LevenduLOVE

Harmóniára hangolva a levendula erejével!
Nemcsak HOLNAPUTÁN, hanem minden nap kiegyensúlyozottá tesz a levendula illata. Vigyázat, ragadós a példám, ugyanis előfordulhat, hogy Te is rabjává válsz ennek a fantasztikusan sokoldalú gyógy és fűszernövénynek. Így történt ez 2018 nyarán is, mikor megjelent velem egy riportcikk Interjú az "Illatok királynőjével" címen az ANDYOU magazinban, ahol a riporter Hölgynek az általam favorizált levendulát részletesen bemutattam, ugyanis az illatok közül őt tartom a királynőnek, a királynak a tömjént...de odavagyok az egész királyságért természetesen...azóta a levendula népszerűsége nála is töretlen, hogy miért, arról is beszámolok...

A levendula illata az egyik legmegosztóbb illat, de nem erről szeretnélek győzködni, hogy szeresd meg, mert felesleges, hanem nézzük meg, miért is olyan különlegesen értékes és sokoldalú a levendula és a belőle készült esszenciális olaja. 

A francia levendulát (Lavandula Angustifolia) régóta alkalmazza az aromaterápia, mivel az egyik legsokoldalúbban alkalmazható illóolaj: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, baktérium és vírusölő, antidepresszáns hatással bírhat illetve gyakran használják kozmetikában is, hiszen segítheti a sejtregenerációt, csökkentheti a bőr gyulladását és jó hatással lehet égési sérülésekre is. Nem utolsó sorban elűzi a rovarokat is, így legalább nem kell őket megölni, hanem a lehető legtermészetesebb úton tudod távol tartani magad a kellemetlen hatásoktól. Az én nézetemben ez a valódi példája az élni és élni hagyni elméletnek.

Modern orvoslás és a levendula

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya - nem véletlen- a 2018-as év Gyógynövényének a levendulát választotta. A levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk. A hagyományos, azaz nyugati orvoslásban is egyre több helyen használják a levendula esszenciális olaját, mert van egy altatást segítő, ún. nyugtató hatása, amit én is meg tudok erősíteni, bár annyira azért nem bízom benne, hogy altatógáz helyett levendula esszenciával altassanak legközelebb...persze erről nincs is szó hogy ilyen szinten is alkalmaznák.

Az a fránya kémia...

Tudom-tudom, hogy elég száraz és sokak által nem kedvelt téma jön... én mondjuk rajongtam a kémiáért már a középiskolában is, az egyetemi tanulmányaim központi részét pedig ez adta: analitikai kémia, szerves, szervetlen kémia...na de nem untatlak az én történetemmel hanem megpróbálom a levendula kémiáját úgy átadni, hogy az olvasható és egyben érdekes is legyen. Nélküle sajnos nem tudok teljes cikket írni a levenduláról, mert ez is hozzá tartozik, hogy miért is hat úgy, ahogy...

A levendula illóolajának fő alkotója a linalool, mely egy terpén vegyület és ennek köszönheti, hogy  gyakran használják a levendulát az aromaterápiában, mint egy alvást elősegítő és a szorongás kezelésére is régóta bevált szert. A linalool emelett kulcsfontosságú szerepet játszik az E-vitamin termelésében is.  A terpénekre jellemző, hogy szervezetünk öngyógyítási folyamatait katalizálják, így segítenek fenntartani a homeosztázist, ami szükséges az optimális egészség eléréséhez.

Nagyon szeretek olvasni, főleg az egészségvédelem és a természetes gyógymódok területén, így találtam rá a The Mental Health Clinician folyóiratban közzétett kutatásra, mely szakmai szempontból mélységében is ismerteti a levendula esszenciális olaj áldásos hatásait és bemutatja a hátterét is annak, hogy a levendula illóolaj hogyan képes hozzájárulni a depresszió, nemalvás és a szorongás leküzdéséhez, mivel fokozza a paraszimpatikus aktivitást.

Hogy mire használható a mindennapokban?

Levendula és az érzelmi aromaterápia

 • Lefogadom, Neked sem kell fellapoznod az idegen szavak szótárát, ha valaki azt mondja Neked: STRESSZ. Sajnos egyre többen ismerjük a stressz fogalmát. Kikerülni nem egyszerű, de mit lehet ellene tenni, ha elkapott a gépszíj? Barátod a levendula illóolaja amiből  tegyél pár cseppet a párnádra lefekvés előtt, főleg ha alvásproblémával is küzdesz! 
 • Túlságosan lehangolt vagy? Erre is van megoldás: úgy hívják, levendula! Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhítheti a depresszív kedélyállapotot is. Csak szagolgasd, inhaláld és kenheted a jobb minőségű illóolajat egyenesen a bőrödre is, én a szív környékét szoktam ilyenkor kenegetni naponta többször is. Persze csak keveset, mert itt is igaz, hogy a kevesebb több!
 • Túlzásba vitted a napozást? Nyáron bizony megesik. A kialakult égési sérülésekre segítségedre lehet a levendula olaja. A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatsz helyileg bőrödön. Más típusú égési sebekre is jó hatásfokkal alkalmazhatod a 100%-os  tisztaságú CPTG minősítési eljáráson átesett levendula illóolajat, melyből pár cseppet elég a sérült felületen elkenni, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményezhet.

Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki állítólag súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is. 

