Jane Goodall: A változás elkezdődött. Sok út vezet a jó irányba

Beszélgetés a főemlőskutatóval és ökológiai aktivistával arról, hogy miért nem a népesség a klímaváltozás fő oka és miért érdemes optimistának lenni.

Jane Goodall főemlőskutatót a világ egyik vezető szaktekintélyének tartják a csimpánzokkal kapcsolatban. Hatvan évet töltött csimpánzok tanulmányozásával a Gombe Nemzeti Parkban és számos alapítványon keresztül az egyik fő képviselője az emberszabásúak és élőhelyeik védelmének. Számos kormány és az ENSZ is kitüntette környezetvédelmi munkásságáért, valamint feltűnik a Netflix The Beginning of Life 2.  című dokumentumfilmjében is.

Tavaly júniusban arra figyelmeztetett, hogy az emberiségnek vége, ha nem teszünk drasztikus lépéseket a koronavírus járvány és a klímaváltozás ellen. Látja a drasztikus változások jelét?

Az időablak egyre szűkebb. A szokásos üzletmenet – a természetes erőforrások egyre gyorsabb felhasználása – nem folytatódhat. Néhány esetben már most gyorsabban éljük fel az erőforrásokat, mint amilyen ütemben újratermelődnek. És mind láthatjuk ennek következményeit. Vegyük például a klímaváltozást. Ez nem olyasmi, ami majd a jövőben fog lezajlani; már most borzasztó hurrikánokkal, áradásokkal és tűzvészekkel kell megküzdenünk. Valóságos pokollá válik a Föld. Amikor globális léptékben gondolkodunk, a helyzet roppant nyomasztó.

Hogy látja, a pandémia változtatott az emberek felfogásán? Érzik, hogy sürgetőbbé vált a probléma?

Talán a Covid-járvány adott egy lökést a változás irányába. A pandémia legfontosabb leckéje, hogy új kapcsolatot kell kialakítanunk a természettel és az állatokkal. Az állatokkal szembeni tiszteletlen bánásmódunk megteremti a zoonótikus betegségek terjedésének feltételeit. Ezt a fajta tiszteletlenséget látjuk a nagyüzemi állattartás, a bozóthús, a vadpiacok és az illegális vadkereskedelem területén. Az emberek körében felbukkanó új megbetegedések 75%-a állati eredetű.

Mit tehetnénk még?

Fenntarthatóbb alapokra kell helyeznünk az élővilággal való kapcsolatunkat. Zöldebb gazdaságra van szükségünk. Ha az országok elmozdulnának a fosszilis tüzelőanyagoktól és a tiszta, zöld energiát támogatnák, az rengeteg új munkahelyet teremtene. Ha fákat ültetsz egy városban, annak számtalan előnye van – hűti és tisztítja a levegőt, a talajt megkötve véd az áradások ellen és növeli a pszichológiai és fizikai jólétet, csak hogy néhány példát említsek. És a hulladéktermelésünket is vissza kell fogni. A háború idején nőttem fel, amikor az élelmet be kellett osztani, semmit sem dobtunk ki. Jobban kell értékelnünk az élelmet – ahogyan az őslakosok teszik.

Mit gondol, a politikusok és a közvélemény kellőképpen figyel erre a kihívásra?

Ahogy az okozott károk egyre növekednek, úgy növekszik a figyelem is. De az nem segít, ha csak a problémákra összpontosítunk. Igen, a médiának fel kell hívnia a figyelmet az általunk okozott problémákra, de több helyet kell adni a világszerte zajló bámulatos helyreállító programoknak is – ez reményt ad az embereknek, ezáltal nagyobb valószínűséggel tesznek lépéseket is. Remény nélkül miért is küzdenél?

Hol talál okot a reménykedésre?

A változás elkezdődött.

Milliók váltanak szél- vagy napenergiára, takarítják ki a folyókat vagy szedik össze a szemetet. A fogyasztók befolyásolják, hogyan működjön a gazdaság. Lépten-nyomon találkozom csodálatos emberekkel, akik nagyszerű projektekkel segítik a biodiverzitás visszatérését. Nagy részükkel éppen Kínában. Sokféleképpen elindulhatunk a jó irányba.

