshez szükséges, mivel ez egy oxigénigényes folyamat. Továbbá keletkeznek még anyagcsere-melléktermékek is. Elmondható, hogy ez egy eléggé komplex rendszer, de nem kártékony a környezetre. Elvégeztük ennek a vizsgálatát egy független, akkreditált laboratóriumban, és minden, ami jogszabályban le van fektetve, hogy potenciális szennyező lenne, az jóval a határérték alatt van a komposztminőségre nézve.

 

Tehát ez a végtermék akár komposztálásra is kerülhet?

Végeredményben az a célunk, hogy ez a végtermék hasznosítható legyen talajjavítóként. A szén, ami a műanyagban megtalálható, illetve a nitrogén, ami kell a baktériumoknak, konvertálódjon olyan anyaggá, ami tápláló a növények számára, és fel tudja javítani az akár teljesen kiszipolyozott talaj minőségét is. Ehhez további kutatásokra van még szükség, de a jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy ez technológiailag megléphető. 

 

Most hogy látjátok, milyen mennyiségben tudnátok vállalni a műanyagok lebontását ezzel a koktéllal?

Elsősorban mi nem telephelyeket szeretnénk létrehozni, inkább együttműködéseken gondolkodunk olyan helyszínekkel, ahol már begyűjtötték a műanyagot, vagy ahol nagy mennyiségben keletkezik. Elméletileg a lebontható műanyag mennyiségének felső határa nincs, csak egyre nagyobb “edényt” kell használni. Amit mások sem tudnak hasznosítani, például székek, PVC-csövek és egyéb, nagyon kemény, időtálló műanyagtermékek, azok lebontásával azonban még nem foglalkoztunk, arra nem tudunk szavatosságot biztosítani.

 

A technológiával a hulladékgazdálkodókat keresnétek fel elsősorban? 

Igen, mind a hulladékgazdálkodókat, mind nagyvállalatokat, hiszen utóbbiaknál is sok műanyag csomagolású élelmiszert fogyasztanak a munkavállalók a munkaidő alatt, így sok hulladék keletkezik. Itt kisebb méretű berendezéssel segítenénk a műanyagok lebontását.  

 

Hogy álltok most a piacra lépéssel? Hogy látjátok, piaci alapon mikor lesz működőképes a projektetek?

Ez még a jövő zenéje, de úgy számoltuk, hogy 2023-ban tudnánk piacra lépni úgy, hogy megvan az iparjogvédelem, illetve mindent leteszteltünk. Azért is igyekszünk a fejlesztéssel, mert égető a probléma, és attól is tartunk, hogy a jelenlegi műanyag csomagolásokat olyan csomagolásokkal fogják helyettesíteni, amelyek hosszú távon sokkal rosszabbak a környezet számára. Ezért szeretnénk piacra lépni a technológiával azonnal, amint elkészült.

 

Mennyire követitek a versenytársakat, a hasonló területtel foglalkozók tevékenységét? 

Van egy francia cég, a Carbios, ők a PET bontására, depolimerizálására fejlesztettek ki egy enzimet, és az a céljuk, hogy azt mint monomer újrahasznosítsák. Sok egyéb próbálkozásról olvastunk (PLA, polisztirén, polietilén), azonban ezekkel mindig az volt a probléma, hogy megálltak egy felszíni deteriorációnál, tehát nem történt meg a műanyag ételforrásként történő hasznosítása. 

 

Mennyire dolgoztatok ki arra vonatkozóan stratégiát, hogy globálisan terjeszkedjetek majd a technológiával?

Kidolgoztuk valamelyest, de ez elég nagy hibahatárral bír, hiszen egy vadonatúj technológiáról van szó. Az a stratégiánk, hogy mind a civil szférával, mind a szűzműanyag-termelőkkel, mind a hulladékiparral harmóniában tudjunk működni. Nem akarunk például nekimenni egy óriási hulladékkezelő telepnek, a mi megoldásunk egyfajta kiegészítő technológiaként működne. Mindehhez persze nagyon fontos előbb a szabadalmak megszerzése, hogy a megfelelő iparjogvédelem meglegyen, és hogy a technológia, amit kiadunk a kezünkből, az 100%-osan biztonságos legyen mind a felhasználók, mind a külvilág számára. Ezért is bizonytalan még, hogy pontosan mikor tudunk a piacra lépni és terjeszkedni.

 

Úgy tudjuk, a jövőben biológiailag lebomló műanyagok előállításával is foglalkoznátok. Milyen irányba gondolkoztok a jövőt illetően?

A bioműanyagokkal jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy rengeteg termőföldre van szükség ahhoz, hogy ezeket legyártsák, így ökológiai szempontból nem nevezhetőek fenntarthatónak. Azonban ha kvázi át tudnánk konvertálni a kőolaj alapú műanyagokat az életciklusuk végén bioműanyaggá, akkor az már ökológiailag elfogadható lenne számunkra is. De egyelőre inkább arra koncentrálunk, hogy jó legyen a degradációs technológia, és a végtermék hasznosítható legyen mint talajjavító, mintsem hogy még egy kutatás-fejlesztési lábat építsünk ki a cégen belül. 

 

Összefoglalva: a következő 5 évben milyen célokat szeretnétek elérni? 

Szeretnénk iparilag alkalmazható technológiával rendelkezni, amely tényleg képes annyi műanyagot feldolgozni, hogy általa globálisan is sikeresen lépjünk fel műanyagválsággal szemben.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-10-08

Hulladékcsökkentés, tudatos életmód népszerűsítése, szemléletformálás - ezekkel foglalkozik a Humusz Szövetség már több mint 20 éve. Környezetvédelmi civil szervezetként kiemelt céljuk a hulladékmegelőzési és hulladékcsökkentési jógyakorlatok terjesztése, a lakosság környezettudatos életmód felé való irányítása. A nulla hulladék felé tartó úton eszközeik a tájékoztatás, az oktatás és a lakossági tanácsadás, illetve szakmai partnerként a szabályozási keretek kidolgozásában is részt vesznek. Mindez rendkívül széles skálájú programokat jelent; legyen az környezeti nevelési program kicsiknek és nagyoknak, rendezvények szervezése és rajtuk való részvétel, pályázatok, országos és nemzetközi kapcsolati háló vagy a piaci oldal “zöldítése”.

www.humusz.hu

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szennyvíztisztítás
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...