Levendula a kozmetikában

 • Ha Te is szeretnéd, hogy bársonyosabb tapintású legyen bőröd, fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat és hozzáadva kevés tejet vagy mézet, esetleg fürdősót, szó szerint sima ügy lesz.
 • Olykor megjelennek a csúnya pattanások bőrünkön, nincs más teendőd, mint pár csepp levendulaolajjal bekenni. A levendula illóolajának antibakteriális hatása az eknét okozó baktériumokat pusztítja el, és a sebeket is fertőtleníti. 
 • Ha Veled is előfordul olykor, hogy sminkben alszol el és másnap égne az arcod, ne felejtsd el arclemosáskor a levendulát, vattakorongra pár cseppet belőle és töröld át vele arcodat, dekoltázsodat. (vigyázat, szembe nem kerülhet!) Hidratáló hatása miatt az égető érzés megszűnik azonnal, a kiszáradt, vízhiányos bőrnek pedig megnyugvást nyújt. 
 • Ha van otthon száradt levendulavirágod és szeretsz kreatívkodni, akkor a levendula illóolajával együtt készíthetsz belőle szappant vagy pezsgő fürdőgolyókat is.  Azonkívül, hogy a levendula csodás illatával nem tudsz majd betelni, közben még ápolja is bőrödet. Számtalan recept található a világhálón, ha mégsem boldogulsz nyugodtan keress meg, szívesen elküldöm azokat, melyek nekem beváltak.

Levendula a gasztronómiában

 • Imádok alkotni és nemcsak kozmetikai termékeket, hanem mindent, ami ehető-iható és rajongok az újdonságokért és az egészséges ételekért is. Így ami mostanság szintén foglalkoztat, az a levendulának a gasztronómiai alkalmazása, ugyanis rengeteg ételben és italban élvezhetjük ennek a csodás virágnak az egyedi ízét. 
 • Kipróbáltam már a házi készítésű levendulás kekszet, palacsintát, készítettem levendulás szörpöt, ízesítettem vele a mézt a teába és a kávéba de ami nekem a legjobban bevált és korlátlanul tudom iszogatni, az a levendulás proseccó és a levendula fröccs. Főleg a nyári melegben a teraszomon.

 

Hogy miért is vagyok annyira hálás a levendulának?

 • A fentebb felsoroltakért például.
 • De van itt még valami: a nem kívánatos rovarok. Hatalmas természetbarát vagyok, így nem szívesen ölök meg egyetlen rovart sem, inkább igyekszem távol tartani magam tőlük, így nem kell elvennem az életüket. Tény, hogy esetemben kell egy kis bazsalikom esszenciát is cseppenteni ha biztosra akarok menni, hogy egyetlen rovar se környékezzen meg, de nálam bevált, működik.
 • Nálam már nem, de ha Nálad előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényedben, akkor nem kell többet ezen bosszankodnod hála a levendulának, mert a molyok ellen a szárított levendula virága zseniális megoldás.
 • A levendula népszerűsége nálam töretlen, látványa pedig virágzás idején csodálatos. Jó hír, hogy nemsokára kezdődik a levendula szezON. Muszáj lesz meglátogatnom hamarosan Tihanyt és Pannonhalmát újra, na nem mintha olyan nehezemre esne...

Nem mostanában volt, hanem mikor lehetett még rendezvényekre járni, egy orvos-professzor előadása közben halkan hegedűn játszott egy zenész egy csodálatos dallamot. Szünetben odamentem Hozzá, megkérdeztem, hogy ez mi volt, a válasz, pedig megkomponálta a levendula szinfóniáját. Hála Istennek volt eladó CD-je nálam pedig volt pénz, így sokszor az esti relaxáló fürdőzés közben nemcsak a levendula illóolajában úszkálok levendulás proseccot szürcsölve, hanem a boldogságban is persze:) Emellett sűrűn hallgatom a levendula szimfóniáját és hogy a látásomra is hatást gyakoroljak, sokat viselek lilát. Szeretem a lilát, főleg azt a két színt, amiből kikeverik: a pirosat és a kéket. Ezért is lehet, hogy a lila egyszerre nyugtat és energetizál. Olyan mint a személyiségem: egyszerre vagyok dinamikus, temperamentumos, aktív, lendületes úgy, hogy közben megőrzöm a belső egyensúlyom, békében, harmóniában élek önmagammal és a világgal. Ez korántsem azt jelenti, hogy engem nem érnek csapások, csalódások, sajnos dehogynem...csak megtanultam őket a helyükön kezelni és együttélni és harmonizálni a színek, az illatok, a zene, a gyógynövények de legfőképp a természet erejével. Legfőképp ezért is vagyok hálás a levendulának, mert inkább ettől legyek függő, mintsem bármilyen antidepresszánstól...

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Felhasznált irodalom
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-04-28
Módosítás dátuma: 2021-04-29

Szolgáltatásaim között megtalálható a legtöbb masszázstípus, mind a keleti, mind a nyugati masszázsokat alkalmazok. Minden masszázst kombinálok aromaterápiával, mert a finom érintéseket még finomabb illatokkal vegyítve a lélek mélyebb rétegeibe juthatunk el.

Az aromaterápia és a különböző masszázsok, kezelések  azt a szerelmet jelentik, amivel egy jobb közérzetet lehet elérni, mert nemcsak hiszem, hanem tudom és tapasztalom is, hogy a hozzánk illő illattal bizony tudunk hatni lelkiállapotunkra. Az érintés ereje és fontossága úgy gondolom, vitathatatlan, főleg ha ezt az illatunkkal megfelelően kombináljuk.

Az alábbi masszázstanfolyamokat végeztem és alkalmazom vendégeim körében:

 
doTERRA AromaTouch Technique

Young Living Raindrop Technique

Aromaterápiás kezelések

Thai Herbalabdacs

Shiatsu kezelés

Japán bőrfeszesítő arckezelés

Tibeti méregtelenítő mézes masszázs

Hawai Lomi Lomi

Svédmasszázs

Talpmasszázs

Irodai székmasszázs/menedzsermasszázs

 

Havasi Patrícia

LUXURY AROMATHERAPY

https://luxuryaromatherapy.hu/

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...