A főszerkesztő bevállalta: Zöld konyha?

A második antarktiszi kutatóutunk után nem tudtunk többé megmaradni a budapesti, belvárosi lakásban. Fogtuk magunkat, és vidékre költöztünk. Az első tél traumatikus volt: kint combig ér a hó, én bentről pislogok a cikk- és fordításhegyek közül, értelmezhető bolti bevásárlás minimum egy órás, gyalogos körrel teljesíthető, havat kellene lapátolni, időm pedig épp nincs erre. Hol a megszokott kis sarki bolt? Mit keresek én itt? Na, innen szép nyerni. De nyertem. Azóta megszerveztem a konyhai életem, és idén nyáron a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöld portál-főszerkesztőként csatlakozva vállaltam, hogy még környezettudatosabbá váljon.

A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült

A vidéki lét meghozta a lassabb élettempót, és lépésről-lépésre megváltoztak igényeink és elvárásaink az élettől. Például fontosabbá vált, mit eszünk, és amit eszünk, az honnan származik. Ha már lehetőség van helyben termelt élelmiszerek vásárlására, esetleg saját termelésére, élni kellene a lehetőséggel, és csökkenteni az élelmiszer-kilométereinket. A miket??? Ha a megvásárolt áruk nagy távolságból érkeznek hozzánk, azok szállítása miatt extra (5-17-szeres) mennyiségű szén-dioxid és egyéb üvegházgáz kerül a levegőbe, és hosszabb szállítási idő esetén esetleg az élelem tápértéke is csökkenhet, ráadásul a hosszú út miatt tartósítószeres, vegyszeres kezelést is kaphat. A szupermarketben "mosolygó" chilei szőlő már nem is annyira hívogató. Kérdés, hogy kell-e egész évben szőlőt ennünk?

Ha már lett kertem, néhány egyszerűen termeszthető zöldséggel (még) én is sikerrel jártam - vegyszer nélkül, helyben, csomagolás nélkül.

 

Zöldség, közösség, forradalom

Tehát a tudatos konyhában elsőként magát az élelmiszert kellene "kizöldíteni". Rátaláltam egy kis zöldségközösségre a házunktól 5-6 kilométerre, ahol egy biokertészlány termel szezonális zöldségeket, gyümölcsöket. Remek. Közel van, vegyszermentes és szezonális zöldségekhez juthatok hetente egy kosárral.

Még az is fülembe cseng, amikor nyagymamáim elmondták: ha egészségesek akarunk maradni, minden évszakban együnk az adott szezon minden színű terméséből, így a hiánybetegségeket is elkerülhetjük.

Mivel e biokert létformája a "zöldségközösség", a pénzen kívül egy kis önkéntes munkát is megkíván, például a minimális üvegházgáz- kibocsátás érdekében telekocsival járunk a heti kosarakért. Ehhez szervezni és egyeztetni kell legalább hat másik családdal. Időnként pedig besegítünk a szüretben, gyomlálásban, sőt a termények családonkénti szétosztásában is.

 

A folyamat fontos

Mindez közelebb hozza az embert a földhöz, az élelemre már nem csupán árucikként tekint, inkább a Föld adta táplálékként.

Így az elkészítésében, tárolásában, szállításában is más hozzáállást kényszerít ki az emberből. Érdekes folyamat. Ha érzelmileg kötődünk az élelemhez, közösségi szinten is sorban fogalmazódnak az igények: ne pakoljuk nejlonba, tároljuk újrahasznosított dobozokban, és a nyár végére a műanyag teljesen eltűnt a kosarak körül.

A "még jó lesz valamire" értelmet nyer

Az egységkosarakba pakolás közben felmerült problémák is előrevisznek: ha nem használunk nejlonzacsikat, a rukkola összekeveredik a többi kis kupac leveles zöldfűszerrel, zöldbabbal, és apró paradicsommal. Nem vagyok egy Hamupipőke, hogy otthon ezeket egyenként válogassam szét... Közös agyalás után kiterveltük, hogy lehetne varrni kisebb-nagyobb textilzsákokat. Egyikünk elvállalta, hogy vásárol hozzá anyagokat.

De miért is költenénk erre, és használnánk új erőforrásokból készült anyagokat, amikor mindenkinél hever otthon már rendelkezésre álló, "még jó lesz valamire" kategóriás textilhalom. A prototípusok után kiviláglott az is, melyek a leghasználhatóbb méretek, anyagok. A kb. A4-es méret és a kiszortírozott függöny- és kispárnahuzat-textilek nyertek. Ráadásul egyéb vásárlásokhoz is alkalmasak, így kivédhetjük a bolti nejlonzacskó-használatot is.

Az egyszerű megvarrhatóság is szempont. A zacsik oldalára rögzített kötözőpántokkal hamar készen is vagyunk

A kukának vásároltam?

Mivel valamilyen szinten részesei vagyunk a heti kosaras zöldség-gyümölcs megtermelődésének, érzékenyebben is érint, ha nem használjuk fel, ha a rossz tárolás miatt a főzés előtt megromlik és kidobásra kerül.

2012-ben fejenként 173 kg élelmiszer-hulladék keletkezett az EU-ban.

Ennek gazdasági hatásai is vannak a fölösleges költségek révén, legfőbb környezeti hatása az ezek előállításakor feleslegesen kibocsátott szén-dioxid mennyiség. Ráadásul évente 24 milliárd tonna termékeny talaj is kárba veszett emiatt, miközben a világnépesség majdnem 11 %-a alultáplált.

