Derékfájdalom számos oka és számtalan kezelési lehetőségei

Mozgásszervi betegségekkel sajnos a legtöbben találkozunk életünk során. A derékfájdalom mögött számos fizikai és lelki ok állhat. Az eltérő okok esetén a leggyakoribb tünet maga a derékfájdalom, de hogy mit lehet tenni a sokszor bénító és kínzó fájdalom ellen és hogyan helyezhetjük figyelmünket a prevencióra, cikkünkből kiderül...

A derékfájdalom jelentős világszintű közegészségügyi probléma, ami különböző statisztikai felmérések szerint minden 5-10. embert érint. A 2021-es IASP jelentés eredményeképp, a Nemzetközi Fájdalom Társaság a derékfájdalommal érintettek számát 2017-ben a világ összlakosságának hozzávetőleg 7,5%-ára becsülte, ami körülbelül 577 millió embert jelent. Szintén az IASP jelentés mondja ki, hogy a derékfájdalomban szenvedő emberek száma egyenes arányban nő az életkor előrehaladtával. Érdemes foglalkozni a lehetséges kezelési módokról, de leginkább itt is a megelőzésre, a prevencióra helyezném a hangsúlyt, csakúgy mint a környezetvédelemben.

Milyen lehetséges tényezők állhatnak a derékfájdalom hátterében?

A derékfájdalom leggyakoribb fizikai okai
 • Megrántottuk a derekunkat...Izomhúzódás hirtelen megterheléskor jöhet létre, egyetlen rossz mozdulat is elég a csigolya elmozdulásához, melynek hatására nem ritka, hogy megfájdulhat a derekunk.
 • Gerincprobléma, gerincferdülés: A legtöbb esetben gerincprobléma áll a derékfájás hátterében. A mozgáshiány, a hosszan tartó ülő életmód (irodai munka), a görnyedt testtartás, valamint az egyoldalú terhelés jelentős szerepet játszhat a derékfájás okai között. Ide soroljuk a gerincferdülést is, mely rengeteg embert érint.
 • Porckorong problémája (porckorong kitüremkedése, súlyosabb esetben porckorongsérv) Ahogy öregszünk, necsak ráncaink kialakulásával kell szembesülnünk, hanem porckorongunk víztartalma is csökken, rugalmatlanabbá válhat ami csökkent teherbíráshoz vezethet.

Továbbá derékpanaszt okozhat genetikai probléma, állhat a háttérben belső szervi probléma is, veseprobléma, gyulladások, egyes autoimmun betegségek is aminek a derékfájás lehet egyik tünete. Ne felejtsük el a menstruáció előtti és alatt esetenként fellépő derékfájdalmat sem!

A derékfájdalom lelki okai

Maximálisan hiszek abban, hogy a fizikai tényezők mellett a lelki okokkal is számolni kell, amit nem lehet tipizálni, mert mindenkinél más és más, de mégis vannak általánosságok, így ezeket érdemes körbejárni, nem-e aktuális bármelyik.

Sokféle lelki ok válthat ki derékfájást. Rögtön kezdem is a gyilkos stresszel, mely mindenre kihathat és szinte mindannyiunkat ér sajnos majdnem minden nap.  A lelki instabilitás, a szorongás, aggódás is okozhat lumbágót, de az is vezethet derékfájdalomhoz, ha konfliktusunk adódik partnerünkkel, főnökünkkel és dühünket nem tudjuk, vagy épp nincsen lehetőségünk levezetni. Hatalmas terhet cipelünk sokan, legyen az párkapcsolati, vagy egzisztenciális kérdés, nem ritka hogy derékfájdalomban is megnyilvánulhat a terhünk.

Számomra fontos és nem is tudom ketté választani a testet a lélektől, hogy mindig holisztikusan kezelem a hozzám fordulókat.

Mindentől fontosabbnak tartom a biztonságot is, így először azt kell kideríteni, mi okozza a fájdalmat, mert a hatékony és biztonságos kezelés csak pontos diagnózison alapulhat, amit képalkotó eljárásokkal úgymint CT, MRI vagy röntgennel szakértő orvos könnyen felderíthet. 

Kezelések derékfájdalom ellen

A derékfájás kezelésére sokféle módszer létezik már. Az operatív, azaz műtéti kezelés súlyosabb esetben sajnos sokszor elkerülhetetlen, épp ezért, a konzervatív terápiára helyezném a hangsúlyt, hogy ne kerüljön műtétre sor, ha időben elkezdünk foglalkozni derekunkkal.

Segítségünkre lehet többek között a rendszeresen végzett gyógytorna, a fizikoterápia, a manuálterápia, masszázs, kineziotape, fürdűkúrák és a krémek, gyógynövényes kezelések, bemer kezelés, a kollagénterápia és az akupresszúrás kezelések.

 • Izomlazítók derékfájásra

A derékfájdalom során a gerinc menti izmok görcsös allapotba kerülnek, bemerevednek. Ördögi kör ez, mert a derékfájdalom miatt jellemzően kialakul egy kényszertartás, ami még tovább rontja a panaszokat. Ezért is fontos, hogy azonnali tüneti kezelést is alkalmazzunk, amit a legtöbb esetben az izomlazítók jelentenek, melyek jelenthetnek a gyakorlatban helyileg alkalmazható krémeket, vagy belsőleg alkalmazandó gyógyszereket, vagy ide sorolom az izomlazító masszázst is.

