A csimpánzok eszközhasználatának és a technológia fejlődésének kapcsolata

Kutatók 25 csimpánzkölyök felcseperedését figyelték meg a mára már elterjedt, mozgás által aktivált kamerák bevetésével a Kongó-medencében. A tanulmányuk azt dokumentálta, hogy az ember legközelebbi rokonai hogyan fejlesztik ki egyedi eszközhasználó készségüket a tápanyagban gazdag termeszhangyák, a csimpánzok egyik kedvenc csemegéjének begyűjtésére.

Kutatók 25 csimpánzkölyök felcseperedését figyelték meg a mára már elterjedt, mozgás által aktivált kamerák bevetésével a Kongó-medencében. A tanulmányuk azt dokumentálta, hogy az ember legközelebbi rokonai hogyan fejlesztik ki egyedi eszközhasználó készségüket a tápanyagban gazdag termeszhangyák, a csimpánzok egyik kedvenc csemegéjének begyűjtésére.
Ellentétben a Kelet-és Nyugat-Afrikában élő csimpánzokkal, akik egy eszközt használva gyűjtenek termeszhangyákat, a közép-afrikai Kongó-medence csimpánzai eszközpárokat használnak – szúró, lyukasztó botot vagy gallyat, és egy lyukba illeszthető „horgászbotot” – a földalatti fészkek és a föld feletti halmok bányászására. Vitathatatlan, hogy e régió csimpánzainál figyelték meg az állatvilág eddigi legfejlettebb eszközhasználatát. Ráadásul a termeszek, hangyák és méz gyűjtésére használt eszközpárokat a hatékonyság növelésének érdekében képesek különböző módon átalakítani.

Stephanie Musgrave, a University of Miami biológus antropológusa több ezer órányi videóanyagot vizsgált meg, hogy kiderítse, hogyan fejlesztik ki a kongói csimpánzok ezt a komplex képességet. A videók többek között erdei elefántok, leopárdok és gorillák termeszvár-látogatásait is tartalmazták a Kongói Köztársaság Goualougo-háromszögében. A kutató mintegy 660 órányi videóanyagot talált 25, egy kevéssé ismert alfajhoz (Pan troglodytes troglodytes) tartozó fiatal csimpánz látogatásairól. A felvételek 15 évet öleltek fel, dokumentálva a csimpánzok eszközhasználatának fejlődését születéstől egészen felnőttkorig.
Musgrave és a Goualougo-háromszög Emberszabásúak Projekt kutatói a most elsőként vizsgálják azt, hogyan sajátítják el a közép-afrikai csimpánzok az eszközpárok készítését és használatát. Ez nemcsak azt tárhatja fel, hogyan öröklődnek a kialakult kultúrák csimpánznemzedékeken át, hanem azt is, hogy miért játszott olyan fontos szerepet a technológia az ember törzsfejlődésében.

„Az embereken kívül a csimpánzok eszközhasználata a legösszetettebb az állatvilágban, így ha tanulmányozzuk, hogyan sajátítják el a fiatal csimpánzok ezt a képességet, megérthetjük, hogy a korai ember hogyan érte el ugyanezt”, nyilatkozta Musgrave, az Antropológia Tanszék professzora és a kutatás American Journal of Physical Anthropology folyóiratban megjelent cikkjének főszerzője. „Az általuk használt lebomló anyagokból készült eszközök kialakulása különösen érdekes, mert minden bizonnyal a mi őseink is használtak ilyen lebomló – kő helyett növényi részekből készült – eszközöket, amikről azonban nem maradt fenn régészeti lelet”, - tette hozzá.

A kutatás részeként Musgrave és társszerzői, Elizabeth Lonsdorf, David Morgan és Crickette Sanz egyedülálló módon két, egymástól több mint 1300 mérföld távolságra élő csimpánzpopuláció eszközhasználati képességének fejlődését hasonlították össze – Goualougo-ból és a tanzániai Gombe-ből.
Lonsdorf, a Franklin & Marshall College pszichológia professzora csimpánzokat kutat a Gombe-ban – a történelem leghosszabb csimpánzkutatásának helyszínén, amit a primatológus Jane Goodall indított el 60 évvel ezelőtt. Morgan, a Chicagói Lincoln Park Állatkert munkatársa és Sanz a St Louis-i Washington Egyetemről közösen alapították a Goulaougo-háromszög Emberszabásúak Projektet, melyhez a közép-afrikai vad csimpánzok viselkedésének ezidáig lehosszabb távú kutatási munkáját köthetjük - a Wildlife Conservation Society-val együttműködve mintegy 20 éve tanulmányozzák ezt a csimpánzpopulációt. Továbbá ők a távolról vezérelt kamerák csimpánzkutatásban való használatának úttörői.
Jelenlegi kutatásukhoz a csoport a Gombe-ban kifejlesztett módszertant alkalmazva figyelte meg az eszközhasználat fejlődését. A két vizsgált populációnál lényeges különbségeket fedeztek fel a termeszgyűjtés elsajátításának időbeliségében és sorrendjében.

