Főszerkesztői vállalás: Zöldülő fürdőszoba

A dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöld portál-főszerkesztőként én is csatlakoztam. Arra tettem vállalást, hogy háztartásomban minimálisra csökkentem a műanyag mennyiségét, és zöldebbé teszem a fürdőszobát. Hogy ez mennyire sikerült? Íme a végeredmény!

Csontvázak a szekrényben

Mindig is szerettem vásárolni, és kedvenc helyeim bizony a drogériák voltak. Alapvetően két dolog miatt vásároltam: hogy meglepjem magam valami „aprósággal”, mert éppen „megérdemeltem”, vagy szomorú voltam, vagy ünnepeltem valamit. Ilyenkor a pár száz forintos dolgok játszottak. Másodszor azért, mert úgy gondoltam, feltétlenül szükségem van arra a valamire, amit épp kinéztem. Persze, ezzel is járt öröm, amit azonban a racionalitás és a hasznosság köpenyébe rejtettem. Mert általában egyáltalán nem volt szükségem az adott termékre, de remekül meg tudtam indokolni, miért KELL. Mert éppen a „beach hair” a divat, mert biztosan vitaminhiányom van, mert ez most már biztosan hatásos vízkőmentesítő lesz, satöbbi. Indokot mindig találtam.

Aztán amikor az ember költözni kényszerül (mert mi éppen szorgosan dobozoltunk vállalásom kezdetén), és az ember lányának ki kell pakolnia a fürdőszobai szekrényeket és polcokat, akkor jön rá, hogy hoppá, a termékek nagy része már lejárt, alig fogyott belőle, tulajdonképpen nem is szeretem, tévedés volt. Aztán jön a tökölődés: mi legyen a teli flakonokkal? Hova dobjam, mit csináljak?
Ez elég motiváció volt számomra, hogy változtassak. Először is vásárlási szokásaimon, hiszen az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik. Másodszor pedig azon, milyen termékeket válasszak.

 

Zöld csomagolás, zöld tartalom

A kidobásra ítélt cuccok nagy része ugyanis műanyagcsomagolású, és környezetre ártalmas kemikáliákat tartalmazott. Nagy részüket még újrahasznosítani sem tudtam, mert hajtógázas flakonba vagy tubusba töltötték. Első lépésként tehát a csomagolást vettem górcső alá.

Aztán rájöttem, hogy a környezetbarát csomagolás gyakran kéz a kézben jár a „zöld” tartalommal. Vagy inkább fordítva: azok a cégek, amik igyekeznek ember- és természetbarát kozmetikumokat, tisztítószereket árulni, odafigyelnek arra is, hogy a csomagolás rendben legyen. Pl. inkább pumpás vagy golyós dezodorokat gyártanak, azt is üvegből, vagy újrahasznosított papírból készülnek a dobozok (ha egyáltalán kapnak papírcsomagolást). A tubusos fogkrémeket is száműztem, helyette már tégelyes fogport vásárolok, és a tapasztalataim nagyon jók.

Figyeld a címkét! - Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy termék mennyire környezetbarát, érdemes a csomagolását megnézni: találunk-e rajta valamilyen ökocímkét. Itthon több hazai és EU-s védjeggyel is találkozhatunk. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) három különböző kategóriába sorolja a környezetvédelmi címkéket és tanúsítványokat: I-es, II-es és III-as típus. Az ökocímkék az I-es típus kategóriának felelnek meg. Hazánkban a környezetbarát termékminősítő rendszer 1994. óta működik, logójuk a „Zöld cédrus”. Ezt csak azok a termékek kaphatják meg, amik a hasonló fogyasztási-használati termékekkel való összehasonlításban kitűnnek környezetbarát tulajdonságaikkal. A Magyarországon használatos öko-címkéket itt találod!

Nagyanyáink trükkjei

Régebben csak úgy átfutottam a női magazinokban, honlapokon megosztott tanácsokat, „nagyanyáink trükkjeit” – nem igazán vettem őket komolyan, mert a reklámok mindig azt sugallták, hogy a „tudományos segítségével kifejlesztett” vegyszerek a leghatásosabbak. Azon túl, hogy egyes tisztítószereket környezetbarát változatra cseréltem, a vállalás hatására kipróbáltam néhány egyszerűbb dolgot: mosódióval kezdtem mosni, beszereztem néhány alapvető anyagot: mosószódát, szódabikarbónát, ecetet. Ezek nem szennyezik a környezetet és sok helyen már papírba csomagolva, kimérve vagy nagy tételben árusítják. Aztán leesett az állam: sikerült néhány kidobásra ítélt eszközt (virágkaspót, műanyagdobozt) visszahoznom az életbe. Mintha újak lennének. És ezt gyorsabban értem el, mintha fertőtlenítőszeres vackokkal locsoltam volna körbe mindent. A kedvencem egy tuti ezüsttisztító recept lett: szódabikarbóna, egy kis alufólia, forró víz és ecet hatására 5 perc alatt visszakapták fényüket az ékszereim súrolás és drága csodaszerek nélkül.

