Legyen vége a pusztításnak és a mohóságnak: Dr. Jane Goodall a vadállatokkal való kereskedelem globális betiltására szólít fel

Állítsuk meg a vadállatokkal való kereskedést. Ha a gazdasági növekedést fontosabbnak tartjuk a környezetvédelemnél, ezzel gyermekeink jövőjét tesszük tönkre.

Bár a koronavírus járvány miatt ő is kénytelen otthon maradni, Dr. Jane Goodall a bezártság ellenére is kihasználja az idejét: a járvány kitörésével összefüggésbe hozható élő-vadállat piacok globális betiltására szólít fel.

A 86 éves neves természetvédő, aki rendszerint egy évben 300 napot utazik, most éjjel-nappal telefonál, podcast-okat és videókat készít, és fáradhatatlanul hirdeti életcélját képező üzenetét a természet megóvásának fontosságáról. Az Independent-nek így nyilatkozott erről :

Életemben nem voltam még ilyen elfoglalt, kivéve talán a PhD disszertációm megírásának utolsó napjaiban.


Dr. Goodall az 1960-as években Tanzániában végzett kutatásokat a csimpánzok viselkedésével kapcsolatban és felfedezte, hogy legközelebbi rokonaink sokkal több mindenben hasonlítanak hozzánk, mint azt előzőleg hittük: személyiséggel rendelkeznek, eszközt használnak, utánozzák egymást és meggyászolják elpusztult társaikat.


Goodall már évtizedek óta kéri a világot a természet tiszteletben tartására. Üzenete soha nem volt még aktuálisabb, mint napjainkban, a koronavírus krízis idején, amely világszerte már 1,6 millió igazolt megbetegedéshez vezetett, több, mint 98,000 halálos áldozatot követelt, továbbá globális gazdasági válságot idézett elő.


A The Independent –nek múlt hónapban nyilatkozó környezetvédők szerint amennyiben továbbra sem veszünk tudomást a természeti világ pusztítása és a fertőző betegségek közötti összefüggésről, nem a koronavírus lesz az utolsó járvány, ami végigsöpör az emberiségen.

Az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségvédelmi Intézetek) szerint az úgynevezett zoonotikus betegségekkel – vagyis az állatokról az emberre terjedő kórokkal– évente világszerte 2,5 milliárd ember fertőződik meg és 2,7 millió ember haláláért tehetők felelőssé. A HIV, az Ebola, a SARS, a Mers és a Zika vírusok feltételezhetően ugyancsak állatokról ugrottak át az emberre.


Dr. Goodall, számos más aktivista, valamint Elizabeth Maruma Mrema, az ENSZ biológiai sokféleségért felelős megbízott ügyvezető titkára a vadállatokkal való kereskedelem és a vadállatok élő-állat piacokon való adás-vételének korlátozására szólítanak fel. A koronavírus járvány kitörése gyaníthatóan egy ilyen élő vadállatokat árusító piacon kezdődött a kínai Wuhan városában, ahol az állatokkal való közvetlen érintkezés lehetővé tette, hogy a vírus átugorjon az emberre.

Egy afrikai piacon a helyiek felvilágosítása után a jelenlétükben elégetik a bozóthús maradványokat


A környezet pusztítása miatt az állatok egyre kisebb területen kényszerülnek élni, a vírusok pedig továbbadódnak egyik állatról a másikra.

 


“Aztán ott van a vadállat-kereskedelem és ahogy a vadakkal bánunk. A húspiacokon az emberek és az állatok összezsúfolódnak. Nem csak Kínában, hanem Ázsia sok más részén és Afrikában is, ahol virágzik a bozóthús-kereskedelem. Ez az a helyzet, amikor a vírus könnyen átugorhat az emberre és ez történt a Covid-19 esetében is.


Az a baj, hogy ezt már előre lehetett sejteni. Tudni lehetett, hogy bekövetkezik, beszéltek is róla, de senki nem tett semmit.


Goodall hozzáteszi:

“Az emberi történelemnek egy olyan szakaszában élünk, amikor a környezet rombolása és a mohóság dominál. A gazdasági növekedést fontosabbnak tartjuk a környezetvédelemnél, még akkor is, ha ezzel a saját gyerekeink jövőjét tesszük tönkre.
Ez a járvány, amely súlyos csapást mér a bolygóra, ennek a hozzáállásnak a következménye.”

Árva csimpánzok etetése a Kongói Köztársaságban található JGI Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központban. Ők is áldozatok, a szüleiket húsként tálalták fel a piacon.

Dr. Goodall ugyanakkor reménykedik, hogy a járvány a nemzeteket összefogásra ösztönzi.


“Remélem, hogy a világ kormányai a tények hatására együttműködésbe kezdenek és hogy világszerte betiltanak minden ilyen piacot, beszüntetik a kereskedelmet és a vadállatok fogyasztási célú felhasználását.”


“Viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy voltak járványok, amelyek úgy indultak, hogy a kórokozó valami borzalmas nagyüzemi állattelepen tartott háziállatról ugrott át az emberre. Ezeken a farmokon szörnyű körülmények uralkodnak, rengeteg állat zsúfolódik össze kis helyen, silány higiéniai feltételek között. Nem csak a vadállatokról van szó, hanem a háziállatokkal való bánásmódról is.”


“A tudomány mostanra belátta, amit én kislányként a saját kutyámtól tanultam meg. Vagyis hogy az állatok érző lények. Félelmet és kétségbeesést éreznek. Személyiségük van és hihetetlenül intelligensek. Amikor vadállat kereskedelemről beszélünk, talán az jut eszünkbe, hogy „ezek csak vadállatok”.

De igazából fájdalmat és gyötrődést érző egyedek millióiról van szó.


“Tisztelnünk kell a természetet. Nem szabad folytatnunk a kizsákmányolást a gazdasági fejlődés érdekeire hivatkozva egy olyan bolygón, ahol a természeti források végesek. Ha továbbra is úgy bánunk az állatokkal, ahogy most, az vissza fog ütni ránk. Ahogy már meg is történt.”

Egy a héten megjelent cikkben Goodall ezt írja:

“Globális kereskedelemről van szó, és minden országnak és egyénnek hozzá kell tennie a magáét, hogy átfogóbb törvények szülessenek a vadvilág megóvásának érdekében, amelyek betiltják az illegális kereskedést, az országhatárokon át való csempészetet és betiltják különösen az online adás-vételt. És harcolni kell a korrupció ellen is, amely életben tartja ezeket a tevékenységeket, még akkor is ha illegálisak és már betiltották őket.”


Dr. Goodall, akit 2003-ban a Brit Birodalom Dámájává (DBE) neveztek ki, hangsúlyozza, hogy ebben mindenkinek jut szerep.


Mr.H a palota felé tart


“Vannak, akik pénzt gyűjtenek nonprofit szervezetek működésének támogatására. Mi Afrikában a csimpánzokat próbáljuk védeni, mert ők is hajlamosak elkapni tőlünk a Covid-19-et és amúgy is veszélyeztetettek. A Jane Goodall Intézet(JGI) munkatársai nagyszerűen helytállnak. Sokan adnak kisebb adományt, hogy tegyenek valamit, segítsenek a terepen dolgozóknak, hogy be tudják szerezni a tesztet.”


„Nagyon fontos, hogy a piacok és a kereskedelem betiltásánál figyelembe vegyék azokat az embereket, legyenek bármerre a világon, akiknek a megélhetése és élelemforrása jelenleg a vadállatoktól függ”, -mondja Dr. Goodall.

 

Dr.Jane Goodall az egyik Roots&Shoots csoporttal fát ültet


“Ha most hirtelen mindent beszüntetnénk, úgy ahogy az az ENSZ-hez idézett követelésekben szerepel, arra is gondolnunk kellene, hogy ezek az emberek mennyire függnek a vadvilágtól és hogyan találhatnának alternatív megélhetési formákat."


A JGI Tacare programja helyi lakosok közösségeinek segít, hogy abbahagyhassák a vadállat kereskedelmet. “Ez a mi közösségi természetvédelmi módszerünk. Holisztikus, de ebbe beletartozik az is, hogy segítünk az embereknek más megélhetési formákat találni anélkül, hogy ártanának a környezetnek,” – mondja Dr. Goodall.


“Van egy mikrohitel programunk, amellyel főleg nőknek tudunk támogatást nyújtani. Kis összegű hitelt vehetnek fel, hogy pl. vehessenek pár csirkét, hogy aztán a tojást eladhassák, vagy faiskolát telepíthessenek, és eladhassák a csemetéket. Amit szeretnének. Nem amit mi mondunk nekik. Az egyetlen feltétel az, hogy a vállalkozás környezetvédelmi szempontból fenntartható legyen.”

 

A TACARE rendszerben működő mezőgazdasági vállalkozás

A koronavírus járvány súlyosbítja azokat az egyébként is borzasztó következményeket, amelyek akkor lépnek fel, ha nem tartjuk tiszteletben a természet határait. Donald Trump az Egyesült Államokban visszaszorította a környezetvédelmet, kivonult a klímaváltozás megfékezése érdekében létrejött Párizsi Egyezményből és teljesen átalakíttatta a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvényrendeletét, amely a környezetvédők szerint még több vadállatot tesz ki a kihalás veszélyének.


Dr. Goodall nem optimista azzal kapcsolatban, hogy Trump megváltoztatná a környezetvédelemhez való hozzáállását, még a koronavírus krízis hatására sem.
“Kétlem. Nem tudom, pedig jó lenne.” mondja. “De az Egyesült Királyság miniszterelnöke is a környezetvédelem elé helyezi a gazdasági fejlődést. És ugyanígy tesz a brazil és a tanzániai kormány is. Nemcsak Trump elnök gondolja így, de ő nagyon be tudja robbantani a médiát, mert néha igencsak furcsa dolgokat mond.”


Dr. Goodall szerint vannak azért olyan vezetők is, akik optimizmusra adnak okot. “Costa Rica, Columbia és néhány afrikai ország vezetői nagyon határozott lépéseket tesznek a környezetvédelemben. És egyre több európai és amerikai nonprofit szervezet tesz meg mindent, amit csak lehet, hogy segítse őket.”

 


Az alapítók 1991-ben Dar es-Salaamban Dr.Goodall házának tornácán, és a Roots&Shoots csoportvezetői találkozó 2019.


“Ami reményt ad, az az, hogy mivel szerte a világon leállt az élet, sok helyen tisztább a levegő. Szerintem ezeknek a városoknak a lakói még soha nem láttak ilyet, most pedig megtapasztalhatják, hogy ilyen is van”,- teszi hozzá. “Remélem, hogy lesz egy olyan emberekből álló mozgalom, akiket már a szennyezett levegő visszatérésének a gondolata is annyira megrémiszt, hogy már csak a számuk is arra kényszeríti a kormányokat, hogy változtassanak a politikájukon.”
Dr. Goodall az 1991-ben megalakult Rügyek és Gyökerek programmal ösztönzi a fiatalokat a természetvédelemre.


“A Rügyek és Gyökerek kezdeményezés ma már 65 országban működik. Azt szeretném, ha mindenhova eljutna. Ez csak álom, de mindössze 12 középiskolással indultunk, azóta pedig több százezer fiatal vett már részt a programban. Minden Rügyek és Gyökerek csoport három olyan projektet választ, amellyel jobbá teheti a világot: egyet az emberek, egyet az állatok, egyet pedig a környezet segítésére.
A fiatalok közül mára sokan befolyásos pozíciókat töltenek be és megtartották azt az értékrendet, amit megszereztek. Az üzenetük az, hogy minden egyes nap, minden egyes cselekedet számít és mi döntjük el, hogy milyen hatást akarunk tenni a bolygóra, hacsak nem élünk reménytelen mélyszegénységben – mert ebben az esetben az emberek bármit megtesznek az életben maradásért.”Olyan időkben, amikor a környezet pusztulása és az éghajlatváltozás miatt a fiatalok kétségbeeséssel és haraggal gondolnak a jövőre, Dr. Goodall megpróbál a saját tapasztalatai alapján reményt kelteni.


“A II. Világháborút kislányként éltem át. Zord idők voltak. Akkor emberek ellen harcoltunk, az ellenség most viszont láthatatlan, de az eredmény kb. ugyanaz. Soha nem tudtuk, hova csapódik be a következő bomba, melyik házat fogja megsemmisíteni, melyik barát esik el és most egy kicsit ugyanez a helyzet. De átvészeltük.”


Jane és édesanyja


“Én éppen New York-ban voltam a 9/11 terrortámadás idején, amikor leomlottak a WTC ikertornyai. Úgy tűnt, hogy vége a világnak, de aztán azt is átvészeltük. Van az emberben egy hajthatatlan szellem, amit a szerte a világon működő, egymást segítő közösségekben érhetünk tetten. Oly sok csodálatos történetet hallottam. Hogy az emberek segítenek egymásnak, ételt visznek át, vagy lehetővé teszik, hogy magányos, rémült emberek telefonon felhívhassák őket.”


“Én magam gyerekkönyveket kezdtem el hangosan felolvasni, hogy a gyerekek megismerhessék ezeket a történeteket, miközben otthon kell maradniuk. Aztán meg bátorító videó-üzeneteket küldök arról, hogy át fogjuk vészelni ezt a nehéz időszakot, nem szabad feladni, és hogy mindenki tegye meg, amit csak tud."

 Dr. Goodall szerint a koronavírus hatással lehet üzenetének célba érésére is. “Lehet, hogy ki fogja kényszeríteni a változást. El tudom képzelni, hogy amikor a légitársaságok újra működni kezdenek, talán meg kell majd emelniük a menetdíjat, hogy ne lehessen annyit repülni, mint amennyit én.


Úgy tekintek erre, mintha arra az időre gyakorolnék, amikor a testem már azt mondja

 

“Nem Jane, elég volt, ez így nem mehet tovább.”


Mert az a rengeteg utazás, amit eddig csináltam, nagyon kimerítő. Viszont fontos, hogy minél több helyre eljuttassam az üzenetemet, hogy változtatnunk kell és reménykedjünk, hogy jobb emberként jövünk ki ebből az egészből. A politikusokra pedig nyomást kell gyakorolnunk, hogy jó irányba tereljük őket és arra menjenek, amerre mi szeretnénk menni.”


Mit tehetsz te?


Támogasd a munkánkat és a csimpánz árváinkat!Több petíció is indult már a vadállat-piacok bezárásáért. Írd alá és küldd tovább őket!

Change.org  PETA  

Vagy indíts sajátot!

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
  • Jane Goodall Intézet
  • the Jane Goodall Institute
    Eredeti szerző: Morten Bjarnhof
  • Jane Goodall Intézet
    Eredeti szerző: Fernando Turmo
Fordítás
A cikk a következő napon jelent meg: 2020-04-17

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Italoskarton hulladék
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...