7 izgalmas film a környezetvédelemről

Amióta feltalálták a mozgóképet, azóta igaz a filmművészetre, hogy nem csupán a jelent igyekeznek megörökíteni a rendezők, nem pusztán szórakoztatni szeretnék a nézőket, hanem a világ nagy kérdéseire, problémáira is reflektálni kívánnak alkotásaikban. Így volt ez már Chaplin korában is, a sort pedig a kortárs rendezők is folytatják.

A film fantasztikus művészet, egész világokat tud teremteni, vagy éppen a múltat visszavarázsolni. Egy jó film "bekebelezi" az embert, és napokig nem ereszti a mozis élmény. Nem véletlen, hogy egyes filmek egy-egy korszak meghatározó, kultikus alkotásává váltak, amolyan korlenyomattá. Erejénél fogva a filmművészet képes ráirányítani az emberek figyelmét egy adott jelenségre, szélesebb körben is ismertté tenni a problémát.

Ilyen elgondolkodtató, izgalmas, olykor felemelő és olykor sokkoló filmeket gyűjtöttem össze a mozikedvelő és egyben a környezetvédelem iránt elkötelezett olvasóknak. A filmek között akad romantikus szerelmi történet, életrajzi dráma és fikciós thriller is, egyben azonban közösek: mind korunk főbb környezetvédelmi problémáival foglalkoznak.

 

1. A Kína-szindróma (The China Syndrome, 1979)

A filmben egy tévés riporternő, Kimberly (Jane Fonda) és operatőre (Michael Douglas) épp riportot készít egy atomerőműben. A látogatás során szemtanúi lesznek egy vészhelyzetnek, az operatőr pedig titokban filmre veszi. Szeretnék bemutatni a filmet a tévében, ám falakba ütköznek: az illetékesek igyekeznek eltussolni az ügyet, letiltják az anyagot. Egy az atomerőműben dolgozó mérnök, Jack Godell (Jack Lemon) árulja el nekik, hogy valójában nukleáris baleset történt. Megpróbálják nyilvánosságra hozni a dolgot, de hamarosan maguk is életveszélybe kerülnek.

TRUE FACT: A film pikantériája az, hogy ugyan nem valós eseményeken alapul, ám a moziba kerülését követően nem sokkal, még ugyanebben az évben valóban bekövetkezett egy atomkatasztrófa a Pennsylvania állambeli Three Mile Island-en, amit utólag az „amerikai Csernobilnak” nevezett el a közélemény. Az atomerőmű egyik reaktora robbanásközeli állapotba került, a belső része megolvadt. Ugyan a levegőbe nem került sugárzó anyag, a hűtővíz szennyeződött. A tisztítási folyamatok 1993-ig eltartottak.

 

2. Gorillák a ködben (Gorillas in the Mist, 1988)

Az Alien-sorozat után talán ez az egyik legismertebb Susan Sarandon-film, mely a tragikus sorsú etológus, Dian Fossey életéről készült. Fossey 18 évet töltött Ruandában a Karisoke kutatóállomáson hegyi gorillák tanulmányozásával, különös módszerei révén sikerült mindenkinél közelebb kerülnie a vadállatokhoz. Hangjuk, mozdulataik, viselkedésük utánzásával sikerült elnyernie a gorillák bizalmát, mindent megtudni róluk, ami emberileg lehetséges. Ám eközben folyamatosan szembe kellett néznie a gorillákat fenyegető veszélyekkel: az erdőpusztítással, az orvvadászokkal, csempészekkel, az országot uraló korrupcióval. Élete tragikus véget ért: 1985-ben kis faházikója hálószobájában orvgyilkosok végezték ki brutálisan

TRUE FACT: A orvvadászat és az erdőírtás problémája sajnos a mai napig nem oldódott meg. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Kenyában idén idén olyan törvényt hoztak, amely lehetővé teszi, hogy az orvvadászatot akár halállal is büntethessék. Az őserdőket, az állatok élőhelyét leginkább a pálmaolaj miatti erdőirtások és a hatalmas tűzvészek fenyegetik.

 

3. Medicine Man (Medicine Man, 1992)

A filmben Sean Connery egy különc orvost alakít, aki – miután felesége és kutatópartnere elhagyta - hátat fordított a civilizációnak, hogy őslakos indiánok között éljen a dél-amerikai dzsungelben. Egy gyógyszergyártó cég megpróbálja megkeresni és hazacsábítani: egy csinos tudósnőt küldenek. A cég Dr. Campbell kutatásait sem akarja tovább finanszírozni. A doki végül hatalmas áttörést ér el: felfedezi, hogy a birtokában lévő növényi hatóanyag eredményes lehet a rák elleni küzdelemben, az elkészített szérummal sikerül javulást elérni egy beteg bennszülött kisfiúnál. Az újabb minták azonban nem bizonyulnak hatásosnak, a kutatást pedig félbeszakítja a dzsungelen keresztül vezető útépítés, amely pusztulással fenyegeti a növény lelőhelyét.