Természetes tisztítószerek: mosószóda, szódabikarbóna és marhaepe szappan

A kényelem ára

Amíg nem kezdtem a vállalásba, pár dologba nem is igazán gondoltam bele. Pl. hogy mennyire szennyezőek az egyszer használatos fültisztító pálcikák, fogkefék, vattakorongok. Jelenleg még keresem a tuti megoldást ezek kiváltására, mert léteznek már lebomló anyagból (pl. bambuszból) fogkefék, vagy a dm-nél papírból készült fültisztító pálcikák. De nagyon szimpatikusak számomra a házilag varrott arctisztító korongok is. Egyelőre elővettem a gyerekkori kis törülközőimet, és ezekkel igyekszem kiváltani, amit lehet.

Édesanyám még jól ismerte a „nehéz napok” okozta problémát, amikor még a tampon is ritkaság volt. Én már szerencsére úgy nőttem fel, hogy rengeteg márka intim termékei közül válogathattam. Szerencsére? Hát, nem is olyan biztos.

Menstruációs szegénység - Az intimbetétek – ahogy a pelenkák nagy része is – műanyagból készül, ami amellett, hogy a testünknek sem túl egészséges, iszonyúan megterheli a környezetet. Lebomlásához kb. 500 év kell! Egy nő élete során kb. 10.000 betétet és tampont dob ki, míg egy baba a szobatisztaságig 4-6000 pelenkát használ el.
Ezzel szemben a legtöbb fejlődő országban „menstruációs szegénységgel” küzdenek a nők, azaz nem jutnak megfelelő intimhigiéniás termékekhez, nem tudnak tisztálkodni menstruáció alatt. Ezért kénytelenek az iskolából, munkából is kimaradni, és súlyos fertőzéseknek vannak kitéve.

Mi a megoldás? A természetben lebomló termékek mellett egyre népszerűbbek a mosható pelusok és intimbetétek, ill. intimkelyhek. Valahol érthető, hogy sok nő ódzkodik váltani, pedig valóban érdemes kipróbálni őket. A ma kapható mosható termékek ugyanis biztonságosak, esztétikusak, sőt, kifejezetten „trendik”, és kényelmesek. Nyilván picit több törődést igényelnek, mint egy kidobható betét, de én lelkileg is megkönnyebbültem, amikor a dm vállalásán keresztül lemondtam az egyszer használatos termékekről. Hiszen ma már nem jelenthet nehézséget a mosás sem.


Vegye, vigye, ingyen van!

Amikor kinyitottam a tükrös szekrényke egyik ajtaját, többtucatnyi felhasználatlan termékminta nézett vissza rám. Nagy részük persze lejárt. Ó, ezek a pár milis tasakok nagyon csábítóak tudnak lenni, hiszen ingyen vannak, mindenféle magazinokba belerejtik „ajándékként”, mintha valóban el lehetne dönteni egy-két alkalommal, hogy ránctalanító krém hatásos lesz-e… Nyilvánvalóan nem. Van egy megérzésem, miszerint az ilyen termékminták jó része bontatlanul kerül kukába – de ha fel is használjuk, belegondoltunk, mennyi műanyaggal jár egy próba? Megoldás: nem kell elfogadni, elhozni, elcsábulni egy drága magazinra, mert csomagoltak mellé egy samponmintát. És reméljük, egyszer belátják, hogy ez nem megfizetődő. A természetnek főleg nem.