Mind a goualougo-i, mind pedig a gombe-i kölykök már 2 éves koruk előtt elkezdik az eszközhasználat próbálgatását, viszont a gombe-i csimpánzok már a sikeres eszközhasználat előtt, vagy azzal egyidejűleg tanulják meg azokat saját maguk elkészíteni. Ezzel ellentétben goualougo-i társaik már az eszközkészítés előtt megtanulják a sikeres termeszhalászat módját, melyhez korai éveikben a területen talált, vagy idősebb csimpánzoktól kapott eszközöket használják.
Különbség továbbá az is, hogy míg a Gombe-ban sokféle alapanyagból készítenek eszközöket a csimpánzok, a Goualougo-ban az eszközöket alaposan megválogatják, csak néhány növényfajt használva fel a készítésükhöz. Mi több, át is alakítják őket, hogy még hatékonyabbak legyenek.
Musgrave szerint: „Él egy kép a fejükben a feladathoz szükséges tökéletes eszközről és csak a megfelelő eszközt használják – nincs keveredés. A szúró eszközök kimondottan tartós és ellenálló fából készülnek, a „horgászbotok” pedig puha, hajlékony növényi szárakból. A gombe-i csimpánzokkal ellentétben itt a botok végét a fogukkal rojtosítják, s ezzel az ecset-szerű véggel az eszköz 10-szer olyan hatékony a termeszgyűjtésben.”

Miután elsajátítják az eszközök elkészítésének módját, Musgrave megfigyelte, hogy a Goualougo-ban élő csimpánzok ezeket sorrendben alkalmazzák – a föld fölötti termeszfészkekhez először egy gallyat, majd egy „horgászbotot”, a földalatti, sokkal nehezebben megbontható fészkekhez pedig először egy lyukszúró eszközt, majd egy „horgászbotot” használnak. Ez utóbbi folyamat olyan fáradságos munkát jelent, hogy a kutatók szerint a csimpánzok ezt a tanulási folyamatnak csak egy későbbi szakaszában képesek elsajátítani, és akkor is csak néhány egyed. A feltételezésük be is igazolódott.

„Több százszor láttam, ahogy csimpánzok földalatti termeszfészkeket próbálnak feltárni”,- nyilatkozta Musgrave. „Ez a feladat nemcsak rendkívüli erőt igényel, hanem olyan technikai készségeket is, amelyek serdülőkorban talán tovább fejlődnek.”

A kutatási eredmények alátámasztják, hogy a fennmaradáshoz szükséges kompetenciák kialakulásának ritmusa feladattól és csimpánzpopulációtól függően is változhat : a lokális kultúra létrejötte az egyes populációkra jellemző. A kutatók azt is hozzátették, hogy az eszközhasználatban mutatkozó helyi különbségeket akár a csimpánzok közötti szociális hatásokra is visszavezethetjük.

„Korábbi kutatásunkban megfigyeltük, hogy a goualougo-i csimpánzok sokkal aktívabb és segítőkészebb anyák, mint a gombe-iak”, - mondta Musgrave. „Goualougo-ban az anyacsimpánzok hajlamosabbak eszközöket adni kicsinyeiknek. Ez a segítőkészség hosszútávon nagyban hozzájárulhat az említett képességek megszerzéséhez.”

Az eszközhasználati hagyományok átadásának, illetve ennek fajonkénti változásainak megfigyelése Musgrave szerint hozzájárulhat az emberi kumulatív kultúra kialakulásának megértéséhez.

„Az emberi kultúra egyik legszembetűnőbb jellemzője a komplexitása”, mondta. „Ezt nevezzük ’kumulatív’-nak. Ez azt jelenti, hogy az idők során az ötletek és újítások felhalmozódnak, így a következő generáció olyan technológiákat örököl és tanul meg, amik sokkal összetettebbek bárminél, amit valaki valaha egyedül kitalálhatna. Az összehasonlító tanulmányok betekintést nyújthatnak abba, hogy a technológia hogyan vált az emberi evolúció kulcsfontosságú elemévé.”

Mindazonáltal Musgrave arra figyelmeztet, hogy a további kutatások kimenetele az emberi hatások által egyre inkább veszélyeztetett csimpánzfajok és életmódjuk védelmétől, hosszútávú fennmaradásától függ. 

Fordította: Nagy Anita

A képeken a Tchimpounga Rehabilitációs Központunkban élő árva csimpánzok láthatóak. Őket szüleiktől, csoportjuktól orvvadászok elrabolták így nem tanulhatták meg a természetben az eszközhasználatot. Elkobzásuk, megmentésük után kerültek hozzánk, majd gondozóink szeretete, türelme segítségével mégis szert tehetnek rá.

Az árva csimpánzok továbbképzésére támogatókat keresünk, örökbefogadó nevelőszülők személyében:

Jelentkezés

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
  • Jane Goodall Intézet
    Eredeti szerző: Fernando Turmo
Fordítás
  • University of Miami
    Eredeti szerző: Maya Bell
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-10-23
Módosítás dátuma: 2020-10-30

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Életciklus-szemlélet
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Globális felmelegedés
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...