TRUE FACT: A film a valós problémát boncolgat, hiszen a természetben még mindig rengeteg új élőlény és hatóanyag vár felfedezésre (a mélytengerek világa különösképp fehér területnek számít), ám ezeket a lelőhelyeket folyamatosan veszélyezteti az ember: óránként kéthektárnyi erdő tűnik el Földünkről, a tenger élővilágát a túlhalászat, a szennyezés és a klímaváltozás fenyegeti. A tudósok szerint a Föld a 6. kihalási fázist éli meg, miközben még mindig újabb-és újabb ismeretlen állatfajokat fedeznek fel.

 

4. Szabadítsátok ki Willyt! (Free Willy, 1993)

A kilencvenes évek elején igazi kasszasiker volt Simon Wincer filmje, hiszen a jól ismert képletet alkalmazta, igaz, gyerek mellé kutya helyett egy delfin került a történetbe. (Ráadásul a filmhez Michael Jackson szállított örökzöld slágert Will You Be There címmel.)

Willy, a vadon befogott kardszárnyú delfin egy kisvárosi delfináriumban tengeti napjait családjától elszakítva. Nem hajlandó mutatványokkal szórakoztatni a közönséget, így a hely tulaja úgy dönt, elpusztítja az állatot. Ekkor jön a képbe Jesse, egy 12 éves utcagyerek, aki összebarátkozik Willyvel és annak ápolóival. Együtt eszelnek ki tervet Willy kiszabadítására, hogy végül visszaengedhessék a tengerbe.

TRUE FACT: Keiko, a Willyt „alakító” kardszárnyú delfint valóban szabadon fogták be Izland közelében 1979-ben, és a film elkészítése előtt számtalan víziparkot megjárt már. 1996-ban a newporti Oregon Coast Aquariumba szállították azzal a reménnyel, hogy itt felkészíthetik a szabadon engedésre. 2003-ban jött aztán a szomorú hír, hogy Keiko egy évvel visszaengedése után elpusztult. A történet szomorú aktualitását az is adja, hogy világszerte számos turistaközpontban működnek hasonló víziparkok, ahol sokszor áldatlan körülmények között szenvednek a tengeri emlősök. Az elmúlt évben egy oroszországi cetbörtön botránya kavarta fel a kedélyeket. Az állatokat külföldi delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották fogva a Szrednyaja-öbölben. Szabadon engedésükre összefogás született, melyben Cousteau fia is részt vett.

A Free Willy sztárja, Keiko 1998-ban

 

5. Erin Brockovich - Zűrös természet (Erin Brockovich, 2000)

Igazi jutalomjáték volt ez a film Julia Roberts-nek, ami meg is hozta számára az áhított Oscar-díjat. Robert egy állástalan, háromgyermekes anyukát alakít, aki végső elkeseredésében meggyőzi ügyvédjét, Ed Masry-t, hogy alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. (Az ügyvéd a nő baleseti kárpótlási perben képviselte a nőt, sikertelenül.) Erin iskolázatlan, nem járatos a jogban, egy nap mégis szemet szúr neki néhány orvosi lelet, amit telekkönyvek közé pakoltak. Nem érti az összefüggéseket, nyomozásba fog, és végül döbbenetes eredményre jut: egy óriáscég gátlástalanul szennyezi évek óta egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz a lakosok körében. Erin főnökével összefogva felkarolja az áldozatok ügyét, és megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett legnagyobb anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt.

TRUE FACT: A film valós történeten alapul, Erin Brockovich létező személy, és egészen pontosan a Pacific Gas and Electric Company ellen folytatott harcot, hogy segíthessen Hinkley város lakóin. Azóta is folytatja környezetvédő tevékenységét, több környezetszennyezési ügyet derített fel, és sikeresen perelte az érintett cégeket. Pert nyert többek közt egy Beverly Hills-i iskola esetében is, ahol többszáz gyerek lett rákos az iskola alatt folyó olajkitermeléstől.

Erin Brockovich hivatalos oldala: www.brockovich.com

Erin Brockovich 2016-ban

 

6. Holnapután (The Day After Tomorrow, 2004)

A filmben egy klimatológus, Jack Hall (Dennis Quaid) próbálja figyelmeztetni az embereket, hogy a Földet katasztrófa fenyegeti, ám még  saját fia, Sam (Jake Gyllenhaal) sem hiszi el, hogy komoly a baj. Ám a Déli-sark jégtáblájából egy sziget nagyságú jégtömb válik le, ami drámai gyorsaságú folyamatot indít be, Amerikát hatalmas áradás, majd sarkvidéki hideg és hótömeg bénítja meg.

TRUE FACT: Talán ez volt az első film, ami felvázolta a klímaváltozás lehetséges forgatókönyvét, elképzelte, milyen következményei lehetnek a globális felmelegédesnek a nem is olyan távoli jövőben. Ma már tudjuk, hogy a felmelegedés nem jár egyértelműen hőséggel és aszállyal, kutatások ugyanis kimutatták, hogy a sarkvidéki jég olvadása olyan hatással lehet a Föld óceáni áramlatainak globális hálózatára, ami pl. Európát is komoly lehűléssel fenyegeti.

 

7. Az orvvadász (The Hunter, 2011)

Willem Dafoe egy egészen különleges hangulatú és elgondolkodtató filmben kapott szerepet 2011-ben. Egy Martin nevű orvvadászt alakít, aki egy vegyipari cégtől kap különleges és nem éppen legális megbízást. Ugyanis felröppent a hír, hogy Ausztráliában többen is látni vélték a száz éve kihaltnak hitt erszényes farkas egy példányát. Hogy miért érdekelhet ez egy vegyipari céget? Az erszényes farkas állítólagos méregmirigye miatt, ami halálos, új biológiai fegyverrel kecsegtet. Martin elutazik abba a kisvárosba, amelynek környékén látták a farkast, és egyetemi kutatónak kiadva magát egy családnál száll meg, innen indul többnapos kutatóutakra. Azonban a városkában hatalmas a feszültség: a város lakói fakitermelésből élnek, és folyamatosan összetűzésbe kerülnek a környezetvédőkkel. Utóbbiak közé tartoznak a vadász szállásadói is, azonban a családfő több hete eltűnt, nem tért vissza szokásos túrájáról. Hamarosan az is kiderül, nem egyedül Martin vadászik az erszényes farkasra…

TRUE FACT: A film érdekessége az, hogy valóban rendszeresen látni vélik az erszényes farkas példányait Ausztráliában és Tasmániában, noha az utolsó állatkerti példánya 1936-ban pusztult el. Egy amatőr kutató pl. 1998-2004 között végzett megfigyeléseket, és bár kézzelfogható bizonyítékkal nem tudott szolgálni, azt állította, számos, még élő erszényesre farkasokra utaló nyomot talált. A különleges erszényes emlős kihalását egyrészt az emberek által behurcolt, elvadult kutyák, a dingók okozták, később a birkapásztorok irtották nagy számban. A sors furcsa fintora, hogy abban az évben nyilvánították védetté, amikor végleg kipusztult a faj.

 

Azt gondolom, hogy az ember a fenti filmek megtekintése után már nem tud ugyanúgy tekinteni a világra. Ez néha fájdalmas dolognak tűnik, hiszen nem jó érzés szembesülni azzal, mi is folyik körülöttünk: eltitkolt környezetszennyezés, orvvadászat, nukleáris fenyegetettség, állatok kihalása. Mégis, a filmben szereplő hősök céltudatosságukkal, kitartásukkal erőt adhatnak számunkra - akárcsak csak Dian Fossey, akink példája halála után is hatással van a táradalomra és az állatvédőkre.

 

 

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
Felhasznált irodalom
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-05

Az ELTÉ-n végeztem magyar-esztetika szakon, ma íróként, költőként, kutatóként tevékenykedek. A természet, az élővilág szeretete gyermekkorom óta meghatározó része az életemnek, inspirálója alkotásaimnak. Az emberi tudás hatalom, amellyel lehet élni és visszaélni is - felnőve egyre fontosabbá vált számomra, hogy felelősséget vállaljak, képességeimhez mérten minél többet tegyek szűkebb és tágabb környezetemért: akár az állatmentés, akár az ismeretterjesztés, akár a hétköznapi, apró cselekedeteink révén.

"Ha elkezdünk gondolkozni a napi döntéseink következményeiről, etikusabb döntéseket fogunk hozni. (...) Életünk minden napján hatással vagyunk, és a döntéseinken múlik, hogy milyennel."

Jane Goodall

Erdőirtás
Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Globális felmelegedés
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Talajvíz
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználat
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az Erdőirtás fogalma
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...