Újrahasználható takarítószerek

Szappan kontra tusfürdő

Abba a generációba tartozom, amelyik megkönnyebbülten sóhajtott fel gyerekként, amikor „nyugatról” megérkeztek az első tusfürdők, folyékony szappanok, és nem kellett szappant használni. Persze, amikor bejött a kézműves szappan mánia, én is vettem, kaptam ajándékba pár különleges darabot, de nem igazán használtam őket. Hiszen tele vannak a polcok olcsó tusfürdőkkel, amik sokkal praktikusabbak, nem? Most viszont döntöttem: szappanra váltok! Párom üdvözölte a döntést, ő valamiért mindig is szeretett szappant használni. A váltáshoz elsőre egy elég jó terméket sikerült választanom, egy afrikai fekete szappant. Ez bizony már távol esik a 80-as években megszokott szappanoktól: dús habja egyáltalán nem szárítja a bőröm, sőt, a legjobb, amit eddig borotválkozáshoz használtam. Megdöbbentő volt a különbség. Túl azon, hogy nem juttattam felesleges műanyagot és vegyszereket a világba, még a bőröm is jól járt.

Konklúzió

A dm vállalásom során úgy érzem, sikerült pár dologban környezetbarátabb megoldást találnom, kevesebb műanyagot használnom a háztartásban, de még sok mindenen kell változtatnom, hogy elégedett legyek. Nagyon jó dolog volt ez, mert motivált, hogy felülbíráljam szokásaimat, előítéleteimet, kipróbáljak új dolgokat. A változás nyilván nem megy egyik napról a másikra, de kis lépesekkel, újabb szokások fokozatos bevezetésével is sikereket érhetünk el a zöldülés terén. Érdemes belevágni!

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

Forrás: Szonday Szandra, ecolounge.hu

A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült.

Kövess minket a facebookon is, likeold oldalunkat!Kép(ek) forrása
A cikk a következő napon jelent meg: 2019-10-26
Módosítás dátuma: 2019-10-31

Zöld szemléletformálóként célunk, hogy olvasóinkat informáljuk a világ zöld történéseiről, erősítsük a környezettudatos gondolkodást. Folyamatosan frissülő cikkállományunkban a külföldi zöld oldalak és hírügynökségek fontosabb beszámolói mellett a magazin jellegű saját írások, interjúk és egyedi képes összeállítások is megtalálhatóak. www.ecolounge.hu