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazó izomlazító készítményeknek több fajtája ismeretes: vény nélkül kapható hűsító  vagy melegítő hatású krémek és a természetes összetevőket tartalmazó illóolajok. Nekem személy szerint akkut derékfájdalom fellépése esetén a mentol tartalmú esszenciális olaj, borsmenta és eukaliptusz, illetve ezek kombinálása hűsítő krémekkel mindig enyhítette a fájdalmamat.  Az izommerevséggel járó fájdalmamra keringést fokozó melegítő krémbe panasz fennálásakor elkeverek pár csepp tiszta, 100%-os levendula illóolajat és kúszó fajdbogyó illóolaját és így viszem fel a problémás területre.

Hála Istennek, léteznek gyógynövények is az ízületi gyulladás és mozgásszervi panaszok enyhítésére, ilyen pl. a nyírfa, mezei zsurló, melyek alkalmasak teaként elfogyasztva valamint a fekete nadálytő, ellenben őt csak külsőleg lehet alkalmazni a célzott területen  de érdemes alkalmazni, mert kiváló  a gerinc fájdalmainak enyhítésére.

A masszázs során a feszes derékizomzat kilazításán van a hangsúly, speciális fogásokkal történik a csigolyák közti ízületek, valamint gerinc környéki izmok kezelése. Az izomregeneráló masszázsnak a legjobb kiegészítője a kineziológia tapasz, ami képes a merev, befeszült izmokat ellazítani. A masszázsnak a fokozatosság és rendszeresség elvén kell, hogy alapuljon, mert fájdalom csillapítása és nem annak fokozása a cél.

 • Mozgással mozgásszervi panaszok ellen

Miután konzultáltunk ortopédorvosunkkal a hogyan továbbról, hatásos lehet a hátúszás, a gerinctorna, a jóga és szakember által vezetett gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerincünk rendben tartására, mert megerősíti a gerincet tartó izmokat és a mély hátizmokat.

 • Pár pont amit érdemes derékfájdalom esetén erősen nyomni

A lazító kezelések és a nyújtógyakorlatok mellett az ősi kínai gyógyászaton alapuló akupresszúra is segítségedre lehet derékfájáskor, amit én masszázs során alkalmazok is vendégeimnél. A térdhajlat középső részét valamint az achillest és a külső boka közötti részt egyszerre kell nyomi hüvelykujjal erősen. Ilyen kulcspont derékfájdalom esetén az első és második ágyékcsigolya közti rész is.

 • Életmódbeli változtatások

Végül, de nem utolsó sorban az életmódváltásról, mert lehet ez lesz a kulcs sokunknál a derékfájdalom megszüntetéséhez, vagy ismételt kialakulás megakadályozásához. Lehet kényelmes a puha matrac, de bizony derekunknak nem biztos hogy hosszú távon jót teszünk vele, nézzük meg milyen matracon alszunk hosszú távon. Nem mindegy a cipő sem amit rendszeresen viselünk, hiába csinos egyik másik magassarkú, vagy a lapos balerina cipő, ha ártunk vele egészségünknek. Nem mellékes szempont a munkakörülmények megvizsgálása és szükség esetén annak változtatása sem (szék, asztal, monitor távolság). Egyébként sem árt, de mivel a porckorong idővel veszt víztartalmából, így érdemes sok tiszta vizet, gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztanunk és mimimalizálni azon italokat melyek kiszárítják szervezetünket. Ha pedig az ételnél tartunk, a testsúlyunk rendezése, megőrzése a gerincünk terhelése miatt nem elhanyagolható.

Ha azon kevesek közé tartozol, aki nem ismeri a derékfájdalmat, légy hálás és csak így tovább! De aki élete során már találkozott a derékfájdalommal, az tudja, hogy milyen bénító tud lenni egyes esetben ez a kínzó fájdalom, ezért azt javaslom minden Kedves Olvasónak, hogy vizsgáljuk meg most mit tehetünk helyes testtartásunk, egészséges életmódunk érdekében és ha nem tettünk még ezirányban lépéseket, mikor ha nem MOST?

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
 • canva
  Eredeti szerző: yourapechkinphotos
 • pexels
  Eredeti szerző: Burst
 • pexels
  Eredeti szerző: Rodnae
Felhasznált irodalom
 • IASP
  Eredeti szerző: https://www.iasp-pain.org/wp-content/uploads/2021/07/Global-Year-2021_Global-Burden-of-LBP-Fact-Sheet_HUN.pdf
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-09-20

Szolgáltatásaim között megtalálható a legtöbb masszázstípus, mind a keleti, mind a nyugati masszázsokat alkalmazok. Minden masszázst kombinálok aromaterápiával, mert a finom érintéseket még finomabb illatokkal vegyítve a lélek mélyebb rétegeibe juthatunk el.

Az aromaterápia és a különböző masszázsok, kezelések  azt a szerelmet jelentik, amivel egy jobb közérzetet lehet elérni, mert nemcsak hiszem, hanem tudom és tapasztalom is, hogy a hozzánk illő illattal bizony tudunk hatni lelkiállapotunkra. Az érintés ereje és fontossága úgy gondolom, vitathatatlan, főleg ha ezt az illatunkkal megfelelően kombináljuk.

Az alábbi masszázstanfolyamokat végeztem és alkalmazom vendégeim körében:

 
doTERRA AromaTouch Technique

Young Living Raindrop Technique

Aromaterápiás kezelések

Thai Herbalabdacs

Shiatsu kezelés

Japán bőrfeszesítő arckezelés

Tibeti méregtelenítő mézes masszázs

Hawai Lomi Lomi

Svédmasszázs

Talpmasszázs

Irodai székmasszázs/menedzsermasszázs

 

Havasi Patrícia

LUXURY AROMATHERAPY

https://luxuryaromatherapy.hu/

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lerakás
Lom
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...