A főszerkesztő bevállalta: Élet műanyagok nélkül?

Van egy emlékezetes, sok évvel ezelőtti bevásárlós élményem a zöldségesnél: egy bohókás külsejű anyuka válogat előttem vegyesen a zöldségek és gyümölcsök közt. Semmit nem tesz zacskóba! Kosarában vegyesen gurul a kelbimbó, az alma, a krumpli. Megrökönyödve figyeltem, és kifejezett izgalommal vártam, amikor a meglehősen karakán pénztáros asszonyok elé viszi majd a lemérni való árukáoszt. A feszültség tapintható, de anyukánk a műanyagmentesség szüfrazsettjeként, rezzenéstelen arccal viszi végig a zacskómentes vásárlást. Később kiderült, Németországból költözött haza, ahol ez a gyakorlat már akkor sem volt szokatlan. Hogy ez nálunk is egyre inkább így történjen, a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöld portál-főszerkesztőként csatlakozva vállaltam, hogy idén nyáron csökkentem a műanyagfelhasználásom.

A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült

 

Elhatározás (is) születik

Első gyermekem tíz évvel ezelőtti születése - terveimmel ellentétben - mindent felforgatott. Még engem is, a világhoz való viszonyomat is. És most nem arra gondolok, amikor eleinte azt sem tudtam, hogy éjjel van-e vagy nappal, hanem inkább arra, amikor más szemmel kezdtem szétnézni egy boltban, több időm volt megfigyelni azt, mennyi szemét kerül a kukába, mennyi felesleges dolog ömlik az emberek elé egy vásárlás alkalmával. Lelki szemeim előtt már megindult a szemétlerakók felől érkező, hömpölygő hulladékáradat. Arra gondoltam, nem ezt akarom átadni a gyerekeimnek. 

Kép: pixabay.com

Megdöbbentett a tény, hogy a valaha létezett összes műanyag felét az utóbbi 13 évben állították elő. Ráadásul a világ összes műanyagának csupán 7%-át dolgozzák fel újra, és a megmaradt műanyag nem hogy nem bomlik le, de apró darabokra esik szét, és úgy kerül be az ökoszisztémába! Szóval, ha szelektíven gyűjtök, a műanyagokhulladékot tekintve nem teljes megoldás!... Áhá. A fogyasztásomat kellene csökkenteni, de drasztikusan.

 

Öntsünk tiszta vizet, de hová?

Szétnéztem, mi az, ami a legtöbb műanyagot termeli a háztartásban.

Miután Európa teljes műanyagfelhasználásának több mint 40%-a csomagolás, kézenfekvő ennek csökkentése.

A legtöbb műanyagot nálunk a víz csomagolása jelentette, a PET palack. Tulajdonképpen, miért is iszunk palackozott vizet, amikor lakhelyünk vize kifejezetten jó minőségű ivóvíz? Ezzel máris léptem egyet előre. Egy ideig saját műanyagpalackot használtam, ám ezek is évszakonként tönkrementek, szétrepedtek, ereszteni kezdtek, a kukában végezték - műanyaghulladékként. Ráadásul a Plastic Planet (Földünk, a műanyag bolygó) című film tanulsága szerint a műanyagokhoz adott adalékanyagok, lágyítók többek közt BpA (a biszfenol A) több egészségügyi problémáért felelnek.

Ezen a ponton a táskámba is üvegpalackot kezdtem el pakolni, erre a célra remekül beváltak a csavaros, literes paradicsomszószos üvegek.

Kirándulásra fémkulacsokat pakoltam, hogy csökkentsük a hátizsákok súlyát és a törésveszélyt. Az üvegpalackok hőtárolásának hatékonyságát és törésállóságát - ügyesebb kezű elszántaknak - lehet növelni horgolt palackvédőkkel. E nyári tapasztalatom az volt, hogy az üveg egyébként is jobban tartja a hideget, és a védőburokkal egész termoszos lett a hatás.

Kép: www.pexels.com @Magda Ehlers

Kérdés maradt még a férjem kedvenc itala, a szénsavas ásványvíz. Egyrészt a PET palackokban hosszan tárolt víz biztos, hogy mikroműanyagokat tartalmaz, másrészt a savtartalom is oldhatja a műanyag egyes alkotórészeit. Harmadrészt, még mindig halmozódik a palackhulladék. Elhatároztam, hogy meglepem egy szódagéppel, miután a régimódi szódás üvegekhez szükséges patronok gyártását igény hiányában megszüntették. Örömmel jelentem, bevált, nincs PET-hulladékunk, a szóda erősségét pedig tudjuk szabályozni. Nem elhanyagolható szempont a nyári hőségszezonban. Na, de akkor visszatért a 80-as évek gyakori konyhai dilemmája is: ki csinál szódát???... 

 

"Csoki olvadós, csoki műanyagooos..."

Maradjunk a folyékony dolgoknál. A műanyagokat valójában nem kellene használnunk élelmiszerek tárolására, mivel a gyakori használattal járó kontaktidő, a  dörzsölődés, karcolódás, a már említett savas vagy forró közeg hatására különböző káros vegyületek oldódhatnak bele az abban tárolt élelmiszerbe vagy italba.  Mi legyen a gyerekek úszásedzés utáni jutalom-forrócsokijával, miután az uszoda előterének automatája - biztosan nem BpA-mentes - műanyagpoharakat dobál. Eleve, 5 perc e poharak használati ideje, mert mellette ott a kuka, hogy kidobjuk. Hát, rájöttünk, hogy van rajtuk "pohár nélkül" gomb! Meg vagyunk mentve, otthonról kell hozni egy jó méretű fémbögrét. Ja, nem kettőt, mert a kiskamasz már hozzá sem hajlandó érni a pohárhoz, amire a kistesó már ránézett. Mindegy, forrócsoki-küldetés pipa.

Üveg termoszosítása horgolással. Így már viszonylag törésálló. A Dunakanyar műanyagmentesítésért munkálkodó civilek saját tervezésű szatyrával. Fotó: Nagy Éva Johanna

Pohárparti

A dunakanyari kis településen, ahol élünk, dícséretesen sok alkalommal rendeznek családi napokat, közösségi eseményeket. Ezeken sok ember vesz részt, akik megéheznek, megszomjaznak a programok közben. És a nap végére óriási halmokban állnak a műanyag poharakkal, tányérokkal megrakott zsákok. Egy civil közösséggel gondoltunk egyet, és az egyik falusi jeles napot a szemléletformálás jegyében a műanyagmentességnek szenteltük. Hetekkel az alkalom előtt az óvodában kezdtünk el megunt, otthoni kiselejtezésre váró evőeszközöket, poharakat, tányérokat gyűjteni. Aki nem olvasta a felhívást, hogy az eseményre saját evőeszközöket hozzon, a begyűjtött köbméteres készletből használhatott. A nap végén leadták, az önkéntesek elmosogatták, a "legkisebb" meg mind elraktározta egy következő alkalomra. Kifejezett jó hangulat fogadta a műanyagmentes ünneplés gondolatát.   

Mindig az anyagon jár az eszem

A naponta használt, csomagolt termékek másik nagy csoportjába tartoznak az élelmiszerek. Erről bővebben egy másik cikkben írok még, de a lényeg, hogy az - egyébként is preferált - feldolgozatlan élelmiszerek vásárlásához csatasorba állítottam a meglévő textilszatyraimat. Piacra csak saját kosárral indulok el, fő szabály, hogy nejlonzacskót nem veszek el, igyekszem textilzsákot tartani magamnál, és abban méretem például a zöldségeket.

Saját textilekben hazahozott nyár végi heti zöldségkosár. Abból főzök, amit helyben ad a Föld Fotó: Nagy Éva Johanna

Ha nem találom a zsákjaimat - a nyári és az iskolakezdős felfordulásban nem egyszer előfordult - konyharuhába is csomagoltam már árut. A netről lefigyeltem a japán furoshiki technikát, a textilek táskává vagy csomagolássá alakításának módszerét. Távolról sem origami, amihez semmi türelmem nincs egyébként. Szép maradékanyagok birtokában különleges ajándékcsomagolásként is megállja a helyét, amit az ajándékozott tovább használhat. Hab a tortán. 

A furoshiki technika közel sem origami, netről tanulható. A szép használt, vagy maradék anyagok itt éppen a fiam óvónénijeinek ajándékait rejtik. Fotó: Nagy Éva Johanna

 

A bökkenő: a fürdőszoba

Maradt még egy nagyobb műanyagtermelő helyszín, a fürdőszoba. Itt még sokat kellene fejlődni. Az adalékanyagokkal dúsított vastag műanyagból készült samponos, tusfürdős flakonokra, a fogkrémes tubusokra megoldást kell találnom. A műanyag csomagolást nélkülöző, szilárd sampon kipróbálása hátra van még, nagyon kíváncsi vagyok erre, hogyan válik be a méteres, sűrű hajon.

A folyékony szappant száműztem, helyette visszahoztuk a hagyományos, növényi alapú, semmilyen vagy papírcsomagolású, old school szappant. Ez egyébként a gyerekek finommotorikus kézmozgását is jobban fejleszti, amint a csúszós kis tárgyat forgatják, egyensúlyozzák ujjaik közt. És az ujjakat jól bele is lehet fúrni, a szappant jól szét is lehet trancsírozni. Utóbbiak legfeljebb a szülők türelmét fejlesztheti, de e téren nyilván nem kell ötleteket adni a találékony gyerekeknek... Kicsit többet kell sikálni a mosdót, a lecsöpögő szappanfoltok miatt, de nem használok műanyagot, és lelkifurdalás nélkül megvehettem a helyben alkotó iparművésztől a rég áhított, gyönyörű szappantartót. Win-win. 

Kép: www.pexels.com/photo/black-shower-head-switched-on-161502/

 

Időutazás gyakorlatban

Voltak azonban kivédhetetlen helyzeteim is, a nyári nejlonmentes fogadalmamban néhányszor azért megrogytam. Főleg a rohanós, ezerfelé figyelős iskolakezdés időszakában. Az elsősért szaladva délután nem volt nálam semmilyen szatyor, és muszáj volt uzsonnát-vacsorát vásárolnom. Jól festettem kígyóuborkával, tojásokkal egyensúlyozva, de a kiló szőlőt nem vállaltam a fülemre akasztani, hát, becsúszott a nejlonzacsi. Felhasználom még sokszor, eskü.

Gyakran eszembe jutnak a nagyszüleim és dédszüleim, akik még életük nagy részében műanyagok nélkül oldották meg mindennapjaikat. Valójában nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, csak át kell gondolni, előttünk két generációval hogyan éltek az emberek, majd egy kicsivel több energiát fordítani a szokásaink megváltoztatására.

Ahhoz, hogy a szokások megváltozzanak, átlagosan három hétre van szüksége egy embernek.

Eddig tudatosan ki kell tartani, azután már valószínűleg rossz érzést fog kelteni bennünk, ha műanyag után nyúlunk az egyszerű és gyors  - mindamellett környezetterhelő és toxikus - megoldások kedvéért.

 

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

Szerző: Nagy Éva Johanna

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-21
Módosítás dátuma: 2019-10-23

„Ésszel járom be a Földet!” Mottónk szerint  A Földgömb alkotóközössége a lap 1929-es alapítása óta azért dolgozik, hogy választ adjon a bennünket körülvevő világ­ról megfogalmazódott kérdésekre, elsősorban a földrajztudomány eszköztárának segítségével. Ezek a kérdések és válaszok sohasem voltak olyan kiemelkedően fontosak és aktuálisak, mint ma, amikor a klímaváltozás, a környezettudatos életmód és a környezetvédelem az emberiség jövőjének szempontjából ily nagy jelentőséggel bírnak. E célok megvalósításának hatékony eszköze lapunk, mely szórakoztatva tanít, magyarázza a Világot! 

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...