Akkumulátor-újrahasznosítás
Apex hulladéklerakó
Azbeszt
Anaerob
Anyagában történő hasznosítás
Ártalmatlanítás
Átrakóállomás
Biotrágya
Biomassza
Biológiailag lebomló hulladék
Biohulladék
Biogáz
Elkülönített vagy szelektív gyűjtés
Csurgalékvíz
Csurgalékvíz-kezelő rendszer
Csomagolási hulladékok
Deponálás
Depónia
Depóniagáz
Életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment LCA)
Értéknövelő hasznosítás (Upcycling)
Értékcsökkentő hasznosítás (Downcycling)
Életciklus-szemlélet
Egészségügyi hulladékok
Építési hulladék, sitt
Elektromos és elektronikai hulladék (e+e hulladék)
Élelmiszer-hulladék
Fertőző hulladék
Fémhulladékok hasznosítása
Fenntartható fejlődés
Globális felmelegedés
Gyűjtősziget
Kiterjesztett gyártói felelősség elve
Gyűjtőedény
Hulladékudvar
Hulladékgazdálkodás
Hulladékgazdálkodási létesítmény
Hulladék
Hulladékválogató
Hulladékégető mű (Hulladékégető mű)
Hulladékhő
Hulladékfajták
Hulladékkezelés
Használt sütőzsiradék
Hulladék hasznosítás
Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés
Háztartási hulladék
Hulladék-előkezelés
Hulladékok szelektálása
Hulladékégetés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hulladékhierarchia (hulladékpiramis)
Hangszennyezés (zajszennyezés) (Közvetlen módon nem csatlakozik a témához)
HDPE (vagy PE-HD, nagy sűrűségű polietilén)
Imisszió
Italos-kartondoboz
Kibocsátás (emisszió)
Klímaváltozás
Kommunális hulladék (Települési szilárd hulladék)
Kommunális szennyvíz
Kvóta
Komposzt
Komposztálás
Karbonlábnyom
Közszolgáltató
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékjelek
Elektromos és elektronikai hulladékok
Levegőszennyezés
Lebontók (reducensek)
Lerakás
Lom
LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén)
Megújuló energia
Italoskarton hulladék
Műanyagfajták
Megelőzés
Másodnyersanyag
Metán
Mechanikai-biológiai hulladékkezelés
Nehézfém
Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget
Ökológiai lábnyom
Ökoszisztéma
Öko-design
Permakultúra
PVC vagy Polivinil-klorid
Polisztirol
Polipropilén
Polietilén-tereftalát (PET)
RDF
Rekultiváció
Szárazelem
Szemét
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Sugárszennyezés (radioaktív szennyezés)
Savas eső
Szmog
Sugárbetegségek
Szennyező anyag
Tengeri hulladék
Talajszennyezés
Tájseb
Talajsavasodás
Települési hulladék
Települési szilárd hulladék (TSZH)
Tervezett elavulás
Tidyman
Űrszemét
Üvegházhatás
Újrahasználatra előkészítés
Újrahasználat
Újrahasznosítás
Üvegházhatású gázok (ÜHG)
Vegyes hulladék
Veszélyeshulladék-égető mű
Vörösiszap
Virtuális hulladék
Vizuális hulladék
Vízszennyezés
Zöldulladék
Zöldpont
Papírhulladék
Műanyaghulladék
Italos karton hulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Használt olaj és zsiradék
Textilhulladék
Veszélyes hulladék
Elektromos és elektronikai hulladék
Papírhulladék
Üveghulladék
Fémhulladék
Konyhai zöldhulladék
Kerti zöldhulladék
Gumihulladék
Elektronikai hulladék
Roncsautó, gépjármű-hulladék
Textilhulladék
Használt olaj és zsíradék
nulla hulladék
Az akkumulátorok és az elemek nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak, például ...
Apex Regional Landfill/Apex Transfer Station A Las Vegas mellett található Apex a világ egyik legnagyobb - egyben az USA ...
A természetes előfordulású ásványt a 80-as évekig széles körben használták ...
Az anaerob szervezetek életműködésükhöz nem igényelnek oxigént. Jelentős részük ...
Amikor a hulladékot jól azonosítható anyagokra szedik szét, és a hulladék ...
A hulladék hierarchia legalacsonyabb foka. Minden olyan hulladék, amely bármilyen okból nem kerül ...
A települések szilárd hulladékát – a lakossági hulladékot -  a kukásautók ...
Az intenzív mezőgazdasági tevékenység hatására a talajban élő mikroorganizmusok száma ...
Biológiai eredetű szervesanyag-tömeg. Az energetikai szempontú megközelítésben a biomassza az élő ...
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, mely biológiai úton, aerob vagy anaerob módon lebomlik. Lehet állati ...
Háztartásokban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszer hulladék. A ...
Szerves anyagok bomlásakor, oxigénmentes körülmények között, mikrobák ...
A különböző típusú hulladékok anyagcsoportok szerinti gyűjtése, mely ezáltal lehetővé teszi ...
A hulladéklerakóban keletkező szennyvíz, melynek fő összetevői a hulladék saját nedvességtartalma, a ...
A települési szilárd hulladéklerakók üzemeltetői kötelesek a keletkező csurgalékvizet kezelni. A ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A települési szilárd hulladék lerakása, megfelelő környezetvédelmi és ...
A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. ...
A hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződő magas metántartalmú gáz. ...
Egy eszköz, mely környezetvédelmi szempontból vizsgálja egy adott termék életútját, a ...
Értéknövelő újrahasznosítás során megmarad az eredeti anyag minősége, és minden ...
Ebben az esetben az újrahasznosítás során már nem állítható elő ugyanolyan minőségű ...
Az életciklus szemlélet ma már az élet számos területén elterjedt megközelítési ...
A kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben keletkező, ...