És mi a helyzet nemzeti, nemzetközi szinten? A ENSZ biodiverzitást áttekintő jelentése, a Global Biodiversity Outlook 5 kimutatta, hogy a nemzetközi közösség nem teljesítette a húsz Aichi biodiverzitási célt, amelyekről 2010-ben egyeztek meg Japánban, hogy lassítsák a természetes élőhelyek elvesztését. Javulásra számíthatunk a jövőre Kunmingban megrendezendő nagy ENSZ biodiverzitás találkozótól?

Őszintén szólva, a tapasztalataim szerint több döntéshozó beszél a változásról és kovácsol terveket, de nem tesz eleget azért, hogy ezek meg is valósuljanak. Ezeken a nagy találkozókon annyi a beszéd és oly kevés tett követi ezeket. De a fiatalokat egyre aktívabbnak látjuk. A gyerekek kiállnak és befolyásolják a szüleiket, az üzleti világ vezetőit, a politikusokat. A szavazás jelentősége óriási – a demokratikus államokban.

Ön és David Attenborough is tevékenyebbnek tűnik, mint valaha. Változott valamiben a hozzáállása? A múltban mintha inkább az egyéni felelősséget helyezte volna előtérbe. Eljött volna egy radikálisabb, szisztematikus változás ideje?

Azt gondolom, hogy több különböző megközelítésre van szükség. Vannak esetek, amikor az erőszakos taktikák szükségesek a figyelem felkeltésére – mint például a rabszolgaság-ellenes mozgalom. De az erőszak kontraproduktív is. Azt hiszem a legtöbb emberben a változás belülről indul. Ha egy gyerek rámutat egy domináns hímre és azt mondja: “te rossz vagy és követeljük, hogy változz meg”, a válasz valószínűleg az lesz, hogy: “engem ne oktasson ki egy gyerek”. Az én módszerem a történetmesélés, a lélekre próbálok hatni. Az emberek túl gyakran hangoztatják a változás szükségességét, s közben ugyanúgy élik az életüket.

Szervezetünk, a Roots&Shoots(Rügyek és gyökerek) az alapoktól kezdve dolgozik együtt a fiatalokkal. A mozgalom nagyon gyorsan nő – Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia, ebből több mint ezer csoport Kínában. De alakulnak új csoportok a Közel-Keleten is, Törökországban, Izraelben, és szeretném még jobban kiterjeszteni. Összekötjük a különböző országokból származó fiatalokat, és partnerszervezeteket keresünk. A növekedés nagyon fontos, mert a program reményt ad a fiataloknak. Óriási szükség van rá, mert az 1991-es indulás óta rengeteg környezeti kárt okozott az emberiség. Remény nélkül pedig a fiatalság apátiába zuhan és nem tesz semmit. A korai Rügyek és gyökerek tagok közül mára sokan vezető pozíciókat töltenek be.
Kérjük csatlakozzanak a környezeti nevelési programunkhoz és tegyük együtt jobbá a világot!                          The Jane Goodall's Roots&Shoots

Ez azonban nem pusztán az egyéni viselkedés megváltoztatásáról szól. Vannak mélyebb okok is a globális gazdaság szerkezete mögött?

Látjuk, milyen következményei vannak a véges természeti erőforrásokra alapozott végtelen gazdasági fejlődés őrült ideájának növekvő népesség mellett.
A döntéseket a rövid távú célok érdekében hozzák, a környezet jövő generációk számára való megőrzésének rovására. Jelenleg a Föld népességét 7 milliárdra becsülik, 2050-re pedig elérheti a 10 milliárdot. Ha mindent ugyanígy folytatunk, mi történik? Csak a tisztánlátás kedvéért, a növekvő népesség önmagában nem a fő probléma, ilyet sosem mondtam, ahogyan George Monbiot állítja, ami kissé kiábrándító, mert egyébként mindig csodáltam. Ez az egyike a három fő problémának – a másik kettőbe beletartozik a kapzsi életvitelünk, a fosszilis tüzelőanyagok felelőtlen égetése, a húsfogyasztás növekedése, a szegénység – és persze meg kell küzdenünk a korrupcióval is.

Véleménye szerint milyen mértékben kell változnia a hagyományos természetvédelemnek?

Meg kell szüntetnünk a szegénységet. Ha az emberek igazán szegények, pusztítani fogják a környezetüket, mert el kell tartaniuk magukat és a családjukat. 1990-ben elrepültem a tanzániai Gombe Nemzeti Park fölött, és sokkolt a változás. Az 1960-as években egy óriási egyenlítői erdőség része volt. 1990-re Gombe csak egy apró sziget maradt, amelyet gyakorlatilag teljesen lecsupaszított földek vettek körül.

Ekkor szembesültem vele, hogy amíg nem segítünk az embereknek megélhetést biztosítani a környezet rombolása nélkül, addig nem menthetjük meg a csimpánzokat vagy az erdőket. Így hát többféleképpen próbáltunk segíteni, például ösztöndíjakat biztosítottunk a lányoknak és mikrohitel lehetőségeket nyújtottunk, főleg nőknek. Működött. Ha ma átrepülsz Gombe fölött, már nem látod a kopár dombokat; az erdő visszatért. Ahogy a nők iskolázottsága javul, úgy csökken a családok mérete. A nők tanítani is akarják a gyermekeiket, nem akarnak pusztán szülőgépek lenni.

A The Beginning of Life 2. című Netflix dokumentumfilmben ön és számos más biológus, természetvédelmi biológus és pszichológus hangsúlyozza a természettel való szoros kapcsolat mentális egészségre és a társadalomra gyakorolt előnyös hatásait. Valamint felhívják a figyelmet annak veszélyére, hogy ez a kapcsolat a fiatalabb, sokkal inkább városi generációk esetében hiányzik.

Amikor felnőttem, még televíziónk sem volt, így hát könyvekben és a természetben merültünk el. A gyerekeknek erre manapság kevesebb idejük van, mert lenyűgözik őket az iPhone-ok, a laptopok és a videojátékok, és sokkal több gyermek nő fel városokban, betonnal körülvéve. A legfontosabb dolog, hogy kivigyük őket a természetbe – minél fiatalabb korban, annál jobb. A dokumentumfilmben láthatjuk, hogyan ül ki egy gyermek arcára a csodálat – egy hároméves kisfiú figyelt egy araszoló csigát. Hirtelen felkapta, odafutott egy ablakhoz és rárakta az üvegre, hogy a másik oldalról is meg tudja nézni. Az ilyesfajta tapasztalat rendkívül fontos. Csak akkor tudod megvédeni a természetet, ha törődsz vele. Nagyon inspiráló film.

Hogyan hatott kijárási tilalom az emberek természettel való kapcsolatára?

Bizonyos esetekben közelebb kerültek hozzá, de ez attól függ, hogy van-e kertjük, a közelben park, vagy más zöldterület, ahol sétálni lehet. Sok szegényebb ember kényszerült a betondzsungel korlátai közé.

És hogyan hatott önre?

Hiányzik a kontaktus az emberekkel, a barátaimmal. De alkalmazkodtam. Korábban évi 300 napot utaztam, és élőben találkoztam az emberekkel. Amióta ez korlátozva van, mindent virtuálisan csinálok, és több millió embert tudtam megszólítani, rengeteg országban. Szóval minden rosszban van valami jó. Megpróbálom mindenben megtalálni a jót. Nem szabad elveszítenünk a reményt.

Van bármi, amit szeretne hozzáfűzni?

Ön a kedvenc csimpánzomra, Szürkeszakállú Dávidra emlékeztet.

Fordította: Megyeri Kata

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
 • Jane Goodall Intézet
  Eredeti szerző: Pap Gábor
 • Jane Goodall Intézet
  Eredeti szerző: Hugo van Lawick
 • Jane Goodall Intézet
  Eredeti szerző: Chase Pickering
 • Jane Goodall Intézet
  Eredeti szerző: Bill Wallauer
Fordítás

 • Eredeti szerző: Jonathan Watts
A cikk a következő napon jelent meg: 2021-01-09

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Bioaeroszol
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Kombinált ciklus
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Környezetszennyezés
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
Rekultiváció
Szárazelem
Szennyvíztisztítás
Szürke víz
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajvíz
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Urbanizáció
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldtrágya
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
A levegőben megtalálható biológiai eredetű részecskék. Vírusok, baktériumok, pollenek, ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
A kombinált ciklusú erőművekben a gázturbinás és a gőzturbinás ciklusok kombinációja ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
A környezeti elemek megváltozását, minőségének romlását okozó tevékenység. ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
Fizikai, kémiai és biológia módszerekkel történő víztisztítás, amely után  a ...
Főleg fürdő, zuhanyzó, mosdóvízből származó szennyvíz, mely némi mechanikai szűrés ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz, mely teljesen ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
A kifejezésnek kétféle jelentése van. Egyrészt jelenti a városiasodást, vagyis a városi ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
A talajba beszántott zöld növények vagy növényi részek, amelyek javítják a talaj ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...