Hogyan tároljam, hogy jobban kitartson? Nagy mennyiségű leveles fűszert és salátanövényt kapok a heti kosárral, ezeket lehetetlen minden alkalommal a következő két nap menüjébe betervezni. A fűszernövények jól fagyaszthatók, ha lehet újrahasznált dobozokban, nem nejlonban. A salátáknál jól bevált, ha gyökerestől hozom el, és vízbe állítva a hűtőben tárolom. Egy hétig is szép marad. Arra is rájöttünk a zöldségközösség tapasztalatcserélő alkalmain, hogy ha egy-két órára vízbe merítjük a szottyadt leveleket, azok visszanyerik eredeti formájukat. Vízzel telt befőttesüvegben a sárgarépa is eláll a hűtőben, és így tárolásra nejlont nem használtam.

Anya tervez...

Az élelmiszer-hulladék csökkentésére javasolt rendszeres, heti menütervezés mindig nagy álmom volt. Olyan két napig működik is, aztán kiderül, hogy az iskolában, óvodában ugyanaz volt az ebéd, és már el is akadtunk. Töprengek, mi a manót akarnak majd enni 4 nap múlva a gyerekeim, és vajon meg is eszik-e? Ám a menütervezést is a heti zöldségkosár terelte mederbe. Adott, hogy mit kapok, ahhoz tervezek, hogy biztosan fel is használjam annak tartalmát.

Nagy előnye, hogy a termények szezonálisak, nehezítés - vagy éppen kifejezett előny?- , hogy egyes dolgokkal nagyon kreatívnak kell lenni. Például, a hetek óta, folyamatosan érkező homoktövis bogyók egy ideje a fagyasztóban landolnak. Télen még jól fog jönni ez a brutál vitaminbomba, úgy tervezem, turmixokhoz fogom adagolni. A mindent felvevő aduász ételek közt szerepel a pirított zöldséges tarhonya, a gyümölcstöbbletet elszippantó morzsás süti. Kislányom táborból hazahozott gyümölcslevesét (hurrá, ők sem dobták ki!) házi jégkrémformába töltve fagyasztottuk hűsítő nyalánksággá.

Ha egy-egy terményből az egy hét alatt felhasználható mennyiségnél jóval több érkezik, - például cukkiniből most már várat lehet építeni a teraszon, és a gyerekek is cukkinitiszt kaptak - jön a kétségbeesés, a komposztálás, a cukkiniadományozás vagy a zöldségközösségi tanácskérés. Utóbbi be is jön: cukkinidzsem citromfűvel vagy mentával. A citromosat most kihagyom a déligyümölcs ételkilométerei miatt.

Ha mégis kifekszik néhány zöldség, a pucolt héjakkal együtt irány a komposzt. A nyári szabadságos időszakban a főtt ételek sem mindig fogytak el a kiszámíthatatlan itthoni jelenlétünk miatt. Ekkor vetem be a csodafegyvert, a köbméteres fagyasztóládát. Bár egy barátnőm szerint ez csak a késleltetett elengedés varázsládája.

A helyben termett leveles kel csupa tápanyag

Láncreakcióban


Nyilván, nem egyedül fogom megoldani a világ élelmezési problémáit, de átadhatom az értékeimet, hathatok másokra, és hosszútávon - a pillangó-hatás elvét is szem előtt tartva - lehet változást hozni. Egy zöld közösséghez csatlakozás sokat tud segíteni a szokások megváltoztatásában, inspirál, motiváltan tart, gondolkodtat, továbbformál.

Csak azzal, hogy csatlakoztam egy zöldségközösséghez, beindult a láncreakció: csökkentettem az élelmiszereim kilométereit, helyi erőforrásokat használtam fel, helyi gazdát támogattam a pénzemmel, több fronton csökkentettem a műanyag-felhasználást, az ételhulladékomat, a családom szervezetébe bekerülő vegyszermennyiséget, rendszeresen komposztálok, alaposabban tervezek, új embereket, ételeket és növényeket, kerti módszereket ismertem meg.

A zöldségközösség heti egy kerti napot is jelent, ha magam megyek a zöldségemért

Ha változást akarunk hozni, például a konyhában, az plusz erőfeszítéssel jár - eleinte, amíg be nem épül az új szokásrendszer. Ehhez a kényelmünkből fel kell adni egy keveset, kicsit úgy törődni a táplálékot és élőhelyet adó környezetünkkel, mintha az egy másik, érző lény lenne, akivel szeretnénk jóban lenni.

Kölcsönösség nélkül nem megy.

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

Szerző: Nagy Éva Johanna

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-23

„Ésszel járom be a Földet!” Mottónk szerint  A Földgömb alkotóközössége a lap 1929-es alapítása óta azért dolgozik, hogy választ adjon a bennünket körülvevő világ­ról megfogalmazódott kérdésekre, elsősorban a földrajztudomány eszköztárának segítségével. Ezek a kérdések és válaszok sohasem voltak olyan kiemelkedően fontosak és aktuálisak, mint ma, amikor a klímaváltozás, a környezettudatos életmód és a környezetvédelem az emberiség jövőjének szempontjából ily nagy jelentőséggel bírnak. E célok megvalósításának hatékony eszköze lapunk, mely szórakoztatva tanít, magyarázza a Világot! 

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...