Építkezések, épületek bontása, felújítása során keletkező hulladék, mely ...
A lakossági elektromos és elektronikai berendezések hulladéka, főbb típusai: háztartási ...
Az élelmiszer-hulladéknak az élelmiszeripar emberi fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan ...
Elsősorban az egészségügyi ellátásban keletkezik. Különleges kezelést igényel. A fertőző ...
A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ...
A fenntartható fejlődés úgy biztosítja a gazdasági fejlődést, hogy mindeközben a környezeti ...
A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. Az amúgy természetes, ciklikus folyamatot az emberi ...
A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőszigetek zárható gyűjtőedényeibe a lakosság által ...
A gyártói felelősség elve értelmében a termék előállítója felelős azért, hogy ...
Szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtésre szolgáló edény, zsák, eszköz, ...
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett hulladék átvevőhely, ahol a ...
A hulladékokkal összefüggő tevékenységek rendszerét összefoglaló néven ...
Olyan létesítmény vagy telephely, mely alkalmas a hulladékgazdálkodási tevékenységek- ...
Minden olyan anyag, amely keletkezési helyén feleslegessé vált, tulajdonosa nem tart rá igényt. A ...
Két féle hulladék válogatót ismerünk. Egyrészt hulladékválogatónak nevezzük ...
Olyan létesítmény, amelyben a hulladékokat termikus úton, a bennük rejlő energia kinyerésével ...
Különböző technológiai és energetikai folyamatok közben képződő, az adott folyamatban nem hasznosuló ...
A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, ...
A hulladékkezelés magába foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyeknek célja, hogy a hulladék ...
A háztartásokban főzéshez, sütéshez használt sütőolaj és zsír fogyasztásra ...
Mindazon tevékenységek, amelyek a hulladékot visszavezetik a termelés és fogyasztás folyamatába. ...
A szelektív hulladékgyűjtés azon fajtája, mikor a hulladékot közvetlenül a lakosságtól ...
A lakóingatlanoknál keletkező lakossági hulladék, melynek fő összetevői papír, fém, műanyag ...
A hulladék előkészítése a hasznosítás vagy ártalmatlanítás előtt. Főleg mechanikai ...
Hulladékválogatás. A hulladékok szelektálása során a hulladék alapanyag szerint (pl. ...
A hulladék ártalmatlanításának egyik módszere, mely a szilárd hulladék tömegét ...
A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó hulladék átvétele, gyűjtése, ...
Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékkezelési megoldások prioritásátábrázolja, ...
A környezetet nem csak PET- palackokkal vagy fémdobozokkal szennyezhetjük, hanem fénnyel és a hanggal is. A ...
Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, ...
Levegőterheltségi szint vagy légszennyezettség, azaz a szennyező anyagok koncentrációja a talajközeli ...
Háromféle anyagból készülő csomagolóanyag, úgynevezett kompozit hulladék. Alkotóelemei: ...
Egy adott légszennyező forrásból meghatározott idő alatt kikerülő szennyező anyagok mennyisége. A ...
A Föld éghajlatában bekövetkező jelentős és hosszú távú változás, regionális ...
Mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, ...
A lakóházak szennyvizeit és a közintézmények, gazdálkodási szervezetek hasonló jellegű, ...
Engedélyezett mennyiség. Létezik például halászati kvóta, vadászati kvóta és ...
Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és ...
A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek ...
A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy adott egység, például egy egyén, egy vállalat vagy akár egy ...
Az a nem profit orientált, többségi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet, amely a ...
A kiterjesztett gyártói felelősség elvének gazdasági, pénzügyi oszlopa. Az 1995-ben hozott ...
Az újrahasznosítás folyamatát segítő jelek, melyek a termék összetételére ...
A különböző, jellemzően a lakosság által használt háztartási, szórakoztató ...
Amikor a levegőben szennyező anyagok kerülnek. A szennyező anyagok származhatnak természetes (például ...
Az elhalt állatok és növények szerves anyagait a lebontó szervezetek hasznosítják, és ...
A hulladék ártalmatlanításának leggyakoribb módja. A hulladék anyagi jellemzőinek ...
A háztartások azon, főleg nagyméretű hulladékai, melyek a gyűjtőedényekben nem helyezhetők ki. A ...
A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, ...
Olyan természetes forrásból kinyerhető, környezetbarát energia, mely folyamatosan rendelkezésre áll ...
Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásából keletkező hulladék. Anyaga lehet például ...
A műanyagok kőolajból, adalékok hozzáadásával készült mesterséges termékek. ...
A megelőzés azt jelenti, hogy bizonyos intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a ...
A hulladék újrahasznosítása során keletkező nyersanyag, amelyből új termék ...
Telített szénhidrogén, színtelen, szagtalan gáz. A földgáz fő alkotója, főleg a szerves anyagok ...
A hulladéklerakókba általában olyan kevert hulladék kerül, melynek jelentős része ...
A nehézfémek megnevezést többféle értelmezés szerint is szokták használni. A két ...
A nyugati-hosszúság 135. és 155. illetve az északi-szélesség 35-45. foka között ...
Az ökológiai lábnyom kifejezi, hogy egy adott társadalomnak, országnak, csoportnak vagy egy embernek, az adott ...
A fogalom hazai és nemzetközi meghatározása eltér egymástól. Az ökoszisztéma nyílt ...
Környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például ...
A permakultúra fogalmát az ausztrál Bill Mollison alkotta meg. Maga a szó a „permanent agriculture”, azaz az ...
Klórtartalmú, hőre érzékeny, kemény műanyag, számos helyen felhasználják. ...
A polisztirolból sok mindent készítenek, de jellemzően hablemezek, poharak, eldobható ételhordó ...
Az élelmiszeriparban széles körben használt csomagolóanyag, alacsony víz-és ...
Az ásványvizes és üdítős palackok leggyakoribb alapanyaga. Az újrahasznosítás során a ...
Refuse Derived Fuel, azaz másodlagos tüzelőanyag, amit a kevert települési hulladék illetve a szelektív ...
Az alapvetően emberi tevékenység hatására keletkezett tájsebek-például bányagödrök, ...
A különböző elemtípusok- ceruza, bébi, góliát, lapos- összefoglaló neve. A szárazelem ...
A szemetet tulajdonosa már nem tudja vagy nem akarja használni. Vegyesen gyűjtve lerakóba kerül és nem hasznosul, ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Sugárszennyezésről akkor beszélünk, ha a légkörbe jutott radioaktív anyag mennyisége ...
Savas esőről akkor beszélünk, amikor a csapadék pH-ja erősen savas irányba tolódik el. Ennek lehetnek ...
Szmog vagy füstköd akkor alakul ki, mikor egy adott területen a légszennyező anyagok koncentrációja meghaladja a ...
Az ionizáló sugárzások hatására kialakult szervi elváltozások. A nagy ...
A termelés, a fogyasztás vagy egyéb tevékenység során keletkezett anyag, amely káros hatást ...
Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba és tengerekbe, ...
Emberi tevékenység hatására bekövetkező szennyezés, mely történhet például ipari ...
A természeti környezet jelentős mértékű változásának maradandó nyoma. Tájseb ...
A talaj pH értékének csökkenése, túlzott mértékben a savas tartomány felé ...
A háztartásokban keletkező szilárd vagy folyékony hulladék illetve az ehhez hasonló, és ezzel ...
A háztartási hulladék, a közterületi hulladék és a gazdasági ...
A tervezett elavulás egy elmélet, mely szerint egyes cégek termékeik tervezése, fejlesztése során ...
A világszerte jól ismert figura, mely ott virít a kukákon, és arra buzdít bennünket, hogy ne ...
Mindazok a mesterséges eredetű – jellemzően az emberiség által az űrbe juttatott - űrobjektumok, amelyek már nem ...
A Napból érkező energia a Föld felszínére érve elnyelődik, majd onnan, már a felszín ...
Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket ...
Amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba ...
A hulladékkezelés egyik módja, ami környezetbarátabb megoldás, mint az égetés vagy a ...
A légkör azon gázai, amelyek az üvegházhatás kiváltásáért felelősek. Legfontosabbak ...
A háztartási hulladék és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladéknak azon ...
A veszélyes hulladékok ártalmatlanítására szolgáló égetőmű, ahol speciális ...
Az alumíniumgyártás során keletkező, veszélyes hulladéknak minősülő melléktermék. A ...
A kifejezés alatt az elektronikus postafiókokba érkező kéretlen levelek (spam-ek) sokaságát ...
Az emberi agy számára észlelhető, de kéretlen vizuális anyagok, mint például a körúti ...
A környezetszennyező tevékenység vagy folyamat, amelynek hatására a felszíni vagy felszínalatti vizek ...
Kertekből, parkokból származó növényi hulladék. Például fanyesedék, ág, gally, ...
A Zöld Pont egy nemzetközi védjegy, mely arra utal, hogy az adott termék gyártója pénzügyileg ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
A műanyagok mesterséges úton előállított szerves polimerek. Az első műanyagot, a PVC-t 1838-ban ...
Italos kartonnal leginkább akkor találkozunk, ha tejet vagy gyümölcslevet iszunk. Ez egy társított ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A veszélyes hulladékot nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kezelni, vagyis ne dobjuk azt a vegyes ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
A papírt – illetve annak ősét - már több mint kétezer éve ismerjük, Kínából ...
Az üveg készítése több ezer éves múltra tekint vissza. Szilíciumban gazdag alapanyagokból- ...
Elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként ...
A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át ...
Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, ...
A gumi alapanyaga sokáig kizárólag a kaucsukfa nedve, a kaucsuk volt. A növény az Amazonas-medencében ...
A XXI. századi életstílusnak köszönhetően gyorsan cserélődő termékek, amelyek ekként gyorsan ...
Évente mintegy 70 millió gépjárművet gyártanak világszerte. Egyetlen jármű legalább ...
A textil alapanyagát tekintve lehet természetes és mesterséges eredetű. A természetes növényi eredetű ...
A sütőolaj és a zsír többszöri használat után már alkalmatlan emberi fogyasztásra. A feleslegessé vált olaj és zsiradék azonban a környezet is ...
A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan ...